Theo Krins

Bezoekers weten Gouda weer goed te vinden!

Op basis van data waar Gouda over beschikt kan de conclusie worden getrokken dat het aantal bezoekers in de eerst helft van 2022 een lichte toename kent ten opzichte van 2021, mede geholpen door het feit dat we dit jaar Gouda750 vieren. De viering dit jaar geeft een positieve vibe in onze stad en een goede reden om naar Gouda te komen! Er zijn ook wat wolkjes aan de heldere hemel. Daarom in deze blog aandacht voor de ontwikkelingen in onze binnenstad.

Oekraïne

De laatste weken zien we een daling van het aantal bezoekers. Ook vanuit de ondernemers krijgen we berichten dat de omzet in juni opeens minder was, soms voor het eerst dit jaar zelfs lager dan in de vergelijkbare periode van 2021.

De oorzaak voor deze terugval is zeer waarschijnlijk het gedaalde consumentenvertrouwen als gevolg van de oplopende inflatie en de oorlog in Oekraïne.

Daarnaast zien we dat met name de groep oudere mensen (75+) nog heel terughoudend zijn in het verlaten van hun woning. Door de corona is het gedrag van deze groep behoorlijk veranderd. En we missen nog een groep internationale toeristen.

Amerikanen

Het aantal bezoekers aan Gouda is nog niet terug op het oude niveau. De St.-Janskerk meldt bijvoorbeeld dat er voor corona wekelijks zo’n 10 groepen met vooral Amerikanen in Gouda waren die door Nederland fietsen en op een boot overnachten. Op dit moment zijn er maar 2 groepen.

Door de oorlog zijn Amerikanen terughoudend in het reizen naar Europa. Opvallend is overigens dat we vanuit de binnenstad ook andere geluiden horen, die aangeven dit jaar juist opvallend veel Amerikanen te zien.

Nieuwe records voor St.-Janskerk

Vanuit de St.-Janskerk heb ik concrete cijfers voor 2022:

Halverwege 2022 staat de teller voor de expositie Beleef het Wonder van Gouda (in samenwerking met Museum Gouda) op zo'n 30.000 bezoekers en de klim over het dak (“Beleef Gouda op grote hoogte”) op 25.000 bezoekers. In totaal staat de teller op ruim 60.000 bezoekers over de eerste helft van dit jaar. Hiermee heeft de Sint-Jan al bijna het totale aantal museumbezoekers van 66.000 te pakken van recordjaar 2019! Omdat ze in de tweede helft van het jaar traditioneel meer bezoekers trekken dan in de eerste helft, verwachten ze dit jaar alle records royaal te gaan breken!

In 2020 en 2021 is de St.-Janskerk hard geraakt door de vele lockdowns (vorig jaar zijn ze zelfs meer gesloten geweest dan geopend) en trokken ze 24.500 resp. 26.000 bezoekers. Ze hebben nu dus al meer bezoekers gehad dan de afgelopen twee jaar opgeteld…

Ze merken wel dat het aantal bezoekers van buiten Nederland relatief veel lager ligt dan voor Corona. Over heel 2019 kwam 49% van buiten Nederland, dit jaar zitten ze op ongeveer 25%. 

Enerzijds komt dit doordat er veel minder bezoekers van buiten Europa naar Nederland komen, aan de andere kant ook door de aantrekkingskracht van Gouda750 en de expositie op de Nederlandse stedentripper, dagjesmensen en de museumbezoeker.

Totaalbeeld bij diverse branches

Het totaalbeeld is dat het aantal bezoekers licht is gestegen ten opzichte van 2021, maar verder ligt het heel divers en is het beeld sterk branche afhankelijk. Wat positief voor Gouda is, is dat de verschillende branches zich in Gouda hebben verenigd in de SBG. Hierdoor staat Gouda - zeker in vergelijking met diverse andere steden – goed voorgesorteerd. Dit biedt extra mogelijkheden voor het aantrekken van bezoekers naar onze mooie stad Gouda.

Zaterdag

Gouda trekt op dit moment vooral dagjesmensen en de zaterdag is voor diverse branches van groot belang. Bij de zelfstandige winkelier en bij diverse grootwinkelbedrijven moet de zaterdag de achterblijvende omzet van doordeweekse dagen goedmaken.

In bijvoorbeeld de kledingbranche geeft een ondernemer aan zich zorgen te maken over de voorraad die er nog is en de wintervoorraad die alweer moeten worden besteld.

Uit een andere branche komt weer een enthousiast verhaal. De ondernemer merkt dat er weer veel vaker wordt gekocht en de consument ook meer uitgeeft. 

Kaasmarkt en Montmartre

Verschillende retailers geven aan dat ze dit jaar nauwelijks profiteren van de Kaasmarkt en Montmartre. Dat was andere jaren wel anders. Het lijkt erop dat Gouda steeds meer een verblijfstad wordt die vooral mensen trekt voor activiteiten, de cultuursector en de horeca en minder voor de retail. Een belangrijk aandachtspunt voor de SBG!

Personeelstekort

Een groeiend probleem is het personeelstekort. Op allerlei manieren wordt geprobeerd personeel te krijgen. Soms wordt zelfs huisvesting aangeboden. In de retail en de horeca gaan zaken soms één of meer dagen dicht omdat er gewoon niet of te weinig personeel is. Vanuit de SBG is in samenwerking met de gemeente en Gouda Onderneemt een campagne gehouden voor personeelswerving. Het probleem is echter nog steeds actueel en zorgt er helaas ook voor dat de omzet bij diverse ondernemers onder druk staat.

Landal en combiticket

Tenslotte is als positief nieuws nog te melden dat de mensen die verblijven op Landal De Reeuwijkse Plassen voor de nodige extra omzet zorgen in de binnenstad en in de cultuursector is men blij met de combi tickets (St.-Janskerk - Cheese Experience en Kamphuisen Siroopwafelfabriek: https://www.combiticketgouda.nl).


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Oekraïne vandaag 12:41

Zelensky Hier: voorstelling over leven van Zelensky in De Goudse Schouwburg

Op dinsdag 5 maart komt Zelensky Hier naar De Goudse Schouwburg. Een vaudeville voorstelling met serieuze ondertoon van De Theatertroep i.s.m. De Spelersfederatie, Patrick Nederkoorn en Arjen Arnoldussen over het leven van de Oekraïense president Volodomyr Zelensky.

Algemeen vandaag 12:32

Bloemen voor Alexei Navalny bij oorlogsmonument bij Stadhuis op Markt

De Russische oppositieleider Alexei Navalny wordt ook herdacht in Gouda. De afgelopen dagen zijn er bloemen voor Navalny neergelegd bij het oorlogsmonument bij het Stadhuis op de Markt. Ook staan er een foto van Navalny en bordjes met de teksten: Ik ben niet bang. Wees ook niet bang. En Alexei, bedankt voor alles!

Sport en recreatie vandaag 12:07

Deze sporters staan nu op Wall of Fame

In Sportcentrum De Mammoet was zaterdagavond de feestelijke onthulling van de nieuwe naambordjes op de Wall of Fame. Op de Wall of Fame werden de namen van sporters toegevoegd, die de afgelopen twee jaar een Goudse Sportpenning hebben ontvangen voor een bijzondere sportprestatie. 

Advertorial Koor vandaag 11:29

Toonkunst Gouda voert Johannes Passion op in Sint Janskerk

300 jaar na de eerste uitvoering in 1724 voert Toonkunst Gouda in de SintJanskerk de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach uit, een oratorium met als onderwerp het lijden en sterven van Jezus naar het Evangelie volgens Johannes. De uitvoering vindt plaats op vrijdag 15 maart.

Calamiteiten vandaag 11:19

Het onbewaakte ogenblik

Het onbewaakte ogenblik. Dat klinkt als de titel van een bestseller, maar werd voor een treinreiziger vanavond de akelige waarheid. De 22 jarige reiziger uit Nieuwerkerk aan den IJssel was met de trein onderweg naar huis. De tas van de man lag boven hem in het bagagerek. Ondanks dat zijn tas pal boven hem lag lukte het iemand toch om de tas in een onbewaakt moment te stelen.