Erna Staal

Berichten uit de bibliotheek Gouda (9)

Ik zei het al eerder, het bruist, borrelt en beweegt in de bibliotheekwereld. Vanzelfsprekend staat het aanwakkeren van leesplezier bij ons altijd voorop, maar die basistaak is de afgelopen jaren in snel tempo uitgebreid met de preventie en bestrijding van laaggeletterdheid, de bibliotheek op school, digitale geletterdheid & de techniekwerkplaats en het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). En de volgende opdracht dient zich al weer aan: democratie en burgerschap.

Wat gaan we daarmee doen? Met ‘democratie en burgerschap’ kan je heel veel kanten op. Worden we verkapte docenten maatschappijleer? (Nee hoor, geintje.) Gaan we filosoferen over de theorie of gaan we juist praktisch aan de slag? Moeten we ons richten op de manier waarop ons land bestuurlijk en politiek is ingericht, of willen we ons juist richten op de lokale gemeenschap? En zijn de behoeften per lokale gemeenschap wel hetzelfde? Nee, natuurlijk. De grotestadsproblematiek in bijvoorbeeld Den Haag leidt tot andere vragen dan een van ‘noaberschap’ doordrenkt dorp in Noordoost-Groningen.

Allemaal vragen waarvan ik hoop dat een clubje Gouwenaars (wél en niet-leden van de bibliotheek) er samen met mij en mijn collega’s over na wil denken. Want achter al onze ‘bruisende bezigheden’ zijn we dit jaar bij de bibliotheek Gouda druk bezig met ons nieuwe meerjarenplan 2025 – 2029. En daarvoor gaan we graag in gesprek met de stad. Wat doen we dat we vooral moeten blijven doen? Wat doen we (nog) niet waar jullie wel behoefte aan hebben? Dus WAT WIL GOUDA?

Dat willen we in de bibliotheek echt heel graag horen. En vanzelfsprekend gaan we het dan ook hebben over ‘democratie en burgerschap’: hoe gaan we dat invullen? Wat is er nodig om een zelfredzame, mondige en actieve Goudse burger te worden?

Ik stel me voor dat we van de zomer een sessie organiseren voor deze Goudse ‘meedenktank’. Om een goed beeld te krijgen van ons huidige aanbod verwijs ik met trots naar ons jaarverslag 2023 dat sinds deze maand op de website van de bibliotheek te lezen is. Mis je iets? Of wil je meedenken over ‘burgerschap’? (NB. Hou wel voor ogen dat de bibliotheek een NEUTRALE plek is, het wordt geen politieke beweging.) Meld je aan via: info@bibliotheekgouda.nl. Graag ter attentie van mij. Dankjewel alvast!

Erna Staal, directeur-bestuurder Bibliotheek GoudaHeb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koor vandaag 11:00

Houtmansplantsoenconcert met Shantykoor De IJsselmannen

Zondag is er weer een optreden in de serie Houtmansplantsoenconcert. Ditmaal met Shantykoor De IJsselmannen. Het koor is opgericht in 2002 en heeft zijn thuishaven in Ouderkerk aan den IJssel, een van de grootste thuishavens van binnenvaartschippers.

Advertorial Muziek vandaag 10:09

Akoestisch optreden Ron Hendrickx bij Check's

Fans van Ron Hendrickx (Ronald Hendriksen) kunnen zich verheugen op een bijzondere traktatie. De Goudse singer-songwriter keert voor één dag terug naar zijn roots voor een speciaal optreden bij Check's Achter de Kerk op zaterdag 13 juli.

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 07:00

Gratis GreenClip bij Mobiele Milieustraat

De Mobiele Milieustraat staat volgende week weer op vier locaties in Gouda. Bij De Mobiele Milieustraat kun je  gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. En leuk nieuws: je kunt in juli ook een gratis GreenClip afhalen bij de Mobiele Milieustraat.

Voedselbank vandaag 06:00

Voedselbank zoekt Gouwenaars die recht hebben op voedselhulp

Al jaren is bij de Goudse Voedselbank bekend dat er meer mensen recht hebben op voedselhulp dan zich aangemeld hebben. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent wegblijvers, maar het zouden er ook nog veel meer kunnen zijn. Daar wil de voedselbank actie op gaan ondernemen.