Gemeente Gouda, Astrid den Haan
Advertorial Maak Gouda Duurzaam

Allereerste kinderklimaattop groot succes

Jade, Puck, Sophie, Aimee en Brik van de Julianaschool wonnen woensdag de Kinderklimaattop. 130 leerlingen presenteerden hun klimaatvriendelijke ontwerpen en leuke speelplekken voor de speellocatie aan het Ravelplein.

 

Duurzaam feestje

Jade, Puck, Sophie, Aimee en Brik van de Julianaschool wonnen woensdag 24 mei de Kinderklimaattop van de gemeente Gouda. Meer dan 130 leerlingen van 5 basisscholen kwamen samen bij de Theaterbakkerheij en GOUDasfalt voor een duurzaam feestje.

Ze presenteerden daar hun klimaatvriendelijke ontwerpen én leuke speelplekken voor de speellocatie aan het Ravelplein. Een vakjury koos samen met de leerlingen de winnaar en kinderwethouder Anne Warga reikte de prijs uit aan de winnende groep.

De eerste kinderklimaattop van de gemeente stond in het teken van klimaatadaptatie. 9 klassen van 5 scholen waren in de afgelopen weken bezig met hun en ónze toekomst. De leerlingen kregen les over hitte, droogte, hevige regenbuien en biodiversiteit. Op basis daarvan maakten ze nieuwe duurzame ontwerpen voor het Ravelplein in Gouda.

Duurzaam feest

Na de feestelijke start door wethouder Michel Klijmij-van der Laan en Kinderwethouder duurzaamheid Anne Warga presenteerden de groepen hun ontwerpen. De hele zaal antwoorde volmondig dat ze het af en toe te heet vonden in de zomer of juist veel te nat. Ook stelden de kinderen elkaar kritische vragen en keek de vakjury goed naar alle ontwerpen. Samen kozen zij het beste idee.

Niet alleen binnen was het een duurzaam feest. In de zon buiten konden de leerlingen op GOUDasfalt kennis maken met de duurzame organisaties daar en workshops volgen van onder andere de Vuigmakers, Ecokids, Witheet, de Garenspinnerij en CNME de Zwanebloem. Ze maakten sleutelhangers van oude fietsbanden en bakjes van klei uit de Hollandse IJssel en leerden zo nadenken over producten van de toekomst.

Michel Klijmij-van der Laan: “Ik ben verrast over de mooie, doordachte ontwerpen en leuke speelideeën van alle groepen! Deze ideeën kunnen we als inspiratie gebruiken voor het inrichten van toekomstige duurzame speelplekken. Wat mij betreft zijn alle leerlingen winnaars! De kinderen weten nu ook hoe ze zelf hun eigen tuin, balkon of een andere plek in kunnen richten, zodat deze nu én in de toekomst mooi en leefbaar is.”

Winnend ontwerp

De jury vond dat bij het winnende ontwerp van de Julianaschool alles zo goed bij elkaar paste. Van een bijentuin met en voor de buurt, aandacht voor kleine zoogdieren tot leuke uitdagende speeltoestellen en ruimte voor natuurlessen. De leerlingen mogen zelf hun duurzame prijs kiezen met hun klas, bijvoorbeeld een groener schoolplein of een workshop.

Organisatie

De gemeente Gouda organiseerde de Kinderklimaattop in samenwerking met de Omgevingsdienst Midden-Holland. De kinderen van 9 groepen 7 en 8 van de Casimirschool, de Carrousel, KC de Ontdekkingsreizigers, de Prinses Julianaschool en de plusklas van de Cirkel deden mee aan de ontwerpopdracht en de kinderklimaattop.


Meer nieuws

Ondernemen vandaag 15:41

Druk bezochte bijeenkomst GBC/SBG met gastspreker Robert Doornbos

Een volle raadzaal van het Huis van der Stad dinsdagavond bij de inspiratieavond van de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda en Goudse Business Club. Dit met een mooie, informele en informatieve bijdrage van gastspreker en oud Formule 1-coureur Robert Doornbos.

Politiek vandaag 15:19

Wethouder Rogier Tetteroo neemt vanavond afscheid van Goudse politiek

Na bijna 9 jaar wethouderschap en 4 jaar raadslidmaatschap (fractievoorzitter) is Rogier Tetteroo vanaf donderdag 1 juni aan de slag gegaan voor het start-up bedrijf MicroWoning.com. Vanavond, woensdag 7 juni, neemt Tetteroo tijdens de raadsvergadering afscheid van de Goudse politiek. 

Advertorial Theater vandaag 15:04

De Waarheid van Kate op do. 8 juni in De Theaterbakkerheij

‘De waarheid van Kate’ is een multimedia voorstelling van John de Heij theaterproducties waarin Suzanne Glasbergen maar liefst 26 personages speelt, live op het toneel en via drie grote LCD schermen als in een videoclip. Voor het eerst sinds jaren staat John de Heij zelf weer op het toneel, ditmaal in de rol van live muzikant en dj. En wel op donderdag 8 juni, vanaf 20u00 in De Theaterbakkerheij.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:58

HPV-prikbus komt naar treinstation Gouda

Hecht GGD Hollands Midden gaat komende week op pad met een speciale HPV-prikbus. Op 8 en 9 juni staat de duidelijk herkenbare blauwpaarse bus bij het treinstation van Gouda. Dit in het kader van de ‘Mis ‘m niet’-campagne waarvoor staatssecretaris Van Ooijen op 31 mei het startschot gaf.

Voetbal vandaag 13:34

Brainstormavond bestuurlijke toekomst Olympia

De voetbalvereniging Olympia houdt woensdagavond 7 juni vanaf 20u00 in haar clubhuis een brainstorm sessie over de bestuurlijke toekomst van de club én om te helpen een aantal belangrijke posities in te vullen. Aanleiding voor de bijeenkomst is dat het steeds lastiger blijkt om mensen te vinden om belangrijke vrijwilligersplekken in te vullen.

Natuur en recreatie vandaag 13:07

'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'

Operatie Steenbreek Gouda maakte dinsdag het motto van haar 5-jarig bestaan en verjaardag bekend. Dit bij overhandiging van een appelboompje aan burgemeester Pieter Verhoeve in het Huis van de Stad. Het motto is 'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'.