Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet

Achtste kampioenschap waterpoloërs GZC Donk

De derde en beslissende wedstrijd in de finale van de playoffs om de landstitel Eredivisie bij de waterpolomannen is zondag met 11-9 gewonnen door GZC Donk. In een afgeladen Groenhovenbad, met 500 toeschouwers, pakte de thuisclub daarmee de achtste landstitel in de clubhistorie. De laatste werd in 2021 gewonnen.

De twee waterpoloclubs speelden dit weekend drie keer tegen elkaar. DONK had in het eigen bad in Gouda vrijdagavond de eerste wedstrijd met 8-3 gewonnen. In Zaandam kon de ploeg daarom zaterdag al de landstitel pakken bij een zege in het tweede duel. ZV De Zaan was hierin echter beter op schot en won het tweede duel met 19-11.
 
Hierdoor was een derde en beslissend duel nodig. Deze wedstrijd werd zondag weer in Gouda gespeeld. Het was het spannendste duel van de drie, maar voor de derde keer in de serie was het thuisvoordeel doorslaggevend. Met 11-9 wist DONK de beslissende wedstrijd te winnen en zo de landstitel te pakken.

Na de 8-3 winst voor GZC Donk in Gouda en de 19-11 zege in Zaandam was het voor beide teams ‘erop of eronder’. Het duel kwam langzaam op gang, waarbij De Zaan iets meer een afwachtende houding aan nam. In de score bleef GZC Donk de hele wedstrijd aan de goede kant. 

In de tweede periode bouwde de ploeg van coach Ingmar Veenhuis van 3-2 uit naar 8-4. Na de 8-5 van Jacoppo Mandolini leken de hartstochtelijke aanmoedigingen van de Zaan-supporters effect te sorteren. De thuisclub deed echter snel weer wat terug via Mart van der Weijden met een mooi schot in de lange hoek. Pascal Janssen antwoordde direct met de 9-6. De Zaan drong in de laatste periode nog wel aan, maar door het sterke verdedigende spel van GZC Donk werd het gat niet meer gedicht.



Zaan-speler Don Rempt stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. “Dit is zwaar waardeloos. We maken verkeerde keuzes en komen afspraken niet na. En dan is het jammer dat je hier niet wint.”

GZC Donk-speler Jimmy Sjardijn: “Dit is mijn tweede titel sinds mijn overstap drie jaar. In de laatste twee minuten wist ik zeker dat we gingen winnen.”

Volgens Mart van der Weijden werd vooral het lef van zijn team beloond. “In finales zie je niet altijd het beste spel. We hadden het vooral verdedigend goed voor elkaar. Misschien niet leuk om te zien, maar we zijn er wel kampioen mee geworden.”

Tijdens de reguliere competitie liet DONK al zien de beste te zijn. De Goudse ploeg had na 22 wedstrijden, vier punten meer dan nummer twee ZV de Zaan, 58 om 54. Ook qua doelpunten was DONK de beste in competitie. Er werd maar liefst 307 keer doel getroffen. Topscorers van de club werden Jorn Winkelhorst en Mart van der Heijden met beide 55 doelpunten.
 
In de kwartfinale van de play-offs om de landstitel werd vervolgens Het Ravijn verslagen over twee wedstrijden. Tijdens halve finales had men een wat grotere opgave voor de waterpolomannen. Tegen AZC uit Alphen aan den Rijn was een beslissende derde wedstrijd nodig. Die ging met gemak naar de Gouwenaars: 14-5.
 



Finale best-of-3 mannen 

Vrijdag 12 mei, wedstrijd 1, Gouda:

GZC Donk – ZV De Zaan: 8-3 (4-1, 3-1, 1-0, 0-1).
Doelpunten GZC Donk: Mart van der Weijden 3, Kjeld Veenhuis 2, Eric Brugué 2, Tijs Schouwerwou 1.
Doelpunten ZV De Zaan: Pascal Janssen 1, Don Rempt 1, Stan Meijn 1.

Zaterdag 13 mei, wedstrijd 2, Zaandam:
ZV De Zaan – GZC Donk 19-11 (3-3, 7-5, 6-1, 3-2).
Doelpunten ZV De Zaan: Angelo Corver 5, Phil Brantjes 4, Jacoppo Mandolini 3, Pascal Janssen 2, Stan Meijn 2, Jurriaan van der Struijk 1, Thomas Lucas 1, Don Rempt 1.
Doelpunten GZC Donk: Guus van Yperen 3, Jimmy Sjardijn 3, Mart van der Weijden 2, Eric Brugué 1, Quint van den Heuvel 1, Rick Terlouw 1.

Zondag 14 mei, wedstrijd 3, Gouda
GZC Donk – ZV De Zaan 11-9 (3-2, 5-2, 2-2, 1-3).
Doelpunten GZC Donk: Mart van der Weijden 3, Tijs Schouwerwou 3, Guus van Yperen 3, Daan Schouwerwou 1, Jimmy Sjardijn 1.
Doelpunten ZV De Zaan: Angelo Corver 2, Pascal Janssen 2, Phil Brantjes 2, Don Rempt 1, Stan Meijn 1, Jacoppo Mandolini 1.

Zie ook https://nos.nl/artikel/2475104-wat-waterpolosters-de-zaan-wel-lukte-lukt-mannen-niet-landstitel-voor-donk


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 14:42

Goudse bussen staan zaterdag ook even stil vanwege geweld tegen conducteur

Naast de treinen staan ook de bussen van regionale streekvervoerders zaterdag om 22u30 drie minuten stil vanwege de mishandeling van een NS-conducteur. Het gaat om bussen van onder meer Arriva, Keolis, Qbuzz en Connexxion. NS sluit bovendien kort de stationswinkels.

Ontmoetingsplaats vandaag 12:05

Preek van de Leek dit keer door Mireille Pondman

Mireille Pondman houdt op zondag 21 april, vanaf 16u00 haar Preek van de Leek in de Sint-Joostkapel. Als bestuurskundige & museoloog zet zij zich in voor openbare bibliotheken en musea. Sinds 2022 is ze zakelijk directeur van de Anne Frank Stichting en in haar vrije tijd voorzitter van Poetry International. Haar Preek van de Leek is getiteld: ‘Een pleidooi voor meer nieuwsgierigheid’. Deze Preek van de Leek is de laatste van een serie van vier in het voorjaar 2024. 

Advertorial Voor Kinderen vandaag 11:42

Kinderboerderij viert 50-ste verjaardag met heropening opgeknapte varkensstal

Er is de afgelopen weken op Kinderboerderij De Goudse Hofsteden hard gewerkt in de varkensstal. De muren en kozijnen zijn geschilderd en de nieuwe hekken geplaatst. Op zondag 21 april wordt de stal heropend. Tijdens deze feestelijke dag viert de kinderboerderij ook de start van het bijzondere jubileumjaar. Kinderboerderij De Goudse Hofsteden bestaat namelijk 50 jaar!

Advertorial Winkels vandaag 11:20

Feestelijke opening Action Winkelcentrum Bloemendaal

Action Winkelcentrum Bloemendaal is zaterdagmorgen om 8u30 feestelijke open gegaan. Het is de 416de vestiging in Nederland en de tweede in Gouda. De populaire winkelketen heeft in het winkelcentrum zo'n duizend vierkante meter op de eerste verdieping van het Goudse winkelcentrum. Action heeft ook meteen een mooie actie: iedere bezoeker krijgt een big shopper en een kraskaart.

Sport vandaag 10:55

Bekeravontuur Goudse hockeydames voorbij

Er komt niets na Groningen. Het prachtige bekeravontuur van de dames van GMHC kwam vrijdagavond met een 3-0 nederlaag tegen GHBS ten einde. Dat lijkt een kansloze nederlaag, maar dat was het absoluut niet. De ruim honderd met bus en auto’s meegereisde supporters zagen hun favorieten de eerste klasser zeer goed partij geven.

Verkeer en vervoer gisteren 19:33

Spoorstraat voor laatste keer afgesloten voor werkzaamheden aan viaduct

Let op: dit weekend is de derde en laatste afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege het aanbrengen van een betonlaag op het nieuwe viaduct. De Spoorstraat is daarvoor afgesloten van vrijdag 19 april 21u00 tot uiterlijk zondagochtend 21 april 6u00.