Heike Brandes

'Artikel 1 sterkt ons in het gevoel te mogen zijn wie we zijn, en als zodanig welkom te zijn'

In het Huis van de Stad is woensdagavond de nieuwe tekst van het eerste artikel uit de grondwet onthuld. De onthulling vond plaats op initiatief van de Regenboog Alliantie Gouda, de Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking en de gemeente Gouda. Heike Brandes, voorzitter van Regenboog Alliantie Gouda, sprak hierbij de onderstaande woorden.

Goedenavond, 

Ook ik mag jullie vanavond welkom heten in dit mooie huis van de stad, van onze stad. Ik ben blij dat we hier vanavond, op 17 mei, de dag tegen homo en transfobie, met zovelen aanwezig zijn voor een feestelijk en  bijzonder moment, want na vele jaren van voorbereiding zijn dan eindelijk ook handicap en seksuele gerichtheid opgenomen in artikel 1 van de grondwet, en dat is belangrijk. 

25 jaar geleden keek de wereld nog op tegen ons land, we schitterden bovenaan de ranking, als homo of lesbienne kon je het best in Nederland wonen. We organiseerde een legendarische gay games waar mensen van  over de gehele wereld het vandaag de dag nog steeds over hebben, en nu, anno 2023, zijn we gezakt tot een  beschamende 14e plek op de lhbti mensenrechten index voor Europa. Laat de uitbreiding van dit artikel de opmaat zijn naar een weg terug naar de top, terug naar de plek die ons land zo goed past. 

Maar zo’n plek moeten we ook verdienen. En er is in ons land op dit moment ook wel echt iets aan de hand;  verharding en polarisatie lijken zienderogen toe te nemen en online discriminatie en haat is aan de orde van de dag. Ook in Gouda zien we dat: elke buitenexpositie die wij als Regenboog Alliantie hebben georganiseerd is in alle gevallen een of meerdere keren vernield en/of beklad. Wij zien dat, en wij voelen dat. 

De onvrijheid die dat met zich meebrengt is enorm en beïnvloed de levens van vele individuen op alle mogelijke  terreinen van hun leven. Het helpt ons niet om een stap terug te doen, als community in te binden of ons te  verstoppen. Wij horen erbij. We maken deel uit van onze familie, beroepsgroep, bedrijf, vriendengroep, gebedshuis. We delen hobby's met vele anderen zoals de liefde voor sport, theater of misschien wel bordspellen. We maken deel uit van onze wijk, we maken deel uit van Gouda. 

Dit doen we met al onze eigenheid en verscheidenheid. Want juist in de ontmoeting met anderen, en met interesse voor de zaken die ons bindt en waarin we van elkaar verschillen, kunnen we elkaar helpen groeien. Het feit dat artikel 1 prominent aanwezig is in ons Huis van de Stad, sterkt ons in het gevoel te mogen zijn wie we zijn, en als zodanig welkom te zijn. Gewaardeerd Gouwenaar te zijn. En ik hoop van harte dat geen enkele inwoner zich ooit hoeft te beroepen op dit artikel 1, het fundament van onze samenleving, het fundament van Gouda. Dat het hier maar mooi en sierlijk aan de muur blijft hangen en ons herinnert aan de prachtige stad die we zijn. 

Heike Brandes
Regenboog Alliantie Gouda


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Brand vandaag 20:56

Camperbus zwaar beschadigd door brand

In een aan de Bodegraafsestraatweg geparkeerde camperbus is donderdagavond rond 20u10 brand ontstaan en brand uitgebroken. De camperbus heeft aan de achterkant vlam gevat waardoor de complete achterkant is uitgebrand. 

Advertorial Koningsnacht vandaag 20:46

Zie hier het programma voor Koningsnacht

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Sport en recreatie vandaag 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed vandaag 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Ere wie ere toekomt vandaag 16:19

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Advertorial Theater vandaag 14:08

Staatssecretaris maakt in schouwburg kennis met Theaterdelta Zuid-Holland

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Goudse Schouwburg. Dit om daar kennis te nemen van de plannen van de Theaterdelta Zuid-Holland, het samenwerkingsverband van de Goudse Schouwburg, Kunstmin Dordrecht en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal.