Basisscholen verzamelen 27.446 oude elektronische apparaten in

Leerlingen van meerdere basisscholen uit de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Gouda hebben de afgelopen vier weken een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 27.446 oude elektronische apparaten in.

Succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval

Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt het hergebruikt en gerecycled. 

Basisschool Graaf Jan van Nassauschool uit Gouda is met 6.947 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Klijmij-van der Laan van de gemeente Gouda overhandigde donderdag 20 oktober de prijs aan de trotse school. 

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. 

afval e-waste race basisscholen wethouder kleinmij linda boot.jpg

Campagne

De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder meer leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie. Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. 

Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot tablet - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

De E-waste Race in de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Gouda is een initiatief in samenwerking met de E-waste Race, gemeente Gouda en Cyclus. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heb je nog e-waste thuis liggen? Dit kun je altijd inleveren bij jouw plaatselijke (mobiele) milieustraat.

Op de foto: Donderdag vond de prijsuitreiking plaats van de battle. Basisschool Graaf Jan van Nassauschool uit Gouda is met 6.947 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Klijmij-van der Laan van de gemeente Gouda overhandigde de prijs aan de trotse school.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.