Rinus Lasschuyt Fotografie

Beeld in beeld (11)

In Gouda staat een grote variëteit aan kunstwerken die een lange periode beslaat en zijn vaak onlosmakelijk deel van het stadsbeeld. De Goudse fotograaf Rinus Lasschuyt brengt ze bij elkaar op zijn website. ZoGouds brengt in deze rubriek bij regelmaat een beeld in beeld.

Beeld wordt gebruikt als verzamelbegrip voor sculpturen, standbeelden, installaties, gedenktekens en overige kunstwerken. Soms staan beelden ergens op een plein of iets verscholen tussen het groen in een park. Diverse historisch beelden zijn op of tegen de gevels van gebouwen bevestigd. In de naoorlogse wijken zijn diverse beelden bij scholen geplaatst.

Eind jaren tachtig kwamen door een legaat van de weduwe van oud-burgemeester James diverse kunstwerken in de openbare ruimte en gaf het de aanzet tot het ontstaan van de Goudse Beeldenroute. Helaas zijn diverse beelden in de route niet meer aanwezig. De beelden zijn op de website van Rinus Lasschuyt gegroepeerd naar de gebieden: Binnenstad, Oost, West en Noord. Foto's staan in de volgende pagina's:

​- Beelden
Gevelstenen
Herdenkingsmonumenten
Tegeltableaus en (baksteen)
mozaïeken

Regelmatig worden nieuwe foto's toegevoegd.
 
beeld in beeld bloem voorwillenseweg.jpg
 

Bloem

Kunstwerk 'Bloem' uit 1965 van #Piet_Schoenmakers (1919-2009) staat, nadat het tijdelijk moest wijken voor de bouw van een appartementencomplex en gerestaureerd is, op een vaste plek op de hoek van de Bernadottelaan en de Voorwillenseweg. De bloem symboliseert de jeugd, benadrukt door het figuur dat onder de beschermende bloembladen zit. Het beeld stond oorspronkelijk op het terrein van de R.K. Petrus Canisiusmavo aan de Bernadottelaan.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport en recreatie vandaag 13:14

Wethouder Michiel Bunnik opent People Padel Gouda

Gouda heeft er met People Padel een sportieve trekpleister bij. Komende vrijdag 14 juni is de feestelijke opening van People Padel, de eerste indoor padellocatie in de stad. Rond 16u00 worden de deuren van deze nieuwe sportfaciliteit feestelijk geopend door wethouder Michiel Bunnik. Daarna kun je zelf ook aan de slag. Dus wees welkom...

Advertorial Sport vandaag 12:44

Schrijf snel je club in voor Rabo ClubSupport

Iedereen verdient een club! Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Daarom ondersteunt de coöperatieve Rabobank al 20 jaar verenigingen door heel Nederland. Verenigingen en stichtingen in de regio van de Hollandse IJssel kunnen zich tot en met 14 juni aanmelden via www.rabo-clubsupport.nl. Vanaf 2 tot en met 24 september kunnen Rabobank leden stemmen op hun drie favoriete clubs in deze regio.

Opinie vandaag 12:18

Sportzomer 2024

Als ik naar buiten kijk heb ik toch mijn twijfels, maar het is echt zomer. Voor de weerkundigen is de metrologische zomer op 1 juni begonnen. De astronomische zomer begint pas op donderdag 20 juni. Hoe dan ook, van echt vakantieweer is nog geen sprake.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam vandaag 11:10

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Stadshart vandaag 10:44

Gemeente past regels aan: binnenstad nog gastvrijer en levendiger

Als een horecaondernemer een plantenbak tegen de gevel van zijn zaak wil zetten, moet hij een terrasvergunning aanvragen. Een winkelier die datzelfde wil, hoeft dat niet. Om aan die scheve situatie een einde te maken, trekt de gemeente Gouda de uitstallingsregels voor detailhandel en horeca gelijk.