10.000 bezoekers bij Open Monumentendag Gouda 2023

Naar schatting 10.000 bezoekers bezochten afgelopen zaterdag de opengestelde monumenten tijdens de 37ste VriendenLoterij Open Monumentendag Gouda. 

Het publiek genoot een dag lang van alle culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die Gouda rijk is. Dit immateriële erfgoed werd in en rondom de opengestelde monumenten extra zichtbaar gemaakt dit jaar, zodat het thema 'Levend Erfgoed' volop beleefd kon worden. 

De enorme inzet van duizenden vrijwilligers en monumenteigenaren én het goede weer, zorgden landelijk voor de drukstbezochte editie van Open Monumentendag ooit.

De landelijke waardering voor Open Monumentendag is hoog, zo blijkt uit het recent uitgekomen Cultuursector Merkenonderzoek 2023. Dit komt vanwege alle mooie locaties die jaarlijks opgesteld worden en het feit dat entree gratis is. "In deze tijden van hoge inflatie wordt de entreeprijs van evenementen een drempel voor steeds meer mensen. Open Monumentendag is hierin een welkome uitzondering, dankzij de gratis toegang", verklaart onderzoeksbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy.

Vorig jaar trok Open Monumentendag ruim 1,2 miljoen bezoekers, tot dan toe een record. Dit jaar is dat aantal overtroffen, wat het evenement wederom overduidelijk tot het grootste gratis culturele evenement van Nederland maakt.

Van Ameland tot aan Maastricht, van Middelburg tot aan Enschede, je kon dit weekend niet om Open Monumentendag heen. Verspreid door het land waren er ruim 6.000 monumenten en activiteiten te bezoeken. De meeste bezoekers kwamen naar Amsterdam (46.000), Breda (33.000), Utrecht (25.000), Rotterdam (25.000), Zwolle (17.000), Bergen op Zoom (16.000), Schouwen-Duiveland (16.000), Delft (13.000), Groningen (12.000), Amersfoort (12.000), Kampen (12.000), Gouda (10.000) en Roermond (10.000). Mensen hebben zich niet massaal laten afschrikken door de warmte, maar zochten juist verkoeling in de eeuwenoude monumenten.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.