Aardgasvrij in zes stappen...

De gemeente Gouda heeft eind 2021 een plan gemaakt, waarin staat welke wijken het eerst aardgasvrij worden. Het kan zijn dat het nog jaren duurt voordat jouw wijk aan de beurt is, dus je kunt ook zelf al aan de slag! Er zijn diverse buurtinitiatieven waar bewoners met elkaar onderzoeken wat de beste oplossing is voor hun huis of straat en tegen welke kosten. Hieronder vind je een stappenplan om jouw huis aardgasvrij te maken.

Aardgasvrij in 6 stappen:

1. Check de isolatie van je woning en leer je huis goed kennen
2. Breng isolatie aan in je huis
3. Verbeter de ventilatie
4. Check je verwarmingen
5. Ga elektrisch koken
6. Vervang je cv-ketel door duurzame verwarming

Plannen per wijk

De Goudse bewoners gaan niet allemaal tegelijk van het aardgas af. De gemeente Gouda heeft eind 2021 een plan gemaakt, waarin staat welke wijken het eerst aardgasvrij worden. Dan duurt het nog jaren voordat die eerste wijken echt helemaal aardgasvrij zijn. Maar… je hoeft niet op de gemeente te wachten. Er zijn al diverse buurtinitiatieven waar bewoners met elkaar onderzoeken wat de beste oplossing is voor hun huis of straat en tegen welke kosten. Daarna gaan ze gezamenlijk inkopen. Kijk hiervoor bij Bewoners energiecoöperatie of op Energienetwerk Gouda Ga je verbouwen of onderhoud plegen aan je huis, start met isoleren en vergeet niet de ventilatie van je huis. Het vervangen van je cv-ketel is in feite de laatste stap.

Aardgasvrij in 6 stappen

  1. Check de isolatie van je woning
    Leer je huis kennen en check de isolatie van je dak, buitenmuren, de vloer van de begane grond (kruipruimte), en het soort glas in de ramen. Is je huis na 2000 gebouwd? Dan is het waarschijnlijk al goed geïsoleerd. Kijk op www.miliecentraal.nl voor isolatiewaarden. Vraag een gratis energiecoach om advies (in de winter kan een warmtescan worden gemaakt).
  2. Breng isolatie aan in je huis
    Kijk naar: spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en HR++ glas van woonruimtes en slaapkamers. Na goed isoleren gebruik je veel minder energie. Alleen al vloer/bodemisolatie kan 30% schelen in energiekosten. Let ook eens op de tochtlekken bij je voor- of achterdeur. Wil je niet veel geld uitgeven, breng dan isolatiefolie aan achter de radiatoren en om je CV ketel en alle leidingen en plaats tochtstrips.
  3. Verbeter de ventilatie
    Goed ventileren is belangrijk voor je gezondheid. In huizen van voor 1980 gaat dit via raampjes en roosters, in de winter maakt dit je huis koud. Gebruik dan een ventilatie-unit die warme lucht in laat. Bij mechanische ventilatie kan je de lucht in- en afvoer automatiseren. Er zijn ook apparaten die warmte terugwinnen.
  4. Check je verwarmingen
    Je CV ketel kan je zetten op 60 graden. Waterzijdig inregelen houdt in dat verwarmingen optimaal zijn afgesteld en bijvoorbeeld geen lucht erin hebben (dit doen installateurs niet automatisch). Ze zijn niet altijd geschikt voor lagere temperatuur-verwarming, ze kunnen bijvoorbeeld te klein zijn. Je kan ze vervangen door dikke verwarmingen of vloerverwarming erbij aanleggen.
  5. Ga elektrisch koken
    Hiervoor heb je een aparte groep nodig in de meterkast. Als een magneet aan je pannen “plakt”, dan zijn ze geschikt zijn voor elektrisch koken of inductie. Je kan zo wel alvast wennen aan een nieuwe manier van koken.
  6. Vervang je cv-ketel door duurzame verwarming
    Een hybride warmtepomp gebruik je samen met je CV-ketel, die dan alleen nog werkt op piekmomenten wanneer het heel koud is, zo bespaar je al heel veel gas. Een gewone warmtepomp werkt zonder CV-ketel en kan warmte produceren uit water of uit de lucht. Deze pompen gebruiken wel meer stroom! Vaak schaffen mensen die aan als ze al zonnepanelen hebben. Op een gegeven moment is je huis goed geïsoleerd en ook verder klaar voor aardgasvrij wonen.

Komt er een (kleinschalig) warmtenet?

Dan heb je geen warmtepomp nodig en hoef je waarschijnlijk de radiatoren ook niet aan te passen (behalve als het warmtenet werkt met een lage temperatuur). Een zonneboiler of douche met warmteterugwinning kan wel een goede aanvulling zijn.

Komt er groen gas?

In een klein aantal wijken komt er misschien groen gas, dat kan in combinatie met een hybride warmtepomp. Zo verwarm je je huis voornamelijk elektrisch, met alleen gebruik van gas als het koud is.

Komt er géén warmtenet, géén groen gas en géén collectieve warmtepomp?

Neem dan een elektrische warmtepomp. Eventueel te combineren met een zonneboiler voor warm water. Pas evt. je radiatoren aan (zie stap 4). Zonnepanelen kunnen altijd, maar leveren stroom en…. daarmee is je huis in de winter nog niet warm!

Tip 1 Eerst isoleren

Begin met eenvoudige isolatie-klussen in je huis. Neem een borstel achter je brievenbus, isoleer je leidingen en zet folie achter alle radiatoren, hang geen lange gordijnen voor de verwarming in de winter. Neem LED-lampen en laat geen oplaadstekkers of apparaten standby staan. Zo bespaar je al € 375,- per jaar aan energiekosten.

Tip 2 Lage temperatuur

Heb je inmiddels je isolatie op orde? Zet dan in een koude winterperiode de temperatuur van je CV-ketel een tijdje op 50 graden en voel of je woning met een lage temperatuur snel genoeg lekker warm wordt.

Tip 3 Zonnepanelen kunnen altijd

Zonnepanelen kun je op elk moment plaatsen, los van dit stappenplan. Is je budget beperkt en moet je kiezen wat je als eerste doet? Ga dan eerst goed isoleren. Meestal bespaar je met isoleren meer CO2 dan met zonnepanelen. En met isolatie breng je meteen je energierekening omlaag.

Tip 4 Hybride warmtepomp als tussenstap

Wil je nu al minder gas gebruiken, dan kun je ook een hybride warmtepomp nemen naast je cv-ketel. Vele wijken zullen tot ca. 2030 op het gasnet zijn aangesloten. Als je nu een hybride warmtepomp neemt, heb je er nog jaren profijt van. Let wel op: er zijn twee soorten hybride modellen: die je wel kan blijven gebruiken of juist niet, als je helemaal van het gas af gaat.

Heb je behoefte aan een GRATIS advies over aardgasvrij wonen?
Vraag een energiecoach of maatwerkadvies bij je thuis via energieadvies@gouda.nl

Download bestanden:

 Factsheet compleet verwarmingstechnieken januari 2019 (6,154 MB)


Wil je meer informatie en tips over aardgasvrij wonen?

Ga naar https://maakgoudaduurzaam.nl/.../stappenplan-aardgasvrij...


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ontmoetingsplaats gisteren 18:51

Lentegesprekken brengen de buurt dichter bij elkaar

Wat zou er gebeuren als je met zes buren bij elkaar komt en echt naar elkaar zou luisteren? Gouda Bruist organiseert in mei en juni Lentegesprekken om Gouwenaars te stimuleren om een gesprek te organiseren in de huiskamer of in het buurthuis. Eerder al voor de Wintergesprekken en nu voor de Lentegesprekken wordt de werkvorm ‘Stroopwafel Gesprekken’ gebruikt.

Advertorial Onderwijs gisteren 18:45

Geschiedenisdocent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

In mei staan de centrale examens voor het voortgezet onderwijs weer voor de deur. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Algemeen gisteren 18:43

Wandel mee voor vrijheid en vrede!

Zondag 5 mei viert Gouda haar vrijheid. Maar rondom, dichtbij en verder weg, leven mensen in onvrijheid en heerst er oorlog. Hoe vanzelfsprekend zijn vrijheid en vrede eigenlijk? Hoe is het als je niet jezelf mag zijn – of om te moeten vluchten? En hoe kunnen mensen ondanks hun verschillen vreedzaam samenleven?

Advertorial Winkels gisteren 17:47

Actie bij opening ACTION: iedereen big shopper en kraskaart

Action Winkelcentrum Bloemendaal gaat zaterdag 20 april vanaf 8u30 feestelijke open. De populaire winkelketen opent de winkel van zo'n duizend vierkante meter op de eerste verdieping van het Goudse winkelcentrum. Action heeft ook meteen een mooie actie: iedere bezoeker krijgt een big shopper en een kraskaart.