Familie Loef

50 mensen vijzelen binnen 4,5 uur een woning 45 cm. op

We zien het niet veel meer, maar toch gebeurt het nog regelmatig: een woning opvijzelen. Bij een woning opvijzelen wordt het pand in de oude positie terugplaatst en kan deze vervolgens opgemetseld worden of kunnen de bewoners de woning laten onderheien. Afgelopen week was het te zien aan de Wethouder Venteweg. Daar werd een woning opgevijzeld. Dit onder begeleiding van een deskundige aannemer en 50 familieleden, vrienden en buren van de bewoners.

Herstellen

Een gedeelte van dit pand dat in 1900 is gebouwd, is verzakt. Aan de voorkant van het huis 45 cm., aan de achterkant 10 cm. Het pand, dat eerst door een zorgorganisatie werd gebruikt, heeft nu een woonbestemming. De nieuwe eigenaren willen het oude pand herstellen en naar moderne maatstaven gaan opknappen.

10-jarenplan

Er zijn plannen om het dak te vervangen, isoleren van de muren et cetera. Mogelijkheden genoeg in dit pand en de ruimte die er omheen is. Volgens de familie Loef is het een 10-jarenplan om deze woning op te knappen. De meeste werkzaamheden willen ze zelf doen, in hun vrije tijd. Het project waar ook het vijzelen in valt, is aangenomen door aannemer Visser uit Ouderkerk aan den IJssel. Zij zijn gespecialiseerd in het vijzelen van woningen. Zij zullen ook een nieuwe vloer aanbrengen met vloerverwarming over de lengte van het huis.

vijzelen woning wethouder venteweg moersleutel.jpg

50 vrijwilligers

Het vijzelen ging als volgt te werk: aan verschillende zijden van het huis zijn kriks geplaatst, waarbij binnen en buiten het huis de opdraaiwerkzaamheden zijn verricht. Hiervoor zijn zo’n 50 vrijwilligers, bestaande uit familie, vrienden, buren, enzovoorts afgelopen zaterdag gekomen om te helpen.

Moersleutel

Iedere vrijwilliger beheerde die ochtend enkele vijzels. Elke twee minuten moesten de vrijwilligers na een fluitsignaal met een moersleutel enkele slagen in aangegeven richting draaien. Vanaf 7u30 op zaterdagochtend stond de groep klaar met koffie en een croissantje. De planning was om (met enkele korte pauzes) rond 13u30 klaar te zijn. Echter bleek het voorspoedig te gaan. Er was 4,5 uur nodig om het huis recht te zetten en op te draaien. Een mooi en knap staaltje werk.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.