Familie Loef

50 mensen vijzelen binnen 4,5 uur een woning 45 cm. op

We zien het niet veel meer, maar toch gebeurt het nog regelmatig: een woning opvijzelen. Bij een woning opvijzelen wordt het pand in de oude positie terugplaatst en kan deze vervolgens opgemetseld worden of kunnen de bewoners de woning laten onderheien. Afgelopen week was het te zien aan de Wethouder Venteweg. Daar werd een woning opgevijzeld. Dit onder begeleiding van een deskundige aannemer en 50 familieleden, vrienden en buren van de bewoners.

Herstellen

Een gedeelte van dit pand dat in 1900 is gebouwd, is verzakt. Aan de voorkant van het huis 45 cm., aan de achterkant 10 cm. Het pand, dat eerst door een zorgorganisatie werd gebruikt, heeft nu een woonbestemming. De nieuwe eigenaren willen het oude pand herstellen en naar moderne maatstaven gaan opknappen.

10-jarenplan

Er zijn plannen om het dak te vervangen, isoleren van de muren et cetera. Mogelijkheden genoeg in dit pand en de ruimte die er omheen is. Volgens de familie Loef is het een 10-jarenplan om deze woning op te knappen. De meeste werkzaamheden willen ze zelf doen, in hun vrije tijd. Het project waar ook het vijzelen in valt, is aangenomen door aannemer Visser uit Ouderkerk aan den IJssel. Zij zijn gespecialiseerd in het vijzelen van woningen. Zij zullen ook een nieuwe vloer aanbrengen met vloerverwarming over de lengte van het huis.

vijzelen woning wethouder venteweg moersleutel.jpg

50 vrijwilligers

Het vijzelen ging als volgt te werk: aan verschillende zijden van het huis zijn kriks geplaatst, waarbij binnen en buiten het huis de opdraaiwerkzaamheden zijn verricht. Hiervoor zijn zo’n 50 vrijwilligers, bestaande uit familie, vrienden, buren, enzovoorts afgelopen zaterdag gekomen om te helpen.

Moersleutel

Iedere vrijwilliger beheerde die ochtend enkele vijzels. Elke twee minuten moesten de vrijwilligers na een fluitsignaal met een moersleutel enkele slagen in aangegeven richting draaien. Vanaf 7u30 op zaterdagochtend stond de groep klaar met koffie en een croissantje. De planning was om (met enkele korte pauzes) rond 13u30 klaar te zijn. Echter bleek het voorspoedig te gaan. Er was 4,5 uur nodig om het huis recht te zetten en op te draaien. Een mooi en knap staaltje werk.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 10:23

Maak op tijd afspraak voor paspoort, rijbewijs of identiteitskaart

De gemeente Gouda heeft net als andere gemeenten te maken met lange wachttijden voor het aanvragen van paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen. Daarom vraagt de gemeente je om alleen een afspraak te maken als het echt nodig is. Bijvoorbeeld als het document binnen 4 weken verloopt. 

Weer in Gouda vandaag 08:50

Buiig en fris, maar vanaf Koningsdag wordt het warmer

Het weer van donderdag lijkt erg op dat van woensdag. Het is een wisselvallige dag met enkele buien, maar er zijn ook droge perioden met zon. Het blijft nog altijd koud, met een maximumtemperatuur van 10 graden.

Calamiteiten gisteren 19:48

Gaslekkage ontdekt onder water aan Turfmarkt

In het water aan de Turfmarkt is woensdagmiddag rond 17u40 een gaslekkage ontstaan. Nadat passanten bubbels hadden gezien in het water werd de brandweer opgeroepen om onderzoek te verrichten. Door de brandweer zijn meerdere metingen verricht waaruit duidelijk werd dat het om een gaslekkage gaat. Geen gewoon gas, maar moerasgas.

4 en 5 mei gisteren 18:53

Rondleiding ‘Gouda in de oorlog’ op 4 mei op Oude Begraafplaats

Voorafgaand aan het programma op de Markt houdt de Oude Begraafplaats Gouda op zaterdag 4 mei twee keer een rondleiding met als thema ‘Gouda in de oorlog’. De rondleidingen starten om 13u30 en 14u30 en duren ongeveer een uur. Deelname is gratis.

Advertorial Theater gisteren 18:49

Ex-profvoetballer Eljero Elia geeft masterclass in schouwburg

De Goudse Schouwburg en gro-up slaan de handen weer ineen voor een nieuwe serie workshops en masterclasses tijdens Express Yourself, het jaarlijkse jongerenproject. De workshopmaand Smaakmakers biedt een unieke kans om jongeren gratis kennis te laten maken met bekende artiesten in de Urban scene, zich te laten inspireren en hun talent te ontwikkelen.

Sport en recreatie gisteren 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.