Basisscholen Het Groene Eiland en Het Schateiland gaan samen verder

Na de zomervakantie zullen basisscholen Het Groene Eiland en Het Schateiland samen verder gaan op de locatie van Het Schateiland. Alle leerlingen en teamleden verhuizen mee.

Klein aantal leerlingen

Stichting Klasse, het schoolbestuur waar beide scholen onder vallen, heeft dit besluit genomen omdat Het Groene Eiland, gelegen aan de Oosthoef, al een aantal jaren te maken heeft met een klein aantal leerlingen.

De school telt momenteel 65 leerlingen. Afgelopen jaren heeft de school veel inspanningen verricht om dit aantal te vergroten, maar de wijk Plaswijck vergrijst en analyses wijzen uit dat de school slechts op enkele nieuwe leerlingen per jaar kan rekenen. Met de verhuizing van Het Groene Eiland naar Het Schateiland ontstaat er een middelgrote school met circa 220 leerlingen. Hierdoor is de school minder kwetsbaar bij mogelijke uitval van leerkrachten en hebben de leerlingen meer leeftijdsgenoten om samen mee te leren en te spelen.

Krachten bundelen

Het Schateiland, is gehuisvest aan het Mercatorhof en ligt op 7 minuten fietsen van Het Groene Eiland. Op pedagogisch, didactisch en organisatorisch vlak hebben beide scholen veel overeenkomsten. Friedo Hegie, lid college van bestuur: “Door deze samenvoeging kunnen we onze krachten bundelen en de kwaliteit van ons onderwijs verder versterken.”

Dat een kleine school erg kwetsbaar is, werd eerder dit schooljaar al duidelijk. Stichting Klasse werd door het plotselinge vertrek van twee leerkrachten genoodzaakt het besluit te nemen om het reguliere onderwijs op de locatie Vindingrijk met 73 leerlingen te stoppen. Ook in Woerden is het onderwijs op de Rembrandt van Rijnschool gestopt. Op die school kregen nog slechts 18 leerlingen les. Cristel Wieman, voorzitter college van bestuur: “Door de samenvoeging van Het Groene Eiland met Het Schateiland creëren we vijf sterke basisscholen in Gouda, waardoor we nu en in de toekomst goed kwalitatief openbaar onderwijs bieden.”

Stichting Klasse

Andere openbare basisscholen van Stichting Klasse in Gouda zijn ’t Palet in Goverwelle, de KAS in Korte Akkeren, Wereldwijs in Gouda Oost en Jenaplanschool de Carrousel in Plaswijck. Stichting Klasse heeft ook scholen voor speciaal basisonderwijs, het Avontuur en (voortgezet) speciaal onderwijs, de Startbaan. Daarnaast verzorgt Stichting Klasse het openbaar onderwijs in Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk en Woerden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.

Gemeente gisteren 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie gisteren 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Slavernij gisteren 14:57

Gouda viert Keti Koti op 30 juni en 1 juli

Gouda herdenkt op 30 juni het trans-Atlantisch slavernijverleden. En op 1 juli vieren we met elkaar de afschaffing van de slavernij. Tijdens de herdenking staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. De viering van Keti Koti bestaat uit een cultureel programma. Burgemeester Pieter Verhoeve presenteert dan de vervolgstappen van de gemeente, naar aanleiding van de stadsgesprekken en de verkenning “Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda”.

Geschiedenis gisteren 12:30

NTC-bunker in PWA-Kazerne zaterdag weer open voor publiek

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt nogmaals voor publiek opengesteld. De bunker is zaterdag 15 juni van 10 tot 16u00 open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden. Bij de eerste openstelling op 1 juni zijn er 553 bezoekers rondgeleid