Bieko Rindt van De Kleischuur wint Minder Zout, Meer Smaak Award 2024
Chef-kok Bieko Rindt van restaurant De Kleischuur en zijn kompaan Tim Achthoven hebben tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op het Euro-Toques Kookpodium de Minder Zout, Meer Smaak Award 2024 in de wacht gesleept.
Op dinsdag 24 september werd tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op het Euro-Toques Kookpodium gestreden om de "Minder Zout, Meer Smaak Award 2024", mogelijk gemaakt door HANOS, de Nierstichting Nederland en Euro-Toques Nederland. Chef-kok Bieko Rindt van restaurant De Kleischuur in Gouda en zijn kompaan Tim Achthoven wonnen de award.
De winnaar
Het was voor de jury een flinke uitdaging om tot een winnaar te komen. De teams gingen allemaal goed voorbereid aan de slag en bewezen dat er tal van mogelijkheden zijn om heerlijk smakelijke gerechten te bereiden met alternatieven voor zout.
De jonge chef-kok Bieko Rindt van restaurant De Kleischuur in Gouda en zijn kompaan vielen op vanwege hun sterke band met streekproducten, wildpluk, en eigen geteelde kruiden en eetbare bloemen. Zij werden dan ook de winnaars van de "Minder Zout, Meer Smaak Award 2024", de cheque van vijfhonderd euro van hoofdsponsor HANOS en een exclusieve reportage in LEKKER 500, verzorgd door Annelies Pijper, die ook in de jury zat.
Smaakvol zonder zout
Zes teams, bestaande uit een samenwerking tussen een professionele chef-kok en een aankomend talent, kregen de opdracht een driegangenmenu te bereiden voor de deskundige vakjury onder leiding van sterrenchef Adrian Zarzo, ambassadeur van de Nierstichting. Het menu mocht maximaal twee gram zout bevatten. Daarbij kregen zij volledige vrijheid. Het gerecht moest gewoon gruwelijk lekker zijn! Het doel van de organisatie was om het publiek te tonen hoe er smaakvol gekookt kan worden met minder zout.
Uiteenlopende teams
Het was interessant en inspirerend om te zien en te proeven hoe de verschillende teams van ervaren chefs met deze opdracht aan de slag gingen. Er werd veel gewerkt met verse groenten, fruit en kruiden, en eigentijdse bereidingstechnieken zoals fermentatie, waarmee de ingrediënten dat extra pitje of zuurtje kregen waardoor de smaken optimaal naar voren kwamen.
Opvallend was het aantal groentegeoriënteerde restaurants dat zich voor deze wedstrijd had aangemeld. Zij zijn immers als geen ander gewend te werken met nieuwe smaken en bereidingen. Maar ook de keukens met een klassieke Franse basis wisten de toeschouwers te overtuigen dat er vele smaakvolle en gezonde alternatieven voor zout bestaan.
Belang van minder zout
Loek Beemster van HANOS Nederland, SVH Meesterkok, commercieel directeur national accounts en hoofdsponsor van deze wedstrijd, benadrukte nogmaals waarom het zo belangrijk is om de consument te overtuigen van het gebruik van minder zout. Te veel zout eten kan funest zijn voor je nieren. Maar liefst 1,7 miljoen mensen in Nederland hebben chronische nierschade, waarvan een groot deel dit niet weet. De voorzitter van de jury, Adrian Zarzo, moderator Edwin Loos van Culinaire Saisonnier, deelnemende chefs en mensen uit het publiek vertelden uit eigen ervaring wat opgelopen nierschade betekent voor je gezondheid.
Alle deelnemers werden beloond voor hun inspanningen met geschenken van betrokken sponsors. Deze spannende dag werd afgesloten met de overtuiging dat er weer een stapje dichterbij is gekomen naar een gezondere generatie.