Bieko Rindt van De Kleischuur wint Minder Zout, Meer Smaak Award 2024

Chef-kok Bieko Rindt van restaurant De Kleischuur en zijn kompaan Tim Achthoven hebben tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op het Euro-Toques Kookpodium de Minder Zout, Meer Smaak Award 2024 in de wacht gesleept.  

Op dinsdag 24 september werd tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op het Euro-Toques Kookpodium gestreden om de "Minder Zout, Meer Smaak Award 2024", mogelijk gemaakt door HANOS, de Nierstichting Nederland en Euro-Toques Nederland. Chef-kok Bieko Rindt van restaurant De Kleischuur in Gouda en zijn kompaan Tim Achthoven wonnen de award.

De winnaar

Het was voor de jury een flinke uitdaging om tot een winnaar te komen. De teams gingen allemaal goed voorbereid aan de slag en bewezen dat er tal van mogelijkheden zijn om heerlijk smakelijke gerechten te bereiden met alternatieven voor zout.

De jonge chef-kok Bieko Rindt van restaurant De Kleischuur in Gouda en zijn kompaan vielen op vanwege hun sterke band met streekproducten, wildpluk, en eigen geteelde kruiden en eetbare bloemen. Zij werden dan ook de winnaars van de "Minder Zout, Meer Smaak Award 2024", de cheque van vijfhonderd euro van hoofdsponsor HANOS en een exclusieve reportage in LEKKER 500, verzorgd door Annelies Pijper, die ook in de jury zat. 

Minder Zout, Meer Smaak Award 2024_3
Bieko Rindt (links) en zijn kompaan Tim Achthoven

Smaakvol zonder zout

Zes teams, bestaande uit een samenwerking tussen een professionele chef-kok en een aankomend talent, kregen de opdracht een driegangenmenu te bereiden voor de deskundige vakjury onder leiding van sterrenchef Adrian Zarzo, ambassadeur van de Nierstichting. Het menu mocht maximaal twee gram zout bevatten. Daarbij kregen zij volledige vrijheid. Het gerecht moest gewoon gruwelijk lekker zijn! Het doel van de organisatie was om het publiek te tonen hoe er smaakvol gekookt kan worden met minder zout.

Uiteenlopende teams

Het was interessant en inspirerend om te zien en te proeven hoe de verschillende teams van ervaren chefs met deze opdracht aan de slag gingen. Er werd veel gewerkt met verse groenten, fruit en kruiden, en eigentijdse bereidingstechnieken zoals fermentatie, waarmee de ingrediënten dat extra pitje of zuurtje kregen waardoor de smaken optimaal naar voren kwamen.

Opvallend was het aantal groentegeoriënteerde restaurants dat zich voor deze wedstrijd had aangemeld. Zij zijn immers als geen ander gewend te werken met nieuwe smaken en bereidingen. Maar ook de keukens met een klassieke Franse basis wisten de toeschouwers te overtuigen dat er vele smaakvolle en gezonde alternatieven voor zout bestaan.

Belang van minder zout

Loek Beemster van HANOS Nederland, SVH Meesterkok, commercieel directeur national accounts en hoofdsponsor van deze wedstrijd, benadrukte nogmaals waarom het zo belangrijk is om de consument te overtuigen van het gebruik van minder zout. Te veel zout eten kan funest zijn voor je nieren. Maar liefst 1,7 miljoen mensen in Nederland hebben chronische nierschade, waarvan een groot deel dit niet weet. De voorzitter van de jury, Adrian Zarzo, moderator Edwin Loos van Culinaire Saisonnier, deelnemende chefs en mensen uit het publiek vertelden uit eigen ervaring wat opgelopen nierschade betekent voor je gezondheid.

Alle deelnemers werden beloond voor hun inspanningen met geschenken van betrokken sponsors. Deze spannende dag werd afgesloten met de overtuiging dat er weer een stapje dichterbij is gekomen naar een gezondere generatie. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport en recreatie vandaag 12:59

Inschrijving Goudse schoolzwemkampioenschappen van start

De inschrijving voor de Goudse schoolzwemkampioenschappen is gestart. SPORT•GOUDA nodigt alle basisscholen, groepen 5/6 en 7/8, uit om mee te doen aan de Goudse schoolzwemkampioenschappen op woensdag 22 januari 2025. 

Advertorial Winkels vandaag 11:10

Plus Paul Schipper dag dicht voor verbouwing aan kassabalie

De Plus-supermarkt van Paul Schipper aan de Thorbeckelaan/Van Hogendorpplein sluit op dinsdag 3 december een hele dag haar deuren voor een grondige verbouwing. Op woensdag 4 december om 07u15 gaan de deuren weer open, klaar om klanten een verbeterde winkelervaring te bieden.

Advertorial Werken vandaag 10:41

Kom naar werkcafé in Huis van de Stad, iedere dinsdag van 9-12u00

Heb je op dit moment geen baan, maar wil je wel graag werken? Dreig je binnenkort je baan of bedrijf te verliezen? Vind je je jouw werk niet meer leuk? Droom je van een diploma of wil je je je laten omscholen? Er is nu het Werkcafé in het Huis van de Stad in Gouda. Eén plek voor heel Midden-Holland waar je naartoe kunt met al je vragen over werk, vacatures, scholing, begeleiding en leerwerktrajecten.

Advertorial Muziek vandaag 10:06

Speeddaten met Blaudzun en andere muziekindustrie-experts op Goudse Popdag

Stichting Culturele Verrassingen houdt op zaterdag 1 februari de allereerste Goudse Popdag in Cultuurhuis Garenspinnerij. Het evenement biedt muzikanten en muziekliefhebbers een unieke kans om in direct contact te komen met top-professionals uit de muziekindustrie.

Ere wie ere toekomt vandaag 09:39

Astrid van Wijngaarden erelid GZC Donk

Astrid van Wijngaarden is tijdens de Algemene Leden Vergadering van GZC Donk benoemd tot erelid van de Goudse Zwemclub.