Rinus Lasschuyt Fotografie

Beeld in beeld (11)

In Gouda staat een grote variëteit aan kunstwerken die een lange periode beslaat en zijn vaak onlosmakelijk deel van het stadsbeeld. De Goudse fotograaf Rinus Lasschuyt brengt ze bij elkaar op zijn website. ZoGouds brengt in deze rubriek bij regelmaat een beeld in beeld.

Beeld wordt gebruikt als verzamelbegrip voor sculpturen, standbeelden, installaties, gedenktekens en overige kunstwerken. Soms staan beelden ergens op een plein of iets verscholen tussen het groen in een park. Diverse historisch beelden zijn op of tegen de gevels van gebouwen bevestigd. In de naoorlogse wijken zijn diverse beelden bij scholen geplaatst.

Eind jaren tachtig kwamen door een legaat van de weduwe van oud-burgemeester James diverse kunstwerken in de openbare ruimte en gaf het de aanzet tot het ontstaan van de Goudse Beeldenroute. Helaas zijn diverse beelden in de route niet meer aanwezig. De beelden zijn op de website van Rinus Lasschuyt gegroepeerd naar de gebieden: Binnenstad, Oost, West en Noord. Foto's staan in de volgende pagina's:

​- Beelden
Gevelstenen
Herdenkingsmonumenten
Tegeltableaus en (baksteen)
mozaïeken

Regelmatig worden nieuwe foto's toegevoegd.
 
beeld in beeld bloem voorwillenseweg.jpg
 

Bloem

Kunstwerk 'Bloem' uit 1965 van #Piet_Schoenmakers (1919-2009) staat, nadat het tijdelijk moest wijken voor de bouw van een appartementencomplex en gerestaureerd is, op een vaste plek op de hoek van de Bernadottelaan en de Voorwillenseweg. De bloem symboliseert de jeugd, benadrukt door het figuur dat onder de beschermende bloembladen zit. Het beeld stond oorspronkelijk op het terrein van de R.K. Petrus Canisiusmavo aan de Bernadottelaan.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Feest vandaag 12:49

Organisatie Koningsnacht en Koningsdag in handen van De Theaterbakkerij

De Theaterbakkerij neemt dit jaar de organisatie van Koningsnacht en Koningsdag op de Markt van Gouda op zich. Zo maakte Ruud Bakker zaterdagmiddag bekend in de spelershome van Jodan Boys waar De Theaterbakkerij het buffet bij de wedstrijd Jodan Boys-Woudenberg sponsorde en De Theaterbakkerij de plannen voor 2024 presenteerde.

Advertorial Oekraïne vandaag 12:41

Zelensky Hier: voorstelling over leven van Zelensky in De Goudse Schouwburg

Op dinsdag 5 maart komt Zelensky Hier naar De Goudse Schouwburg. Een vaudeville voorstelling met serieuze ondertoon van De Theatertroep i.s.m. De Spelersfederatie, Patrick Nederkoorn en Arjen Arnoldussen over het leven van de Oekraïense president Volodomyr Zelensky.

Algemeen vandaag 12:32

Bloemen voor Alexei Navalny bij oorlogsmonument bij Stadhuis op Markt

De Russische oppositieleider Alexei Navalny wordt ook herdacht in Gouda. De afgelopen dagen zijn er bloemen voor Navalny neergelegd bij het oorlogsmonument bij het Stadhuis op de Markt. Ook staan er een foto van Navalny en bordjes met de teksten: Ik ben niet bang. Wees ook niet bang. En Alexei, bedankt voor alles!

Sport en recreatie vandaag 12:07

Deze sporters staan nu op Wall of Fame

In Sportcentrum De Mammoet was zaterdagavond de feestelijke onthulling van de nieuwe naambordjes op de Wall of Fame. Op de Wall of Fame werden de namen van sporters toegevoegd, die de afgelopen twee jaar een Goudse Sportpenning hebben ontvangen voor een bijzondere sportprestatie. 

Advertorial Koor vandaag 11:29

Toonkunst Gouda voert Johannes Passion op in Sint Janskerk

300 jaar na de eerste uitvoering in 1724 voert Toonkunst Gouda in de SintJanskerk de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach uit, een oratorium met als onderwerp het lijden en sterven van Jezus naar het Evangelie volgens Johannes. De uitvoering vindt plaats op vrijdag 15 maart.