Gert Visser

Amateurs

‘Vitesse en RKC uitgeschakeld door amateurs’, ‘Heerenveen voorkomt blamage tegen amateurs’, ‘ ADO ontsnapt tegen amateurs’.  Zomaar drie koppen uit de media over uitslagen van bekerwedstrijden die vorige week gespeeld werden.  

Spelers van clubs van lager niveau dan de Eredivisie en de KKD worden op de sportpagina’s steevast ‘amateurs’ genoemd. Hoezo? Spelers uit de tweede, derde, vierde divisie en vaak ook op lager niveau tekenen heuse overeenkomsten en ontvangen prima vergoedingen. 

Volgens Wikipedia is een ‘amateur’ iemand die een die een vaardigheid, een hobby of een ander ambacht op een niet-professionele basis en onbetaald uitoefent.

Een amateurvoetballer is iemand die een of twee keer met zijn voetbalvrienden traint en op zaterdag een wedstrijd speelt. Na de wedstrijd lappen de spelers 5 euro in de kantine, kopen een kratje bier en hebben een gezellige derde helft. De contributie wordt gewoon betaald omdat je lid bent van jouw club. 

Kortom, op naar een andere definitie van ‘amateur’. Of gewoon de klasse noemen waar die ‘amateurclub’ acteert. 

Column Gert Visser

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Boeken vandaag 13:50

Vrijwilligerspenningen voor vrijwilligers Boek aan Huis

Wethouder Thierry van Vugt reikte donderdag vrijwilligerspenningen uit aan Jannie Jacobse, Marjoke Schuurmans en Janny Dekker van Bibliotheek Gouda. Dit in het kader van Bibliotheek aan Huis waarvoor zij al ruim twee decennia boeken bezorgen. En voor voor leesplezier én sociale verbinding zorgen.

Advertorial Film vandaag 13:37

Nu in Cinema Gouda: Back to Black!

Op 18 april komt de gloednieuwe biografische film Back to Black uit, een ode naar één van de meest iconische muzieksterren van de 21e eeuw: Amy Winehouse. Amy's levensverhaal komt tot zijn recht op het witte doek, van haar opvoeding en bruisende jaren in Londen tot de succesvolle, maar donkere kant van haar carrière. Uiteraard ook te zien in Cinema Gouda. 

Opinie vandaag 13:01

Nachtkaars

Het getal 13 staat wereldwijd bekend als een ongeluksgetal. Niet iedereen is het daarmee eens en vindt dat onzin. Maar ik kan me voorstellen dat veel Goudse voetbalsupporters, gezien de resultaten van afgelopen zaterdag 13 april en de gevolgen daarvan, toch uitgaan van een ongeluksgetal. 

Evenementen vandaag 09:27

Sprekers brengen Goudse Kaasmarkt tot leven in passend outfit

Iedere donderdag is de Markt van Gouda het toneel van een eeuwenoude traditie: de Goudse Kaasmarkt. Toeristen van over de hele wereld verzamelen zich om te genieten van dit spektakel, waar boeren onderhandelen met handelaren, kaas wordt gewogen in de Waag en kaasmeisjes de kazen aanprijzen. Temidden van dit levendige schouwspel staan de sprekers van de Kaasmarkt, in passend outfit.