Bestuur Stichting Goudse Sint-Jan kan Kruiswegstaties niet langer exposeren

Goudse Kruiswegstaties verdwijnen na tien jaar uit de Sint Janskerk. Het bestuur van de Sint-Janskerk heeft besloten na afloop van de tienjarige bruikleenovereenkomst in 2024 deze niet te willen verlengen en daarmee de staties niet langer te willen exposeren. Jaap van Rijn, directeur van Stichting Goudse Sint-Jan legt uit waarom.

"De Stichting Goudse Sint-Jan beheert en ontsluit het erfgoed van de Sint-Janskerk, in het bijzonder de gebrandschilderde ramen en de bijbehorende ontwerptekeningen, de cartons. Deze collectie is zo belangrijk, dat die door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de Erfgoedwet is aangewezen als beschermd cultuurgoed. Ons beleid als museum is erop gericht om de collectie in zijn geheel te behouden: we willen (en mogen) niets afstoten en we willen er in principe ook niets aan toevoegen", aldus Van Rijn.

Van Rijn: "Met het aangaan van een 10-jarige bruikleenovereenkomst in 2014, heeft de Sint-Jan zich royaal en met plezier ingezet voor de prachtige kruiswegstaties van Willem Hesseling. De tienjarige expositie in de Sint-Jan en de inzet van de Stichting Hedendaagse Kunst en Religie Gouda hebben een grote bijdrage geleverd voor de publieke bekendheid van deze kruiswegstaties. We hopen dan ook dat dit zal helpen in de zoektocht naar een nieuwe plek."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Mobiele Milieustraat komt volgende week naar je toe

Bij de Mobiele Milieustraat kun je gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. Bijvoorbeeld: hout, puin, elektra, kunststof, metalen, KCA en papier. Reserveren voor een bezoek aan De Mobiele Milieustraat is niet nodig.

Politie en handhaving vandaag 08:00

Politiebureaus woensdag weer dicht vanwege pensioenacties

Alle politiebureaus met een publieksfunctie gaan op woensdag 19 juni opnieuw 24 uur dicht. Het gaat net als afgelopen dinsdag om een actie van de politievakbonden voor een structureel vroegpensioen. Aangifte doen is woensdag niet mogelijk.

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.