Aziatische hoornaar ook in Gouda gesignaleerd
De Aziatische hoornaar vormt een bedreiging voor zowel de biodiversiteit als voor de voedselzekerheid. Inmiddels is de hoornaar ook al in Gouda gezien, maar wat kan jij doen als je er een ziet?
Let op de Aziatische hoornaar
De zon schijnt volop, de temperaturen nemen toe en dat betekent dat de insecten weer tevoorschijn komen. Ook de Aziatische hoornaar. Deze soort komt hier niet van nature voor en verspreidt zich zeer snel. Dat heeft grote gevolgen voor mens én dier. En hoewel je dit misschien niet verwacht, zijn die gevolgen ook zichtbaar in Gouda.
Bedreiging voor onze eigen bijen
De Aziatische hoornaar is een insect dat jaagt op de bijen die in Nederland van nature voorkomen, zoals honingbijen, hommels, zweefvliegen en solitaire bijen. Daarmee vormen de hoornaars een bedreiging voor zowel de biodiversiteit als voor de voedselzekerheid. Inmiddels is de hoornaar ook al in Gouda gezien, maar wat kan jij doen als je er een ziet?
Meld een hoornaar als je die ziet
Allereerst is het belangrijk dat je een foto maakt van de hoornaar en de plaats onthoudt. Maak vervolgens een melding via de website www.waarneming.nl met een foto van de hoornaar. Het systeem geeft vervolgens vanzelf aan om welke soort het gaat. Bij goede foto’s is het resultaat erg betrouwbaar. Meestal ontvang je binnen 1 of 2 dagen officieel een bericht of het inderdaad om een Aziatische hoornaar gaat en wat je het beste kunt doen. Dat is namelijk afhankelijk van wanneer je de hoornaar hebt gezien.
April tot en met juni
Heb je een hoornaar gezien in april tot en met juni? Dan gaat het waarschijnlijk om een koningin. Probeer de koningin te vangen in een potje. Ga na of het om een Aziatische hoornaar gaat en zo ja, stop haar dan vervolgens in de vriezer. Kijk of je het voorjaarsnest van de Aziatische hoornaars kunt vinden en laat dat verwijderen door een (professionele) bestrijder. Wees voorzichtig als je het zelf verwijdert, want rondom de nesten is de soort erg agressief.
Juli tot en met september
Zie je een Aziatische hoornaar in juli tot en met september? Dan gaat het waarschijnlijk om een werkster. Hou in de gaten in welke richting de werkster vliegt en geef de richting aan op een plattegrond en geef dat door via de website www.waarneming.nl. Dit helpt om het nest op te sporen.
Hoe herken je de hoornaar?
De Aziatische hoornaar lijkt op andere soorten bijen en wespen. Aziatische hoornaars zijn voornamelijk zwart met gele pootjes; het achterlijf heeft twee smalle gele banden en een brede oranje band. De meeste andere wespen zijn overwegend geel of rood gekleurd. Bekijk de website van NVWA om de soort te herkennen.
Net als andere wespensoorten kan de Aziatische hoornaar ook steken. Een steek is niet gevaarlijk, behalve voor personen met een allergie. Aziatische hoornaars komen niet af op zoetigheid en eten. De kans op steken is daardoor kleiner, maar de steken zijn meestal wel pijnlijker dan die van normale wespen.
Foto: Albert de Wilde