Oude Begraafplaats, Rob Radix

Bomenlaan Oude Begraafplaats nu officieel vernoemd naar eerste stadsdichter Inez Meter

De lange bomenlaan op de Oude Begraafplaats wordt vernoemd naar Inez Meter, oud-stadsdichter en ereburger van Gouda. Dat was al even bekend. Inez Meter overleed op 10 oktober 2022. De nabestaanden en wethouder Thierry van Vugt onthulden al het bord met haar naam in februari 2023. Maar nu is het ook officieel Inez Meterlaan. Zo heeft het college maandag bekend gemaakt.

inez meter.jpg

Eerste stadsdichter Gouda

In 2003 werd Inez Meter als 1e stadsdichter van Gouda benoemd. Een jaar lang schreef Inez vele gedichten voor de stad. Die werden uiteindelijk gebundeld in de uitgave ‘Gespannen snaren’. Tegenwoordig kiest Gouda om de 2 jaar een stadsdichter.

Inzet voor de begraafplaats

Inez Meter zorgde ervoor dat de Oude Begraafplaats aan de Vorstmanstraat behouden bleef. Samen met enkele andere mensen heeft zij ervoor gestreden dat de begraafplaats niet geruimd is. Er is een stichting
opgericht met Inez Meter was eerste voorzitter. Later is zij ook benoemd tot erevoorzitter. Volgens de stichting wordt mede dankzij Meter en haar vrijwilligers een mooi stukje natuur en cultuur in de wijk Korte Akkeren behouden voor de toekomst.

bomenlaan oude begraafplaats astrid den haan.jpg

Van er aan vooraf ging

In 1995 brachten Inez Meter en Anke Ligteringen de oude begraafplaats onder de aandacht van het Goudse publiek, met het uitbrengen van het fotoboek Levend Monument. Tegelijkertijd waren er geruchten over een op handen zijnde ruiming van de begraafplaats. Dit was de directe aanleiding om in 1996 een werkgroep Behoud Oude Begraafplaats Gouda te beginnen. Na informatie ingewonnen te hebben bij met name de Terebinth, werd de eerste vergadering op 15 januari 1997 op het Stadhuis gehouden.

Een grote stap in de richting van het behoud van de begraafplaats werd gezet met alle publiciteit rondom een Europese fotowedstrijd voor kinderen. Leerlingen van basisschool de Cirkel, vielen in de prijzen met het fotograferen van het `monument’ de Oude Begraafplaats. De prijsuitreiking door staatssecretaris Nuis, in de St. Jan, werd gevolgd door een bezoek aan de begraafplaats.

De begraafplaats stond vanaf toen op de kaart. De ontwikkelingen volgden elkaar toen snel op met als hoogtepunt het besluit van 3 december 1997 tot het plaatsen van de begraafplaats op de gemeentelijke Monumentenlijst.

Gezien alle positieve aandacht en belangstelling besloot de Werkgroep zich om te vormen tot Stichting Oude Begraafplaats Gouda, zodat de belangen van de begraafplaats op een goede manier behartigd konden worden. Dit gebeurde op 15 oktober 1998.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Groen vandaag 18:52

Wandel mee met Groene Avondvierdaagse

Buurtgroen Gouda en Velt Groene Hart houden van 1 tot en met 4 juli voor de allereerste keer de Groene Avondvierdaagse! Je loopt vier avonden langs bekende en onbekende groene pareltjes in Gouda. Buurtgroen Gouda is onderdeel van Gouda Bruist.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam vandaag 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Advertorial Sport en recreatie vandaag 18:43

Wethouder Michiel Bunnik opent People Padel Gouda

Gouda heeft er met People Padel een sportieve trekpleister bij. Komende vrijdag 14 juni is de feestelijke opening van People Padel, de eerste indoor padellocatie in de stad. Rond 16u00 worden de deuren van deze nieuwe sportfaciliteit feestelijk geopend door wethouder Michiel Bunnik. Daarna kun je zelf ook aan de slag. Dus wees welkom...

Brand vandaag 17:38

Pizza te lang in oven, brandweer krijgt melding woningbrand

In een woning aan de Simon van der Stellaan heeft een pizza woensdagmiddag te lang in de oven gestaan. Zo ontstond er rond 14u50 rook en brand in de oven en vervolgens in de woning, waarop de brandweer voor een woningbrand werd gealarmeerd.