Bart Roorda

Bart Roorda trotseert kou tijdens eerste Landelijke DipDag 

Vandaag, vrijdag 13 januari, vindt de eerste Landelijke DipDag plaats. Dipgroepjes en individuele dippers in alle regio's van Nederland dippen dan in hun lokale gracht, meer, zee of sloot. Bart Roorda uit Gouda plonst vanavond met een collegadipper de Elfhoevenplas in. 

Roorda vraagt hiermee aandacht voor de voordelen die koud water heeft op je lichamelijke en mentale  gezondheid. Dippen in koud water verlaagt de ontstekingswaarden in je bloed, is een acute uitknop voor stress en het helpt met een snellere vetverbranding.

Plonskaart

De eerste Landelijke Dipdag is een initiatief van marathonloper, ademhalingsexpert en koudwaterdipper Koen de Jong van Sportrusten. Hij lanceerde vlak voor de coronapandemie de 'Plonskaart van Nederland' waarmee hij dippers en dipgroepjes met elkaar in contact brengt en zoveel mogelijk mensen aanmoedigt om ook de kou te trotseren. Tijdens de eerste lockdown zag hij het aantal locaties van dipgroepjes op de plonskaart met 400% procent toenemen. Intussen staan er 600 locaties in Nederland op waar mensen het water in gaan. 

Energie

Bart Roorda uit Gouda neemt een of twee keer per week een duik in het ijskoude water. "Ik doe het voor de kick die ik erdoor krijg. Het is vrij extreem om in een wak te zitten terwijl mensen om je heen aan het schaatsen zijn. De meesten verklaren me voor gek, maar het koude water geeft mij zo'n energieboost."

Bart vindt een goede voorbereiding erg belangrijk. "Je kan er niet zomaar inspringen. Om dit veilig te kunnen doen moet je specifieke ademhalingstechnieken onder de knie hebben. Zorg ook voor een goede warming-up en ga liever niet alleen als je onervaren bent".

Veiligheid

"Als beginner is 30 seconden tot 1 minuut in het koude water genoeg", voegt huisarts Monique Tjon-A-Tsien toe. "Je lichaam reageert heftig op koud water. Door de koudeshock gaan je hart, longen, hormonen, lymfevaten, immuunsyteem en het bruine vet heel hard werken om warmte te maken. Je kan gaan hyperventileren en dan is het belangrijk om je te focussen op je ademhaling totdat deze rustig is. Daarna volgt de blije kick doordat er een enorme hoeveelheid gelukshormonen vrijkomen. Ben je zwanger, heb je een zwak hart, epilepsie, koorts of de ziekte van Raynaud die zorgt voor bloedvatvernauwing, dip dan simpelweg niet!"

Mentale booster

Koudwaterdippen zorgt ervoor dat je een mentale booster krijgt volgens Bart Roorda. "Stress wordt vaak veroorzaakt door negatieve gedachten. Als je in koud water dipt krijg je geen kans om ergens aan te denken. Je kunt alleen op een rustige ademhaling focussen. Als je er daarna uitkomt voel je je zo heerlijk en euforisch. Ik ben na een koudwaterdip de hele dag ontspannen. Dat is meteen het belangrijkste verschil tussen dippen en de traditionele nieuwjaarsduik, waar mensen hysterisch gillend het water in en uit rennen. Alleen als je compleet ontspannen in koud water zit ondervind je de mentale en lichamelijke voordelen."

Aanmelden

De Eerste Landelijke DipDag vindt plaats op vrijdag 13 januari 2023. Dipgroepjes in alle Nederlandse regio's gaan dan het koude water in. Bart Roorda zal op deze dag om 20u30 dippen in de Elfhoevenplas in Gouda. Wil jij ook dippen? Meld je dan aan op de Plonskaart van Nederland


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ontmoetingsplaats vandaag 12:05

Laatste Preek van de Leek dit keer door Mireille Pondman

Mireille Pondman houdt op zondag 21 april, vanaf 16u00 haar Preek van de Leek in de Sint-Joostkapel. Als bestuurskundige & museoloog zet zij zich in voor openbare bibliotheken en musea. Sinds 2022 is ze zakelijk directeur van de Anne Frank Stichting en in haar vrije tijd voorzitter van Poetry International. Haar Preek van de Leek is getiteld: ‘Een pleidooi voor meer nieuwsgierigheid’. Deze Preek van de Leek is de laatste van een serie van vier in het voorjaar 2024. 

Advertorial Voor Kinderen vandaag 11:42

Kinderboerderij viert 50-ste verjaardag met heropening opgeknapte varkensstal

Er is de afgelopen weken op Kinderboerderij De Goudse Hofsteden hard gewerkt in de varkensstal. De muren en kozijnen zijn geschilderd en de nieuwe hekken geplaatst. Op zondag 21 april wordt de stal heropend. Tijdens deze feestelijke dag viert de kinderboerderij ook de start van het bijzondere jubileumjaar. Kinderboerderij De Goudse Hofsteden bestaat namelijk 50 jaar!

Advertorial Winkels vandaag 11:20

Feestelijke opening Action Winkelcentrum Bloemendaal

Action Winkelcentrum Bloemendaal is zaterdagmorgen om 8u30 feestelijke open gegaan. Het is de 416de vestiging in Nederland en de tweede in Gouda. De populaire winkelketen heeft in het winkelcentrum zo'n duizend vierkante meter op de eerste verdieping van het Goudse winkelcentrum. Action heeft ook meteen een mooie actie: iedere bezoeker krijgt een big shopper en een kraskaart.

Sport vandaag 10:55

Bekeravontuur Goudse hockeydames voorbij

Er komt niets na Groningen. Het prachtige bekeravontuur van de dames van GMHC kwam vrijdagavond met een 3-0 nederlaag tegen GHBS ten einde. Dat lijkt een kansloze nederlaag, maar dat was het absoluut niet. De ruim honderd met bus en auto’s meegereisde supporters zagen hun favorieten de eerste klasser zeer goed partij geven.