Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet

AZC Molenwiek officieel geopend

Sinds 22 december 2021 bood Gouda tijdelijke noodopvang aan vluchtelingen op de hotelboot aan het Ruige Weteringpad te Gouda. Begin deze week verhuisden de huidige bewoners van de hotelboot naar het AZC Molenwiek op de Groningenweg 6. Het nieuwe AZC werd donderdagmorgen officieel geopend.

AZC De Molenwiek werd donderdagmorgen officieel geopend door staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van den Burg, COA-voorzitter Milo Schoenmaker en burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve.

azc molenwiek opening pieter verhoeve eric van der burg milo schoenmaker.JPG

De hotelboot vertrok woensdag uit Gouda. De nieuwe bestemming van de hotelboot is nog niet bekend, maar dit zal niet in Gouda zijn.

azc molenwiek brug.JPG

Vluchtelingen

Er zijn in totaal 33 units voor circa 190 vluchtelingen. Later in 2023 wordt het voormalige ORTEC-kantoorgebouw in de Goudse Poort verbouwd voor nog eens 160 mensen.

Het gebouw, waar 350 asielzoekers kunnen wonen, moet multifunctioneel worden, met bijvoorbeeld start ups, winkels en tijdelijke woonruimte voor Goudse spoedzoekers. Dat was eerder al het plan voor een nabijgelegen locatie De Goudse Poort. Maar die plannen gingen niet door. Na vijf jaar gaat Gouda bekijken of de asielopvang een meer permanente status kan krijgen.

azc molenwiek units.JPG

Burgemeester Pieter Verhoeve benadrukte onlangs hoe mooi het is dat Gouda na meer dan honderd jaar weer structureel vluchtelingen gaat opvangen. Dat gebeurde voor het laatst in de eerste wereldoorlog, toen Gouda tussen 1914 en 1918 enkele duizenden Belgen opving in kassen. Een eerste, tijdelijk stap naar opvang was al gezet met de komst van een hotelboot in de Gouwe, die sinds december 2021 vluchtelingen herbergt. Eerst honderd, en daarna tussen de 150 en 200.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 16:23

Verboden wapens bij integrale controle bedrijventerrein Gouwestroom

Bij een integrale controle op bedrijventerrein Gouwe Stroom is donderdag in een van de bedrijfspanden verboden wapens, waaronder een vuurwapen en kruisboog, aangetroffen. De toezichthouders hebben de zaak overgedragen aan de politie die de wapens in beslag heeft genomen. De eigenaar is aangehouden en de politie heeft de zaak verder in onderzoek genomen.

Advertorial Winkels vandaag 15:26

Casa Bloemendaal blijft open en heeft geen leegverkoop

Casa sluit een op drie Nederlandse winkels. Zo werd deze week bekend. Het management van Casa verzekert dat de Casa vestiging in Winkelcentrum Bloemendaal open blijft. "We hebben Mid Season Sale, maar zeker geen leegverkoop", zo laat Casa Gouda weten, mede via posters op de ramen.

Religie vandaag 15:17

In kluis gevonden laatmiddeleeuwse incunabelen komen terug naar Gouda

De in 2022 in een kluisje bij de Haastrechtse passionisten teruggevonden incunabelen komen terug naar de Librije in Gouda. De incunabelen komen oorspronkelijk het Goudse Paulusklooster, zijn versierd door collatiebroeders, zijn vervolgens in de Goudse Librije belandt en daaruit weer geveild. De zeven Goudse incunabelen uit het Passionistenklooster in Haastrecht worden 17 mei overgedragen aan het Streekarchief Midden-Holland.

Advertorial Winkels vandaag 13:23

Actie bij opening ACTION: voor iedere bezoeker big shopper en kraskaart

Action Winkelcentrum Bloemendaal gaat zaterdag 20 april vanaf 8u30 feestelijke open. De populaire winkelketen opent de winkel van zo'n duizend vierkante meter op de eerste verdieping van het Goudse winkelcentrum. Action heeft ook meteen een mooie actie: iedere bezoeker krijgt een big shopper en een kraskaart.