Rinus Lasschuyt Fotografie

Beeld in beeld (7)

In Gouda staat en grote variëteit aan kunstwerken die een lange periode beslaat en zijn vaak onlosmakelijk deel van het stadsbeeld. De Goudse fotograaf Rinus Lasschuyt brengt ze bij elkaar op zijn website. ZoGouds brengt in een nieuwe rubriek bij regelmaat een beeld in beeld.

Beeld wordt gebruikt als verzamelbegrip voor sculpturen, standbeelden, installaties, gedenktekens en overige kunstwerken. Soms staan beelden ergens op een plein of iets verscholen tussen het groen in een park. Diverse historisch beelden zijn op of tegen de gevels van gebouwen bevestigd. In de naoorlogse wijken zijn diverse beelden bij scholen geplaatst.

Eind jaren tachtig kwamen door een legaat van de weduwe van oud-burgemeester James diverse kunstwerken in de openbare ruimte en gaf het de aanzet tot het ontstaan van de Goudse Beeldenroute. Helaas zijn diverse beelden in de route niet meer aanwezig. De beelden zijn op de website van Rinus Lasschuyt gegroepeerd naar de gebieden: Binnenstad, Oost, West en Noord. Foto's staan in de volgende pagina's:

​- Beelden
Gevelstenen
Herdenkingsmonumenten
Tegeltableaus en (baksteen)
mozaïeken

Regelmatig worden nieuwe foto's toegevoegd.
 
beeld in beeld (7).jpg

Waterspuwer

Beeld 'Waterspuwer' met jaartal 1649 in de museumtuin van Museum Gouda, Achter de Kerk 15. Waterspuwers worden ook wel gargoyles genoemd, Waterspuwers werden veelvuldig op kerken en kathedralen gebruikt om er voor te zorgen dat het hemelwater goed wegloopt en niet in de muren trekt.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 19:16

Global Goals Dashboard maakt inzichtelijk hoe Gouda ervoor staat

Hoeveel mensen in Gouda leven onder of rond het sociaal minimum? Hoe is de ontwikkeling van de woningvoorraad in onze stad? Hoe staat het met de gezondheid van Gouwenaars? Hoeveel CO2-uitstoot heeft Gouda afgelopen jaren bespaard? Is de kwaliteit van onze wateren verbeterd? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen zijn te vinden op het nieuwe Global Goals Dashboard dat de gemeente Gouda deze week heeft gelanceerd.

Gemeente vandaag 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Groen vandaag 18:52

Wandel mee met Groene Avondvierdaagse

Buurtgroen Gouda en Velt Groene Hart houden van 1 tot en met 4 juli voor de allereerste keer de Groene Avondvierdaagse! Je loopt vier avonden langs bekende en onbekende groene pareltjes in Gouda. Buurtgroen Gouda is onderdeel van Gouda Bruist.