Gert Visser

Bezige burger

Begin december werd de Dag van de Vrijwilliger gevierd. Stond Nederland op zijn kop? Hadden landelijke media er aandacht voor? Nauwelijks. De meeste nieuwswaarde ging die dag uit naar Gordon…  

Dat is best vreemd omdat miljoenen mensen vrijwilliger zijn. In de sport, in de zorg, in het onderwijs, in de cultuursector, bij voedselbanken. Of actief zijn als mantelzorger, belbuschauffeur, oppasoma of opa. Of dagelijks hand- en spandiensten verrichten in een buurt of meedoen aan duizenden burgerinitiatieven. 

Onlangs besteedde een landelijke krant, waarvan je het niet zozeer van zou verwachten, toch aandacht aan de bezige burger. Het Financieel Dagblad liet uitrekenen dat alle vrijwilligerswerk bij elkaar een Bruto Vrijwilligers Product van ruim 20 miljard opleverde. 

In het artikel werd verder opgemerkt dat er in de media te veel aandacht is voor de bozige en wantrouwende burger, maar veel te weinig voor de bezige burger. ‘Als er ergens een demonstratie is van 250 mensen, dan is het nieuws. Maar op datzelfde moment zijn er minstens 20.000 vrijwilligers die iets doen wat voor hen waardevol is’, aldus een deskundige. 

Kortom, als alle vrijwilligers morgen thuis blijven, staat de samenleving stil. Laten we in ons land trots zijn op het grote aantal Bezige Burgers.

Gert Visser


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:05

Verkeershinder bij aanleg schoolzone Plaswijckweg

In de omgeving van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg zijn verschillende basisscholen. Deze drukke straten zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Daarom verandert de gemeente Gouda de inrichting van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg ter hoogte van de scholen. Dat brengt de nodige verkeershinder met zich mee.

Kunst en Cultuur vandaag 11:00

Gelukkig hebben we de plaatjes nog

Gelukkig hebben we de plaatjes nog, zo schrijft Maaike Hoonhout op social media. Het is bijna 9 jaar geleden dat we op feestelijke wijze de #Welkomstmuur verwelkomden in ons Goudse stadsgezicht. 'Negen jaar alweer?' hoor ik jullie denken. Ja, echt waar.

Mijn plek in Gouda vandaag 10:00

Mijn Plek in Gouda

'Mijn plek in Gouda' is een rubriek van ZoGouds naar het idee en in samen- en wisselwerking met de Goudse fotograaf/projectmaker Hermen Buurman. Fotograaf en filmer Buurman is al even bezig met de reeks beelden van inwoners die gefotografeerd zijn op 'Mijn plek in Gouda'. ZoGouds brengt vandaag in tekst en beeld Mijn plek in Gouda van Julie Middelkoop.

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 09:00

Wonen met zorg en gedeelde interesses

Domus Magnus doet er alles aan om haar bewoners in het Sint Jozefpaviljoen de gemoedelijkheid van thuis te laten voelen. "Zorg en Welzijn stemmen we af op de behoeften van bewoners. We verdiepen ons in hun interesses en behoeftes en betrekken ze in de welzijnsactiviteiten die we organiseren", aldus Esther Visser van Domus Magnus.

Advertorial Theater gisteren 20:00

Te zien in schouwburg: Second Life, reality-check op dubbellevens

De voorstelling Second Life van choreograaf Jasper van Luijk staat op donderdag 13 april in De Goudse Schouwburg. Second Life is een indringend liefdesduet, geïnspireerd op de beroemde choreografie Live (1979) van Hans van Manen.