Belang van buitenspelen opnieuw benadrukt tijdens 17de Nationale Buitenspeeldag

In de Meest Speelvriendelijke gemeente van Nederland, jawel Gouda, vond woensdagmiddag de feestelijke aftrap van de 17dee Nationale Buitenspeeldag plaats. Dit in het bijzijn van heel veel kinderen. Het belang van buitenspelen werd hiermee opnieuw onderstreept. 

Speelruimte

Recent onderzoek van Jantje Beton toont aan dat 400.000 kinderen nauwelijks buitenspelen, omdat de speelruimte voor hen afneemt, ouders het buiten te gevaarlijk vinden en de verleiding van social media en gamen groot is. Nieuwe resultaten maken bovendien inzichtelijk dat de mate van verstedelijking bepaalt hoeveel een kind vrij kan buitenspelen.

Opening Buitenspeeldag

Kinderburgemeester Pheline van der Linden opende samen met het kindercollege van Gouda en wethouder Michel Klijmij-van der Laan de Nationale Buitenspeeldag. Na het startschot renden de kinderen naar het pannaveldje en de speeltoestellen en genoten in de natuurspeeltuin Groenhovenpark. Veel kinderen deden mee met de miniquiz en mascottes van Paw Patrol en Jantje Beton high five-de erop los. Gratis fruit, water, ijs, poffertjes en koffie maakten de dag af. "We zijn natuurlijk super trots op de titel Meest Speelvriendelijke gemeente en we blijven ons inzetten om spelen in Gouda nog beter te maken; groener en inclusiever. Ook ouders kunnen meedoen, iedereen kan buitenspelen. En wees niet bang om vies te worden!" aldus wethouder Michel Klijmij-van der Laan.

Onderzoeksresultaten van Jantje Beton:

  • 51% van de kinderen in wijken met weinig groen, speelt nooit of bijna nooit buiten zonder volwassene in de buurt.
  • Kinderen in stedelijke gebieden spelen 3 uur per week minder buiten dan in niet-stedelijke gebieden.
  • Redenen van minder buitenspelen zijn: 1) weinig andere kinderen 2) gevaarlijk volgens ouders en kinderen 3) kinderen mogen het minder vaak zelf bepalen.
  • Kinderen in stedelijke gebieden mogen minder vaak zelf weten of zij buiten spelen (28%) tegenover kinderen in niet-stedelijke gebieden (45%).

Hier tegenover staat:

  • 8 op de 10 kinderen worden gelukkig van buitenspelen!
  • Kinderen geven buitenspelen een 7,9 als rapportcijfer.
  • 50% van de kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 wil meer buitenspelen.
  • Jantje Beton heeft het Buitenspeelalarm geïntroduceerd om binnen zitten tegen te gaan.

100.000 kinderen spelen buiten tijdens de Nationale Buitenspeeldag

Niet alleen in het Groenhovenpark, maar op nog veel meer plekken in Gouda was het buitenspelen geblazen. De Nationale Buitenspeeldag wordt in veel gemeenten aangegrepen om buitenspelen op de kaart te zetten. Op www.buitenspeeldag.nl staat een landkaart met zo'n 700 activiteiten.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koor vandaag 11:00

Houtmansplantsoenconcert met Shantykoor De IJsselmannen

Zondag is er weer een optreden in de serie Houtmansplantsoenconcert. Ditmaal met Shantykoor De IJsselmannen. Het koor is opgericht in 2002 en heeft zijn thuishaven in Ouderkerk aan den IJssel, een van de grootste thuishavens van binnenvaartschippers.

Advertorial Muziek vandaag 10:09

Akoestisch optreden Ron Hendrickx bij Check's

Fans van Ron Hendrickx (Ronald Hendriksen) kunnen zich verheugen op een bijzondere traktatie. De Goudse singer-songwriter keert voor één dag terug naar zijn roots voor een speciaal optreden bij Check's Achter de Kerk op zaterdag 13 juli.

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 07:00

Gratis GreenClip bij Mobiele Milieustraat

De Mobiele Milieustraat staat volgende week weer op vier locaties in Gouda. Bij De Mobiele Milieustraat kun je  gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. En leuk nieuws: je kunt in juli ook een gratis GreenClip afhalen bij de Mobiele Milieustraat.

Voedselbank vandaag 06:00

Voedselbank zoekt Gouwenaars die recht hebben op voedselhulp

Al jaren is bij de Goudse Voedselbank bekend dat er meer mensen recht hebben op voedselhulp dan zich aangemeld hebben. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent wegblijvers, maar het zouden er ook nog veel meer kunnen zijn. Daar wil de voedselbank actie op gaan ondernemen.