Bij 51ste Nationale Molendagen kun je deze Goudse molens bezoeken

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei zijn het de Nationale Molendagen. Honderden traditionele wind- en watermolens door heel Nederland openen hun deuren om bezoekers te ontvangen. Ook in Gouda kun je molens bezoeken. En wel De Roode Leeuw, 't Slot, De Mallemolen en Haastrechtse Molen. 

krokus molen.jpg

Oer-Hollandse monument

Molenaars en molengidsen staan overal klaar om bezoekers te laten genieten van dit oer-Hollandse monument. De geuren, geluiden en indrukwekkende oude techniek in een molen moet iedereen een keer beleven. Iedere molen is uniek en heeft grote aantrekkingskracht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Op veel plaatsen worden extra feestelijke activiteiten georganiseerd. Op nationalemolendag.nl zijn alle deelnemende molens te vinden. Voor kinderen is er een spaaractie: door vijf molens te bezoeken en stickers te verzamelen, ontvangen ze een uitnodiging voor een groot molenfeest in oktober.

1200 molens

Volgens de website molens.nl staan in Nederland ruim 1.200 molens. Daarvan staan er 272 in onze provincie. Nu je deze aantallen weet, is het niet zo vreemd dat je ook molens in Gouda kan bezoeken. Eén daarvan is natuurijk Molen ’t Slot. In 1581 verleende het stadsbestuur om op het huidige molenerf een standerdmolen te bouwen op de fundamenten van het kort tevoren gesloopte kasteel van de Heeren van Ter Gouw. De huidige molen is de derde molen op deze plaats en hij werd gebouwd na het afbranden van een achtkante stellingmolen op paasdag 183. De molen is alleen op zaterdag te bezoeken tussen 10u00 en 16u00. Ook kun je een rondleiding krijgen door het gebouw.

In Nederland zijn er twee soorten molens: de poldermolen en de industriemolen. Poldermolens werden vanaf de 15e eeuw in het westen en noorden van Nederland gebouwd om overtollig water weg te pompen. Industriemolens werden gebruikt om graan te malen, hout te zagen of olie uit zaden te slaan. (Bron: molens.nl)

Koren op jouw molen

Zijn de draaiende bouwwerken helemaal koren op jouw molen, dan kun je ook nog de Mallemolen in Gouda bezoeken. Deze is tijdens de Nationale Molendagen alleen op zaterdag geopend van 10u00 tot 16u00. Kun je er echt geen genoeg van krijgen, dan kun je ook een mooie fiets- of wandelroute maken langs verschillende molens in Nederland.

Voor meer molens in onze omgeving kun je deze pagina bekijken.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.