Basisscholen verzamelen 27.446 oude elektronische apparaten in

Leerlingen van meerdere basisscholen uit de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Gouda hebben de afgelopen vier weken een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 27.446 oude elektronische apparaten in.

Succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval

Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt het hergebruikt en gerecycled. 

Basisschool Graaf Jan van Nassauschool uit Gouda is met 6.947 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Klijmij-van der Laan van de gemeente Gouda overhandigde donderdag 20 oktober de prijs aan de trotse school. 

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. 

afval e-waste race basisscholen wethouder kleinmij linda boot.jpg

Campagne

De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder meer leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie. Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. 

Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot tablet - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

De E-waste Race in de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Gouda is een initiatief in samenwerking met de E-waste Race, gemeente Gouda en Cyclus. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heb je nog e-waste thuis liggen? Dit kun je altijd inleveren bij jouw plaatselijke (mobiele) milieustraat.

Op de foto: Donderdag vond de prijsuitreiking plaats van de battle. Basisschool Graaf Jan van Nassauschool uit Gouda is met 6.947 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Klijmij-van der Laan van de gemeente Gouda overhandigde de prijs aan de trotse school.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer gisteren 19:33

Spoorstraat voor laatste keer afgesloten voor werkzaamheden aan viaduct

Let op: dit weekend is de derde en laatste afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege het aanbrengen van een betonlaag op het nieuwe viaduct. De Spoorstraat is daarvoor afgesloten van vrijdag 19 april 21u00 tot uiterlijk zondagochtend 21 april 6u00. 

Voetbal gisteren 19:20

Jodan Boys VR1 verdedigt koppositie tegen Ter Leede VR2

Jodan Boys VR1 speelt zaterdag een belangrijke thuiswedstrijd tegen Ter Leede VR2. Met nog drie wedstrijden voor de boeg heeft Jodan Boys VR1 drie verliespunten minder dan Be Quick VR1, Saestum VR2 en Reiger Boys VR1. De strijd om het kampioenschap ligt nog volledig open en het zullen spannende weken worden.

Advertorial Festival gisteren 19:09

Kom jij ook naar Gouds Bierfestival in Burgerhal Stadhuis?

Gouda Bierstad houdt op zondag 21 april haar tweede bierfestival in de Burgerhal van het Stadhuis. Heb jij al een kaartje? De kaarten kosten € 25,-. Hiervoor krijg je vier muntjes en een Gouda Bierstad proefglas.

Ontmoetingsplaats gisteren 18:51

Lentegesprekken brengen de buurt dichter bij elkaar

Wat zou er gebeuren als je met zes buren bij elkaar komt en echt naar elkaar zou luisteren? Gouda Bruist organiseert in mei en juni Lentegesprekken om Gouwenaars te stimuleren om een gesprek te organiseren in de huiskamer of in het buurthuis. Eerder al voor de Wintergesprekken en nu voor de Lentegesprekken wordt de werkvorm ‘Stroopwafel Gesprekken’ gebruikt.