Bart Roorda

Bart Roorda trotseert kou tijdens eerste Landelijke DipDag 

Vandaag, vrijdag 13 januari, vindt de eerste Landelijke DipDag plaats. Dipgroepjes en individuele dippers in alle regio's van Nederland dippen dan in hun lokale gracht, meer, zee of sloot. Bart Roorda uit Gouda plonst vanavond met een collegadipper de Elfhoevenplas in. 

Roorda vraagt hiermee aandacht voor de voordelen die koud water heeft op je lichamelijke en mentale  gezondheid. Dippen in koud water verlaagt de ontstekingswaarden in je bloed, is een acute uitknop voor stress en het helpt met een snellere vetverbranding.

Plonskaart

De eerste Landelijke Dipdag is een initiatief van marathonloper, ademhalingsexpert en koudwaterdipper Koen de Jong van Sportrusten. Hij lanceerde vlak voor de coronapandemie de 'Plonskaart van Nederland' waarmee hij dippers en dipgroepjes met elkaar in contact brengt en zoveel mogelijk mensen aanmoedigt om ook de kou te trotseren. Tijdens de eerste lockdown zag hij het aantal locaties van dipgroepjes op de plonskaart met 400% procent toenemen. Intussen staan er 600 locaties in Nederland op waar mensen het water in gaan. 

Energie

Bart Roorda uit Gouda neemt een of twee keer per week een duik in het ijskoude water. "Ik doe het voor de kick die ik erdoor krijg. Het is vrij extreem om in een wak te zitten terwijl mensen om je heen aan het schaatsen zijn. De meesten verklaren me voor gek, maar het koude water geeft mij zo'n energieboost."

Bart vindt een goede voorbereiding erg belangrijk. "Je kan er niet zomaar inspringen. Om dit veilig te kunnen doen moet je specifieke ademhalingstechnieken onder de knie hebben. Zorg ook voor een goede warming-up en ga liever niet alleen als je onervaren bent".

Veiligheid

"Als beginner is 30 seconden tot 1 minuut in het koude water genoeg", voegt huisarts Monique Tjon-A-Tsien toe. "Je lichaam reageert heftig op koud water. Door de koudeshock gaan je hart, longen, hormonen, lymfevaten, immuunsyteem en het bruine vet heel hard werken om warmte te maken. Je kan gaan hyperventileren en dan is het belangrijk om je te focussen op je ademhaling totdat deze rustig is. Daarna volgt de blije kick doordat er een enorme hoeveelheid gelukshormonen vrijkomen. Ben je zwanger, heb je een zwak hart, epilepsie, koorts of de ziekte van Raynaud die zorgt voor bloedvatvernauwing, dip dan simpelweg niet!"

Mentale booster

Koudwaterdippen zorgt ervoor dat je een mentale booster krijgt volgens Bart Roorda. "Stress wordt vaak veroorzaakt door negatieve gedachten. Als je in koud water dipt krijg je geen kans om ergens aan te denken. Je kunt alleen op een rustige ademhaling focussen. Als je er daarna uitkomt voel je je zo heerlijk en euforisch. Ik ben na een koudwaterdip de hele dag ontspannen. Dat is meteen het belangrijkste verschil tussen dippen en de traditionele nieuwjaarsduik, waar mensen hysterisch gillend het water in en uit rennen. Alleen als je compleet ontspannen in koud water zit ondervind je de mentale en lichamelijke voordelen."

Aanmelden

De Eerste Landelijke DipDag vindt plaats op vrijdag 13 januari 2023. Dipgroepjes in alle Nederlandse regio's gaan dan het koude water in. Bart Roorda zal op deze dag om 20u30 dippen in de Elfhoevenplas in Gouda. Wil jij ook dippen? Meld je dan aan op de Plonskaart van Nederland


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Festival vandaag 12:44

Festival Gouda Maakt Toekomst zondag op Goudasfalt

Voor het festival Gouda Maakt Toekomst moet je (een plekje in) de agenda vrij houden. Op zondag 4 juni van 12u00 tot 19u00 is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!

Gemeente vandaag 12:06

Gouda wil grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen in binnenstad

De gemeente Gouda trekt een miljoen uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De beoogde plek is het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Gouda wil de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen.

Voetbal vandaag 11:36

Romeo El Bouazatti nieuwe trainer SV Gouda

Ondanks een getekend contract bij SV Gouda besloot trainer Tim den Haan recentelijk toch het komend seizoen bij VV Alblasserdam aan de slag te gaan. Het zeer verraste bestuur van SV Gouda moest op zoek naar een andere trainer en vond hem deze week - al vrij snel - in de persoon van Romeo El Bouazatti.

Weer in Gouda vandaag 11:20

Zonnig, droog en vrij warm weekend!

Zaterdag blijft er met een oost-noordoostenwind droge en vrij warme lucht het Groene Hartgebied instromen. De zon schijnt de gehele dag uitbundig en de maximumtemperatuur loopt op naar 23 graden Celsius in de Goudse regio. In het waterrijke Reeuwijkse plassengebied is het een fractie koeler met circa 21 graden Celsius. De oost-noordoostenwind is overwegend matig van kracht, windkracht 3 à 4 Beaufort.