Gemeente Gouda, Astrid den Haan
Advertorial Maak Gouda Duurzaam

Allereerste kinderklimaattop groot succes

Jade, Puck, Sophie, Aimee en Brik van de Julianaschool wonnen woensdag de Kinderklimaattop. 130 leerlingen presenteerden hun klimaatvriendelijke ontwerpen en leuke speelplekken voor de speellocatie aan het Ravelplein.

 

Duurzaam feestje

Jade, Puck, Sophie, Aimee en Brik van de Julianaschool wonnen woensdag 24 mei de Kinderklimaattop van de gemeente Gouda. Meer dan 130 leerlingen van 5 basisscholen kwamen samen bij de Theaterbakkerheij en GOUDasfalt voor een duurzaam feestje.

Ze presenteerden daar hun klimaatvriendelijke ontwerpen én leuke speelplekken voor de speellocatie aan het Ravelplein. Een vakjury koos samen met de leerlingen de winnaar en kinderwethouder Anne Warga reikte de prijs uit aan de winnende groep.

De eerste kinderklimaattop van de gemeente stond in het teken van klimaatadaptatie. 9 klassen van 5 scholen waren in de afgelopen weken bezig met hun en ónze toekomst. De leerlingen kregen les over hitte, droogte, hevige regenbuien en biodiversiteit. Op basis daarvan maakten ze nieuwe duurzame ontwerpen voor het Ravelplein in Gouda.

Duurzaam feest

Na de feestelijke start door wethouder Michel Klijmij-van der Laan en Kinderwethouder duurzaamheid Anne Warga presenteerden de groepen hun ontwerpen. De hele zaal antwoorde volmondig dat ze het af en toe te heet vonden in de zomer of juist veel te nat. Ook stelden de kinderen elkaar kritische vragen en keek de vakjury goed naar alle ontwerpen. Samen kozen zij het beste idee.

Niet alleen binnen was het een duurzaam feest. In de zon buiten konden de leerlingen op GOUDasfalt kennis maken met de duurzame organisaties daar en workshops volgen van onder andere de Vuigmakers, Ecokids, Witheet, de Garenspinnerij en CNME de Zwanebloem. Ze maakten sleutelhangers van oude fietsbanden en bakjes van klei uit de Hollandse IJssel en leerden zo nadenken over producten van de toekomst.

Michel Klijmij-van der Laan: “Ik ben verrast over de mooie, doordachte ontwerpen en leuke speelideeën van alle groepen! Deze ideeën kunnen we als inspiratie gebruiken voor het inrichten van toekomstige duurzame speelplekken. Wat mij betreft zijn alle leerlingen winnaars! De kinderen weten nu ook hoe ze zelf hun eigen tuin, balkon of een andere plek in kunnen richten, zodat deze nu én in de toekomst mooi en leefbaar is.”

Winnend ontwerp

De jury vond dat bij het winnende ontwerp van de Julianaschool alles zo goed bij elkaar paste. Van een bijentuin met en voor de buurt, aandacht voor kleine zoogdieren tot leuke uitdagende speeltoestellen en ruimte voor natuurlessen. De leerlingen mogen zelf hun duurzame prijs kiezen met hun klas, bijvoorbeeld een groener schoolplein of een workshop.

Organisatie

De gemeente Gouda organiseerde de Kinderklimaattop in samenwerking met de Omgevingsdienst Midden-Holland. De kinderen van 9 groepen 7 en 8 van de Casimirschool, de Carrousel, KC de Ontdekkingsreizigers, de Prinses Julianaschool en de plusklas van de Cirkel deden mee aan de ontwerpopdracht en de kinderklimaattop.


Meer nieuws

Sport en recreatie vandaag 12:07

Deze sporters staan nu op Wall of Fame

In Sportcentrum De Mammoet was zaterdagavond de feestelijke onthulling van de nieuwe naambordjes op de Wall of Fame. Op de Wall of Fame werden de namen van sporters toegevoegd, die de afgelopen twee jaar een Goudse Sportpenning hebben ontvangen voor een bijzondere sportprestatie. 

Advertorial Koor vandaag 11:29

Toonkunst Gouda voert Johannes Passion op in Sint Janskerk

300 jaar na de eerste uitvoering in 1724 voert Toonkunst Gouda in de SintJanskerk de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach uit, een oratorium met als onderwerp het lijden en sterven van Jezus naar het Evangelie volgens Johannes. De uitvoering vindt plaats op vrijdag 15 maart.

Calamiteiten vandaag 11:19

Het onbewaakte ogenblik

Het onbewaakte ogenblik. Dat klinkt als de titel van een bestseller, maar werd voor een treinreiziger vanavond de akelige waarheid. De 22 jarige reiziger uit Nieuwerkerk aan den IJssel was met de trein onderweg naar huis. De tas van de man lag boven hem in het bagagerek. Ondanks dat zijn tas pal boven hem lag lukte het iemand toch om de tas in een onbewaakt moment te stelen.

Voetbal vandaag 11:10

Stan is the man bij Jodan Boys

Wat een knotsgekke wedstrijd was het zaterdag voor Jodan Boys tegen Woudenberg. Je bent de held van de wedstrijd wanneer je in de extra tijd van de extra tijd, het beslissende doelpunt maakt. Stan Griffioen deed dit!

Waterpolo gisteren 10:55

GZC Donk speelt zondag waterpolo-bekerfinale tegen ZV De Zaan

GZC Donk speelt zondag 3 maart om 16u00 in het Haagse Hofbad de bekerfinale tegen ZV De Zaan. Recentelijk won ZV De Zaan in een tumultueuze wedstrijd met 13-14 bij GZC Donk. Aan het begin van het seizoen won de Goudse ploeg de SuperCup in Alphen aan de Rijn door met 14-11 af te rekenen met ZV De Zaan.