Gouda Positief

Actie ‘Stem eens op een vrouw’ krijgt gehoor in Gouda

De gemeenteraad die woensdagavond beëdigd en geinstalleerd is, telt vier vrouwen meer dankzij voorkeursstemmen. De actie ‘Stem eens op een vrouw’ heeft in Gouda dus enige vrucht afgeworpen. Maar liefst vijf vrouwen kregen zoveel rode hokjes voor hun naam, dat ze ondanks hun lage plaats op de lijst tóch recht hebben op een raadszetel.  

Dat brengt totaal aantal vrouwen in de gemeenteraad op 14 (van de 35 zetels): Saranke Westerman van GBG ziet vanwege een drukke baan van haar zetel af. Daarmee heeft de Goudse raad één vrouw meer dan in de afgelopen periode, maar blijft nog altijd ruim onder de 50%: geen politieke gelijkheid in Gouda.

Helaas is de stad geen uitzondering. Afgelopen raadsperiode telden slechts 7 van de 345 gemeenten de helft (of meer) vrouwelijke raadleden. Terwijl sinds 2017 fors wordt ingezet op méér vrouwen. Deze periode krijgen in elk geval Leiden en Delft een raad met meer dan 50 procent vrouwen.


Slim stemmen

Het idee achter ‘stem eens op een vrouw’ is eenvoudig: niet automatisch kiezen voor de eerste vrouw op de lijst, die komt er meestal wel – zeker als ze op een hoge positie staat. In plaats daarvan stemmen op een vrouw die lager staat, in theorie op een onverkiesbare plaats.

Zoals gebeurde bij twee vrouwen van Gemeente Belangen Gouda: Linda Verschut stond op de 10e plek, en Westerman op de 9de- Dat laatste was met opzet: begin 2020 is het burgerraadslid Westerman een Koreaanse toko begonnen en daar heeft ze al haar tijd voor nodig. Nieuwkomer Verschut neemt haar zetel wel in.

Linda en Bo
Linda Verschut en Bo Boxma

Stemmen verliezen maar niet de vrouwen

Ook bij de twee Goudse partijen die zetels verloren, VVD en CDA, heeft stemmen op een vrouw gunstig uitgewerkt: huidig raadslid Bo Boxma stond op de vierde plek, terwijl de VVD terugviel naar drie. Bij het CDA, dat twee zetels van haar vier zetels zag verdampen, stond burgerraadslid Margreet van Dam op 4.

Groen Links, dat met twee extra zetels steeg tot vijf, had op de zesde plaats Sandra Brouwer staan. Zij behaalde meer stemmen en ging daarmee Ruben den Uijl op 5 voorbij. Die is blij voor nieuwkomer Brouwer: ‘Het enige dat voor mij telt is dat er een sterk team zit dat onze idealen dichterbij kan brengen. Daarnaast vind ik gelijkheid een enorm belangrijk ideaal.’


Margreeth en Sandra
Margreeth van Dijk en Sandra Brouwer


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.