Bijzondere film tijdens oranje actiecampagne voor vrouwen en meisjes

Geweld hoort nergens thuis. Genoeg is genoeg: zo pakt Laura een mes, Rachel een pistool en Rosalba mengt slaapmiddel door de gehaktballetjes om haar man vervolgens in zijn slaap te wurgen. ‘Look What You Made Me Do’ geldt als de ultieme wraakfilm over geweld tegen vrouwen. Dinsdag 28 november wordt de documentaire van regisseur en schrijver Coco Schrijber op een bijzondere plek vertoond: in de monumentale kapel van de Rooms-Katholieke Begraafplaats in Gouda.

Enige uitweg

‘Look What You Made Me Do’ gaat over vrouwen voor wie moord de enige uitweg is uit geweld. Na de film gaan publiek en experts met elkaar in gesprek over partnergeweld. “Het is een impactvertoning van een krachtige documentaire op een plek die fascineert en intrigeert en wordt omlijst met een verdiepend programma”, zegt de Goudse documentaire-filmmaker Elsbeth Fraanje.

Samen met de Goudse Schouwburg nam zij het initiatief voor het nieuwe project DOCLOC, met vertoningen op betekenisvolle locaties over belangrijke maatschappelijke thema’s. De vertoning op 28 november is de eerste in een reeks. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de Goudse Schouwburg.

stadhuis oranje paraplu.jpg

Orange the World

De filmvertoning op de begraafplaats is ook onderdeel van de wereldwijde campagne ‘Orange the World’ tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. “En die campagne ondersteunen wij van harte”, zegt wethouder Anna van Popering-Kalkman (Maatschappelijke Ondersteuning). “In Gouda werken we permanent aan het signaleren en duurzaam stoppen van onveilige leefsituaties. Geweld hoort namelijk nergens thuis”.

Zaterdag 25 november – de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen – is ook de startdatum van ‘Orange The World’; die avond om 20u00 worden meerdere Goudse gebouwen in een oranje licht gezet en staat wethouder Van Popering-Kalkman bij het stadhuis op de Markt stil bij al die vrouwen die sterven door geweld van een familielid, partner of ex-partner. Wereldwijd gaat het om 137 vrouwen per dag.

‘Orange the World’ is een actiecampagne en duurt 16 dagen, tot en met 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten. De activiteiten in Gouda worden georganiseerd door de Goudse serviceclubs Zonta en Soroptimisten.

orange the world vlag geweld vrouwen meisjes.jpg

Veilig: overal én altijd

‘Veilig: overal én altijd’ is dit jaar het thema van de campagne. Geweld komt in alle lagen van de samenleving voor. Anna van Popering-Kalkman: “Mensen kunnen helpen door niet weg te kijken als er iemand geïntimideerd wordt. Door met elkaar te praten over grensoverschrijdend gedrag, bijvoorbeeld met jongeren over hoe een  gelijkwaardige relatie eruit ziet. Biedt een luisterend oor aan een vriendin of buurvrouw die het moeilijk heeft. Durf mensen aan te spreken op gedrag”.

Er zijn honderden manieren waarop mensen in hun dagelijks leven een medestander kunnen zijn om het geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. “Ook in Gouda komt geweld tegen vrouwen en meisjes voor. Geweld heeft grote gevolgen voor het slachtoffer, voor familieleden en voor de samenleving in haar geheel. Kinderen die opgroeien in een gezin met geweld, lopen het risico op ontwikkelingsachterstanden en hebben een grote kans om later als volwassene ook geweld mee te maken. Geweld en onveiligheid zorgen voor langdurige stress, traumaklachten, depressie, financiële- en gezondheidsproblemen. Met onze steun aan ‘Orange the World’ laten wij als gemeente zien dat we geweld tegen meisjes en vrouwen onacceptabel vinden”, besluit wethouder Van Popering-Kalkman.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.