AS Media

Bord 'Pas op mama flitser' heeft effect: fors minder overtredingen

Precies een jaar geleden, op Moederdag 8 mei 2022, plaatsten de drie zonen van Annelies de Jong, Joel (11), Ilya  (8) en Elim (5) bij Gouda’s meest beruchte flitspaal op de Goudse Poort het bord 'Pas op mama flitser'. Een briljante actie waar menig Gouwenaar de kinderen dankbaar voor zal zijn. Volgens de laatste cijfers van het CJIB is het aantal snelheidsovertredingen fors afgenomen. Een jaar verder verdiept ZoGouds zich in de cijfers en kijkt naar de effecten van het waarschuwingsbord van de jongens.

flitser pas op mamma flitspalen moeder de jong kinderen.jpg

Zowel 'Gouda in' als 'Gouda uit' werden in juli 2021 camera’s geplaatst op de Goudse Poort. Op dit stuk mag je 50 km/uur, en kennelijk ging dat nogal eens mis. De afgelopen jaren waren er geregeld ongelukken.

De camera’s werden geplaatst om het aantal verkeersongevallen terug te dringen. Sindsdien rapporteert het CJIB elk trimester hoeveel snelheidsovertredingen geregistreerd worden. Met name ‘Gouda uit’ blijkt een lucratieve flitser te zijn: Het CJIB registreerde bij de start ruim 8500 overtredingen per maand, wat Gouda een plek in de landelijk top 5 van meest lucratieve flitsers opleverde. Dit tot grote frustratie van velen, die ‘de snelweg ruiken’, en niet meer bedacht zijn op een camera.

Jongens De Jong

Bestuurders lijken wel te leren: het aantal overtredingen daalde al gauw naar 7200 per maand en dat zette gestaag door. In mei 2022 worden bestuurders die 'Gouda uit' gaan nog een handje geholpen door het waarschuwingsbord van de jongens De Jong.

Ten opzichte van de andere flitser (Gouda in) is die periode een duidelijk verschil waar te nemen: voor ‘Gouda uit’ daalt het aantal overtredingen nog harder (40%) dan de vorige periode (33%) terwijl de daling ‘Gouda in’ al afvlakt. Het lijkt erop dat het waarschuwingsbord bestuurders daadwerkelijk een extra zetje geeft om niet te hard te rijden.

fliters pas op mamma ja pap jij ook.jpg

Vaderdag

Bij de flitser ‘Gouda in’ kopiëren onbekenden met Vaderdag de actie van de jongens met het waarschuwingsbord “ja pap jij ook”. En ook dan tonen de cijfers een lichte trendbreuk in de daling.

De laatste CJIB rapportage vermeldt 2700 maandelijkse overtredingen voor ‘Gouda uit’, een mooie daling van bijna 70% ten opzichte van de start.

50.000 euro per maand

Een voorzichtige schatting leert dat de borden samen zo’n 750 overtredingen extra per maand schelen. Met een gemiddelde boete van 63 euro is dat bijna 50.000 euro per maand die de staatskas misloopt.

Joël glundert bij deze cijfers: “Wat leuk dat ons bord zoveel effect heeft opgeleverd, dat had ik echt niet verwacht”.

Desgevraagd zegt de gemeente Gouda het niet nodig te vinden de borden weg te halen: “Het is niet het doel van flitspalen om geld op te leveren maar om de verkeersveiligheid te vergroten. Hoe minder boetes, hoe beter dus. En wie weet draagt dit bord daar wel aan bij.”

Volgens onze analyse is dat zeker het geval. Chapeau voor de jongens van de Jong! We zijn benieuwd naar de Moederdagactie van dit jaar!

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Exposities vandaag 14:23

Expositie Freedom Seekers van Jet ter Halle

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Ter Halle haar reizen. Te zien in Stadskant, Stationsplein 8.

Waterpolo vandaag 12:53

Landskampioen GZC Donk wint eenvoudig van PSV

De Eredivisie Heren is van start gegaan. Op zaterdag won GZC Donk zoals verwacht vrij eenvoudig. De regerend  landskampioen uit Gouda stuurde PSV met 18-12 huiswaarts.

Bankzaken vandaag 11:34

ING-bank leeg gehaald

De laatste bank in de binnenstad van Gouda, waar we nog gewoon geldzaken kunnen doen aan de balie en geld kunnen opnemen en pinnen, sloot onlangs de deuren. Na de Rabobank, ABN Amro, SNS Bank ging ook de ING Bank in de Wijdstraat 1 dicht. Dat gebeurde per 31 augustus. De ING-bank wordt nu leeg gehaald.