Familie Loef

50 mensen vijzelen binnen 4,5 uur een woning 45 cm. op

We zien het niet veel meer, maar toch gebeurt het nog regelmatig: een woning opvijzelen. Bij een woning opvijzelen wordt het pand in de oude positie terugplaatst en kan deze vervolgens opgemetseld worden of kunnen de bewoners de woning laten onderheien. Afgelopen week was het te zien aan de Wethouder Venteweg. Daar werd een woning opgevijzeld. Dit onder begeleiding van een deskundige aannemer en 50 familieleden, vrienden en buren van de bewoners.

Herstellen

Een gedeelte van dit pand dat in 1900 is gebouwd, is verzakt. Aan de voorkant van het huis 45 cm., aan de achterkant 10 cm. Het pand, dat eerst door een zorgorganisatie werd gebruikt, heeft nu een woonbestemming. De nieuwe eigenaren willen het oude pand herstellen en naar moderne maatstaven gaan opknappen.

10-jarenplan

Er zijn plannen om het dak te vervangen, isoleren van de muren et cetera. Mogelijkheden genoeg in dit pand en de ruimte die er omheen is. Volgens de familie Loef is het een 10-jarenplan om deze woning op te knappen. De meeste werkzaamheden willen ze zelf doen, in hun vrije tijd. Het project waar ook het vijzelen in valt, is aangenomen door aannemer Visser uit Ouderkerk aan den IJssel. Zij zijn gespecialiseerd in het vijzelen van woningen. Zij zullen ook een nieuwe vloer aanbrengen met vloerverwarming over de lengte van het huis.

vijzelen woning wethouder venteweg moersleutel.jpg

50 vrijwilligers

Het vijzelen ging als volgt te werk: aan verschillende zijden van het huis zijn kriks geplaatst, waarbij binnen en buiten het huis de opdraaiwerkzaamheden zijn verricht. Hiervoor zijn zo’n 50 vrijwilligers, bestaande uit familie, vrienden, buren, enzovoorts afgelopen zaterdag gekomen om te helpen.

Moersleutel

Iedere vrijwilliger beheerde die ochtend enkele vijzels. Elke twee minuten moesten de vrijwilligers na een fluitsignaal met een moersleutel enkele slagen in aangegeven richting draaien. Vanaf 7u30 op zaterdagochtend stond de groep klaar met koffie en een croissantje. De planning was om (met enkele korte pauzes) rond 13u30 klaar te zijn. Echter bleek het voorspoedig te gaan. Er was 4,5 uur nodig om het huis recht te zetten en op te draaien. Een mooi en knap staaltje werk.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Energie gisteren 19:00

Wellicht veld met zonnepanelen naast voetbalcomplex DONK

Vorig jaar zijn Goudse inwoners gevraagd op welke locaties zonnevelden gewenst zijn en waar niet. Daaruit is naar voren gekomen dat in Gouda voorlopig maar één zoeklocatie mogelijk is: naast het voetbalveld van Donk.

Archeologie gisteren 18:46

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.