Bord 'Pas op mama flitser' heeft effect: fors minder overtredingen
Precies een jaar geleden, op Moederdag 8 mei 2022, plaatsten de drie zonen van Annelies de Jong, Joel (11), Ilya (8) en Elim (5) bij Gouda’s meest beruchte flitspaal op de Goudse Poort het bord 'Pas op mama flitser'. Een briljante actie waar menig Gouwenaar de kinderen dankbaar voor zal zijn. Volgens de laatste cijfers van het CJIB is het aantal snelheidsovertredingen fors afgenomen. Een jaar verder verdiept ZoGouds zich in de cijfers en kijkt naar de effecten van het waarschuwingsbord van de jongens.
Zowel 'Gouda in' als 'Gouda uit' werden in juli 2021 camera’s geplaatst op de Goudse Poort. Op dit stuk mag je 50 km/uur, en kennelijk ging dat nogal eens mis. De afgelopen jaren waren er geregeld ongelukken.
De camera’s werden geplaatst om het aantal verkeersongevallen terug te dringen. Sindsdien rapporteert het CJIB elk trimester hoeveel snelheidsovertredingen geregistreerd worden. Met name ‘Gouda uit’ blijkt een lucratieve flitser te zijn: Het CJIB registreerde bij de start ruim 8500 overtredingen per maand, wat Gouda een plek in de landelijk top 5 van meest lucratieve flitsers opleverde. Dit tot grote frustratie van velen, die ‘de snelweg ruiken’, en niet meer bedacht zijn op een camera.
Jongens De Jong
Bestuurders lijken wel te leren: het aantal overtredingen daalde al gauw naar 7200 per maand en dat zette gestaag door. In mei 2022 worden bestuurders die 'Gouda uit' gaan nog een handje geholpen door het waarschuwingsbord van de jongens De Jong.
Ten opzichte van de andere flitser (Gouda in) is die periode een duidelijk verschil waar te nemen: voor ‘Gouda uit’ daalt het aantal overtredingen nog harder (40%) dan de vorige periode (33%) terwijl de daling ‘Gouda in’ al afvlakt. Het lijkt erop dat het waarschuwingsbord bestuurders daadwerkelijk een extra zetje geeft om niet te hard te rijden.
Vaderdag
Bij de flitser ‘Gouda in’ kopiëren onbekenden met Vaderdag de actie van de jongens met het waarschuwingsbord “ja pap jij ook”. En ook dan tonen de cijfers een lichte trendbreuk in de daling.
De laatste CJIB rapportage vermeldt 2700 maandelijkse overtredingen voor ‘Gouda uit’, een mooie daling van bijna 70% ten opzichte van de start.
50.000 euro per maand
Een voorzichtige schatting leert dat de borden samen zo’n 750 overtredingen extra per maand schelen. Met een gemiddelde boete van 63 euro is dat bijna 50.000 euro per maand die de staatskas misloopt.
Joël glundert bij deze cijfers: “Wat leuk dat ons bord zoveel effect heeft opgeleverd, dat had ik echt niet verwacht”.
Desgevraagd zegt de gemeente Gouda het niet nodig te vinden de borden weg te halen: “Het is niet het doel van flitspalen om geld op te leveren maar om de verkeersveiligheid te vergroten. Hoe minder boetes, hoe beter dus. En wie weet draagt dit bord daar wel aan bij.”
Volgens onze analyse is dat zeker het geval. Chapeau voor de jongens van de Jong! We zijn benieuwd naar de Moederdagactie van dit jaar!