Annemarie Speksnijder

Bloemen voor Alexei Navalny bij oorlogsmonument bij Stadhuis op Markt

De Russische oppositieleider Alexei Navalny wordt ook herdacht in Gouda. De afgelopen dagen zijn er bloemen voor Navalny neergelegd bij het oorlogsmonument bij het Stadhuis op de Markt. Ook staan er een foto van Navalny en bordjes met de teksten: Ik ben niet bang. Wees ook niet bang. En Alexei, bedankt voor alles!

De Russische oppositieleider Alexei Navalny is vrijdag begraven op een begraafplaats in Moskou. Duizenden aanhangers kwamen hem de laatste eer bewijzen. Ook waren er veel agenten op de been. Hoewel de uitvaart in Moskou rustig verliep, werden elders in Rusland tientallen arrestaties verricht.

Tijdens de begrafenis klonk het nummer My Way van Frank Sinatra. Nadat de kist in het graf was geplaatst, was volgens BBC News ook muziek uit de film The Terminator te horen.

Duizenden mensen kwamen afscheid nemen bij de kerk waar de uitvaart plaatsvond. Toeschouwers applaudisseerden, gooiden met bloemen en scandeerden de naam van de oppositieleider. In de menigte stonden ook veel ambassadeurs, onder meer van Nederland, Duitsland en Frankrijk.

De sfeer rond de uitvaart was gespannen. De politie was massaal aanwezig en controleerde voorbijgangers. Agenten met helmen en traangasgranaten patrouilleerden in de omgeving, zag een journalist.

Mensenrechtenorganisatie OVD Info meldt aan het einde van de middag dat de politie door het hele land zeker 45 aanhoudingen heeft verricht. Zes daarvan vonden plaats in Moskou.

Volgens Russische media waren er enkele honderden mensen in de kerk, onder wie de ouders van Navalny. Het lichaam van de overleden oppositieleider lag opgebaard in een open kist.

Weduwe Yulia Navalnaya was niet bij de uitvaart. Ze zou zich ook niet in Rusland bevinden. Navalnaya bedankte haar overleden echtgenoot op sociale media voor 26 jaar "puur geluk". "Ik weet niet hoe ik zonder je moet leven, maar ik zal mijn best doen om ervoor te zorgen dat je blij voor me kan zijn en trots op me kan zijn".


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:00

Like Me geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda houdt in samenwerking met theatergroep PlayBack op 18 april de theatervoorstelling en informatiemarkt Like Me bij KC De Ontdekkingsreizigers in Westergouwe. De voorstelling geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber en hun strijd om erbij te horen.

Museum vandaag 08:00

Lievelingspop van 9-jarige Edith, vermoord in WOII, komt in Museum Gouda

De pop van de joodse Edith Roseij Beek (1934-1943) wordt onderdeel van de collectie van Museum Gouda. Het Goudse meisje zat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken, maar tevergeefs: als 9-jarige werd ze in Auschwitz vermoord. Haar lievelingspop liet ze achter op haar onderduikadres.

Advertorial Exposities gisteren 09:17

Expositie Anton Martineau nu te zien in Kunstuitleen Gouda

Een aantal kunstwerken van beeldend kunstenaar Anton Martineau (1926-2017) is in de maand april te bezichtigen in Kunstuitleen Gouda. Het thema ‘Dans’ loopt als een rode draad door zijn oeuvre; met name de gepassioneerde tango had zijn voorkeur.