Collectie Nationaal Monument Kamp Vught

Herdenking Holocaust in hal NS station

Onder het motto ‘Nooit meer’

In Gouda herdenken we zondag 29 januari, tussen 13u00 en 14u00, de bevrijding van Auschwitz en daarmee alle slachtoffers van genocide. Burgemeester Pieter Verhoeve zal spreken in de hal van het NS-station Gouda, waar voor velen de laatste reis begon.

Nooit meer

Wereldwijd herdenken we eind januari de slachtoffers van de Holocaust met dát idee: nooit meer. Ook in Gouda staan we zondag 29 januari stil bij de Holocaust om onze bijdrage te leveren aan het voorkomen van discriminatie en genocide. Het Gouds Metaheerhuis organiseert samen met Libertum en de gemeente Gouda na twee jaar weer een fysieke bijeenkomst. Dit keer op een symbolische locatie, namelijk het NS-station van Gouda, waar voor veel Goudse slachtoffers hun laatste reis begon. Een reis die, via Amsterdam en Westerbork, voor velen zou eindigen in een van de vernietigingskampen zoals Auschwitz.

burgemeester herdenking holocaust metaheerhuis.jpg

Indrukwekkend programma

Aantallen als 6 miljoen zijn onvoorstelbaar en overweldigend. Soesja Citroen vertelt samen met kinderburgemeester Roselina Toekoen en kinderwethouder Romy Seppenwoolde over de reis van één van de vele getroffen gezinnen: het gezin Gompers in de Wijdstraat, met drie kinderen. Burgemeester Pieter Verhoeve houdt een korte toespraak. Speciaal voor de Goudse herdenking zal rabbijn Marianne van Praag in een gebed de slachtoffers gedenken en stilstaan bij de betekenis van deze herdenking. Verdere bijdragen zijn er onder meer van stadsdichter Jeffrey van Geenen en Lex van der Helm, voorzitter van het Gouds Metaheerhuis. Muzikale begeleiding is er van het Oekraïense talent Sofia Dorosh. De presentatie is in handen van Lea van Coeverden.

Praktische informatie

Iedereen is welkom om herdenking bij te wonen in de hal van het NS Station Gouda aan de centrumzijde. Aanvang 13u00, einde rond 14u00.

Holocaust Memorial Day

OP 27 JANUARI 1945 BEVRIJDDE HET RUSSISCHE LEGER CONCENTRATIEKAMP AUSCHWITZ-BIRKENAU. 60 JAAR LATER BESLOOT DE VN DAT DE BEVRIJDING VAN AUSCHWITZ VOORTAAN ZAL WORDEN HERDACHT ALS HOLOCAUST MEMORIAL DAY. OP DIE DAG HERDENKEN WE DE 6 MILJOEN JODEN DIE TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG SYSTEMATISCH ZIJN VERMOORD, MAAR OOK DE SLACHTOFFERS VAN ANDERE GENOCIDES. IN NEDERLAND HERDENKEN WE DE SLACHTOFFERS VAN DE HOLOCAUST ELKE LAATSTE ZONDAG VAN DE MAAND JANUARI.


Meer agendapunten

10 december 2022 – 17 september 2023 Museum Gouda
Hoge Luchten in Museum Gouda

40 parels uit collectie Rijksmuseum en pronkstukken uit eigen collectie Museum Gouda

21 januari 2023 – 25 februari 2023 Kunstuitleen Gouda
Grafiektexpo ‘Gemengde techniek’ bij Kunstuitleen

Kunstuitleen Gouda doet alles bij elkaar: de ‘gemengde techniek’! 

3 februari 2023 om 18:30 – 20:30 De Goudse Waarden Lyceum
Open Huis bij De Goudse Waarden

Kom kijken in nieuwe gebouw aan de Heemskerkstraat

5 februari 2023 om 12:00 – 17:00
Gluren bij de Buren

201 optredens in 64 huiskamers door heel Gouda

7 februari 2023 om 20:00 – 22:00 De Goudse Schouwburg
Familiespel

Heerlijke komedie over het samengestelde gezin

16 februari 2023 om 19:30 – 22:00 Cultuurhuis Garenspinnerij
We are the world

Ontdek de rijkdom van verschillende culturen in Gouda