Bart Roorda

Bart Roorda trotseert kou tijdens eerste Landelijke DipDag 

Vandaag, vrijdag 13 januari, vindt de eerste Landelijke DipDag plaats. Dipgroepjes en individuele dippers in alle regio's van Nederland dippen dan in hun lokale gracht, meer, zee of sloot. Bart Roorda uit Gouda plonst vanavond met een collegadipper de Elfhoevenplas in. 

Roorda vraagt hiermee aandacht voor de voordelen die koud water heeft op je lichamelijke en mentale  gezondheid. Dippen in koud water verlaagt de ontstekingswaarden in je bloed, is een acute uitknop voor stress en het helpt met een snellere vetverbranding.

Plonskaart

De eerste Landelijke Dipdag is een initiatief van marathonloper, ademhalingsexpert en koudwaterdipper Koen de Jong van Sportrusten. Hij lanceerde vlak voor de coronapandemie de 'Plonskaart van Nederland' waarmee hij dippers en dipgroepjes met elkaar in contact brengt en zoveel mogelijk mensen aanmoedigt om ook de kou te trotseren. Tijdens de eerste lockdown zag hij het aantal locaties van dipgroepjes op de plonskaart met 400% procent toenemen. Intussen staan er 600 locaties in Nederland op waar mensen het water in gaan. 

Energie

Bart Roorda uit Gouda neemt een of twee keer per week een duik in het ijskoude water. "Ik doe het voor de kick die ik erdoor krijg. Het is vrij extreem om in een wak te zitten terwijl mensen om je heen aan het schaatsen zijn. De meesten verklaren me voor gek, maar het koude water geeft mij zo'n energieboost."

Bart vindt een goede voorbereiding erg belangrijk. "Je kan er niet zomaar inspringen. Om dit veilig te kunnen doen moet je specifieke ademhalingstechnieken onder de knie hebben. Zorg ook voor een goede warming-up en ga liever niet alleen als je onervaren bent".

Veiligheid

"Als beginner is 30 seconden tot 1 minuut in het koude water genoeg", voegt huisarts Monique Tjon-A-Tsien toe. "Je lichaam reageert heftig op koud water. Door de koudeshock gaan je hart, longen, hormonen, lymfevaten, immuunsyteem en het bruine vet heel hard werken om warmte te maken. Je kan gaan hyperventileren en dan is het belangrijk om je te focussen op je ademhaling totdat deze rustig is. Daarna volgt de blije kick doordat er een enorme hoeveelheid gelukshormonen vrijkomen. Ben je zwanger, heb je een zwak hart, epilepsie, koorts of de ziekte van Raynaud die zorgt voor bloedvatvernauwing, dip dan simpelweg niet!"

Mentale booster

Koudwaterdippen zorgt ervoor dat je een mentale booster krijgt volgens Bart Roorda. "Stress wordt vaak veroorzaakt door negatieve gedachten. Als je in koud water dipt krijg je geen kans om ergens aan te denken. Je kunt alleen op een rustige ademhaling focussen. Als je er daarna uitkomt voel je je zo heerlijk en euforisch. Ik ben na een koudwaterdip de hele dag ontspannen. Dat is meteen het belangrijkste verschil tussen dippen en de traditionele nieuwjaarsduik, waar mensen hysterisch gillend het water in en uit rennen. Alleen als je compleet ontspannen in koud water zit ondervind je de mentale en lichamelijke voordelen."

Aanmelden

De Eerste Landelijke DipDag vindt plaats op vrijdag 13 januari 2023. Dipgroepjes in alle Nederlandse regio's gaan dan het koude water in. Bart Roorda zal op deze dag om 20u30 dippen in de Elfhoevenplas in Gouda. Wil jij ook dippen? Meld je dan aan op de Plonskaart van Nederland


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 09:49

Spoorstraat weer open voor alle verkeer

De Spoorstraat is zaterdagavond rond 22u00 weer opengesteld voor alle verkeer. Dat was eerder dan gepland. Dit weekend was de tweede afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege de plaatsing van een 160 ton wegend nieuw viaduct. De delen werden in delen aangevoerd en geplaatst door mobiele kranen.

Voetbal vandaag 09:38

Jodan Boys ziet het seizoen als een nachtkaars uitgaan

Jodan Boys heeft zichzelf zaterdag een slechte dienst bewezen. In een wedstrijd waarin gewonnen moest worden gaven de Gouwenaars in de eerste helft niet thuis, waardoor de ploeg van Erik van Zoest tegen een 1-3 achterstand aankeek. Deze slechte vijfenveertig minuten kwam Jodan Boys in de tweede helft niet meer te boven, al wist de ploeg nog wel een keer te scoren. Door dit verlies ziet het er naar uit dat Jodan Boys in de grijze middenmoot eindigt. 

Algemeen vandaag 09:00

Like Me geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda houdt in samenwerking met theatergroep PlayBack op 18 april de theatervoorstelling en informatiemarkt Like Me bij KC De Ontdekkingsreizigers in Westergouwe. De voorstelling geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber en hun strijd om erbij te horen.

Museum vandaag 08:00

Lievelingspop van 9-jarige Edith, vermoord in WOII, komt in Museum Gouda

De pop van de joodse Edith Roseij Beek (1934-1943) wordt onderdeel van de collectie van Museum Gouda. Het Goudse meisje zat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken, maar tevergeefs: als 9-jarige werd ze in Auschwitz vermoord. Haar lievelingspop liet ze achter op haar onderduikadres.

Advertorial Exposities gisteren 09:17

Expositie Anton Martineau nu te zien in Kunstuitleen Gouda

Een aantal kunstwerken van beeldend kunstenaar Anton Martineau (1926-2017) is in de maand april te bezichtigen in Kunstuitleen Gouda. Het thema ‘Dans’ loopt als een rode draad door zijn oeuvre; met name de gepassioneerde tango had zijn voorkeur.