Binnenhavenmuseum loopt komende dagen over van activiteiten

De Museumhavendagen staan voor de sluisdeur. En wel komend weekeinde, van 9, 10 en 11 juni. De haven is een en al levendigheid, met gastschepen van buiten Gouda, met roeibootjes, kano’s, supplanken en nog meer drijvende zaken. Er zijn demonstraties van oude ambachten die met de oude schipperij te maken hebben, zoals tanen, smeden, touwslaan, splitsen en zeilnaaien. Ook zijn er wasvrouwen zonder wasautomaat.

Kinderactiviteiten
Leer wrikken in een lelievlet en andere kinderactiviteiten worden verzorgd door scoutinggroep Willibrordus bij het Werfhuijs aan de Vest. Andere kinderactiviteiten zijn te vinden op de Bogen tussen 11.00 uur en 16.00 uur.

Oude schepen
De organisatie heeft dit jaar speciaal de 'Westlander' uitgenodigd, het platte werkpaard, speciaal gebouwd voor de vaart in de sloten en vaarten van het Westland (ze liggen in de zwaaikom). Het bijzondere van dit schip is dat het vroeger voornamelijk 'geboomd' werd: in haar vaargebied zijn praktisch geen plassen of brede rivieren, maar wel sloten, vlieten, stadsgrachten en lage bruggetjes.

Oude ambachten
De oude ambachten worden gedemonstreerd op het plein aan de Bogen en op de Rotterdamse Poort van 11.00 uur tot 16.00 uur. Je kunt daar onder andere zien: Wasvrouwen,Touwslaan, Klompbootjes maken, Taanderij, Klussen aan schepen en Palingroken.

Oude voertuigen
Een havenkant is niet compleet zonder oude voertuigen: “rijdend erfgoed”  Deze zijn te vinden aan de Bogen.

Oude zeemansliederen
Koor Gouds Getij bestaat uit 25 vrouwen, die worden begeleid door een aantal muzikanten. Ze brengen zang en muziek, geïnspireerd door alles wat er in, op, of aan het water gebeurt.

Shantykoor West Zuidwest uit Gouda voert je mee met de shanties van de oude vierkant getuigde zeilschepen naar het zware werk aan vallen, brassen, geien, schoten en kaapstander. Meezingen van de refreinen aanbevolen.

Zij zingen afwisselend op het plein en bij het IJsselhuis.

Zaterdagavondfeest
Ter afsluiting van de dag is er een feest bij de podiumtent naast het IJsselhuis met muziekgroep “Los Irlandeses” vanaf 20u00. Dit belooft spetakel: stampende Ierse ritmes, razende mexicaanse polka’s en gevoelige balads. De vele muziekinstrumenten – de banjo’s, bas, accordeon, ukeleles, enzovoort – worden tussen de nummers door snel gewisseld of aan elkaar doorgegeven. Een levendige show en elk nummer klinkt weer verrassend. De meerstemmige zang maakt het helemaal af.

Zondagmiddag 11 juni
Een speciale editie van Gouda viert de Zomermet Emma Beukelman en Gouwe Bigband en nog veel meer artiesten.

Doorvaardag
10 juni is ook de doorvaardag: onbeperkt heen en weer varen tussen Reeuwijk en Gouda. De gemeente Gouda organiseert dit samen met het Gouds Sluiswachtersgilde. Op die dagen kan er onbeperkt heen en weer gevaren worden van het Reeuwijks Verlaat tot en met de Mallegatsluis in Gouda en andersom. Tijdens de doorvaardag hoeft er geen rekening gehouden te worden met bedieningstijden en doorvaartijden: de bruggen draaien op dit traject op afroep.

Als historisch bedrijfsvaartuig de Museumhavendagen bezoeken? Geef je op door een mailtje te sturen naar havendagen@museumhavengouda.nl

Programma

Vrijdag 9 juni
Ontvangst gasten en gastschepen  
19:00 Officiële opening 
19:15 - 23:00 SingeltjesDisco

Zaterdag 10 juni
11:00 - 16:00 Ambachten, kinderactiviteiten, shantykoren
10:00 - 19:30 Doorvaardag van Reeuwijk naar Gouda en vice versa
18:00 - schippersmaaltijd
20:00 - 23:00 muziek IJsselhuis Los Irlandeses

Zondag 11 juni
13:00 - 13:45 Schependans met muzikale begeleiding van Stefanie Kenter met Combo
14:00 - 16:00 Gouwe Bigband
16:00 - 19:00 Gouda viert de zomer met diverse optredens.

Zie ook Museumhaven Gouda - Museumhavendagen

 

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk. 

Muziek 14 jun. 2024 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.