Theo Krins

Bezoekers weten Gouda weer goed te vinden!

Op basis van data waar Gouda over beschikt kan de conclusie worden getrokken dat het aantal bezoekers in de eerst helft van 2022 een lichte toename kent ten opzichte van 2021, mede geholpen door het feit dat we dit jaar Gouda750 vieren. De viering dit jaar geeft een positieve vibe in onze stad en een goede reden om naar Gouda te komen! Er zijn ook wat wolkjes aan de heldere hemel. Daarom in deze blog aandacht voor de ontwikkelingen in onze binnenstad.

Oekraïne

De laatste weken zien we een daling van het aantal bezoekers. Ook vanuit de ondernemers krijgen we berichten dat de omzet in juni opeens minder was, soms voor het eerst dit jaar zelfs lager dan in de vergelijkbare periode van 2021.

De oorzaak voor deze terugval is zeer waarschijnlijk het gedaalde consumentenvertrouwen als gevolg van de oplopende inflatie en de oorlog in Oekraïne.

Daarnaast zien we dat met name de groep oudere mensen (75+) nog heel terughoudend zijn in het verlaten van hun woning. Door de corona is het gedrag van deze groep behoorlijk veranderd. En we missen nog een groep internationale toeristen.

Amerikanen

Het aantal bezoekers aan Gouda is nog niet terug op het oude niveau. De St.-Janskerk meldt bijvoorbeeld dat er voor corona wekelijks zo’n 10 groepen met vooral Amerikanen in Gouda waren die door Nederland fietsen en op een boot overnachten. Op dit moment zijn er maar 2 groepen.

Door de oorlog zijn Amerikanen terughoudend in het reizen naar Europa. Opvallend is overigens dat we vanuit de binnenstad ook andere geluiden horen, die aangeven dit jaar juist opvallend veel Amerikanen te zien.

Nieuwe records voor St.-Janskerk

Vanuit de St.-Janskerk heb ik concrete cijfers voor 2022:

Halverwege 2022 staat de teller voor de expositie Beleef het Wonder van Gouda (in samenwerking met Museum Gouda) op zo'n 30.000 bezoekers en de klim over het dak (“Beleef Gouda op grote hoogte”) op 25.000 bezoekers. In totaal staat de teller op ruim 60.000 bezoekers over de eerste helft van dit jaar. Hiermee heeft de Sint-Jan al bijna het totale aantal museumbezoekers van 66.000 te pakken van recordjaar 2019! Omdat ze in de tweede helft van het jaar traditioneel meer bezoekers trekken dan in de eerste helft, verwachten ze dit jaar alle records royaal te gaan breken!

In 2020 en 2021 is de St.-Janskerk hard geraakt door de vele lockdowns (vorig jaar zijn ze zelfs meer gesloten geweest dan geopend) en trokken ze 24.500 resp. 26.000 bezoekers. Ze hebben nu dus al meer bezoekers gehad dan de afgelopen twee jaar opgeteld…

Ze merken wel dat het aantal bezoekers van buiten Nederland relatief veel lager ligt dan voor Corona. Over heel 2019 kwam 49% van buiten Nederland, dit jaar zitten ze op ongeveer 25%. 

Enerzijds komt dit doordat er veel minder bezoekers van buiten Europa naar Nederland komen, aan de andere kant ook door de aantrekkingskracht van Gouda750 en de expositie op de Nederlandse stedentripper, dagjesmensen en de museumbezoeker.

Totaalbeeld bij diverse branches

Het totaalbeeld is dat het aantal bezoekers licht is gestegen ten opzichte van 2021, maar verder ligt het heel divers en is het beeld sterk branche afhankelijk. Wat positief voor Gouda is, is dat de verschillende branches zich in Gouda hebben verenigd in de SBG. Hierdoor staat Gouda - zeker in vergelijking met diverse andere steden – goed voorgesorteerd. Dit biedt extra mogelijkheden voor het aantrekken van bezoekers naar onze mooie stad Gouda.

Zaterdag

Gouda trekt op dit moment vooral dagjesmensen en de zaterdag is voor diverse branches van groot belang. Bij de zelfstandige winkelier en bij diverse grootwinkelbedrijven moet de zaterdag de achterblijvende omzet van doordeweekse dagen goedmaken.

In bijvoorbeeld de kledingbranche geeft een ondernemer aan zich zorgen te maken over de voorraad die er nog is en de wintervoorraad die alweer moeten worden besteld.

Uit een andere branche komt weer een enthousiast verhaal. De ondernemer merkt dat er weer veel vaker wordt gekocht en de consument ook meer uitgeeft. 

Kaasmarkt en Montmartre

Verschillende retailers geven aan dat ze dit jaar nauwelijks profiteren van de Kaasmarkt en Montmartre. Dat was andere jaren wel anders. Het lijkt erop dat Gouda steeds meer een verblijfstad wordt die vooral mensen trekt voor activiteiten, de cultuursector en de horeca en minder voor de retail. Een belangrijk aandachtspunt voor de SBG!

Personeelstekort

Een groeiend probleem is het personeelstekort. Op allerlei manieren wordt geprobeerd personeel te krijgen. Soms wordt zelfs huisvesting aangeboden. In de retail en de horeca gaan zaken soms één of meer dagen dicht omdat er gewoon niet of te weinig personeel is. Vanuit de SBG is in samenwerking met de gemeente en Gouda Onderneemt een campagne gehouden voor personeelswerving. Het probleem is echter nog steeds actueel en zorgt er helaas ook voor dat de omzet bij diverse ondernemers onder druk staat.

Landal en combiticket

Tenslotte is als positief nieuws nog te melden dat de mensen die verblijven op Landal De Reeuwijkse Plassen voor de nodige extra omzet zorgen in de binnenstad en in de cultuursector is men blij met de combi tickets (St.-Janskerk - Cheese Experience en Kamphuisen Siroopwafelfabriek: https://www.combiticketgouda.nl).


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Festival vandaag 12:44

Festival Gouda Maakt Toekomst zondag op Goudasfalt

Voor het festival Gouda Maakt Toekomst moet je (een plekje in) de agenda vrij houden. Op zondag 4 juni van 12u00 tot 19u00 is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!

Gemeente vandaag 12:06

Gouda wil grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen in binnenstad

De gemeente Gouda trekt een miljoen uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De beoogde plek is het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Gouda wil de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen.

Voetbal vandaag 11:36

Romeo El Bouazatti nieuwe trainer SV Gouda

Ondanks een getekend contract bij SV Gouda besloot trainer Tim den Haan recentelijk toch het komend seizoen bij VV Alblasserdam aan de slag te gaan. Het zeer verraste bestuur van SV Gouda moest op zoek naar een andere trainer en vond hem deze week - al vrij snel - in de persoon van Romeo El Bouazatti.

Weer in Gouda vandaag 11:20

Zonnig, droog en vrij warm weekend!

Zaterdag blijft er met een oost-noordoostenwind droge en vrij warme lucht het Groene Hartgebied instromen. De zon schijnt de gehele dag uitbundig en de maximumtemperatuur loopt op naar 23 graden Celsius in de Goudse regio. In het waterrijke Reeuwijkse plassengebied is het een fractie koeler met circa 21 graden Celsius. De oost-noordoostenwind is overwegend matig van kracht, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Opinie vandaag 11:10

Uniek monument wordt hersteld!

Al jarenlang zet ik me in voor het opknappen van historische panden in de binnenstad van Gemeente Gouda. Nu stond enige tijd het Tapijthuis uit de 16e eeuw (!!) te koop, nadat de bekende kunstenaar Menno Meijer was overleden. Met enkele andere Gouwenaars zijn we vervolgens een burgerinitiatief gestart om aandacht voor dit unieke pand te vragen. Het pand is nu verkocht en wordt door de nieuwe eigenaar helemaal opgeknapt zodat we over een paar jaar weer een prachtig historisch pand rijker zijn en de binnenstad nog mooier wordt!