Raymond Aarsman

Brugwachtershuisje uit 1871 aan Korte Vest in ere hersteld

Als opmaat naar Gouda750jaar worden veel (monumentale) panden, straten en pleinen in de Goudse binnenstad aangepakt. Zo is ook de restauratie van het brugwachtershuisje uit 1871 bij de Kleiwegbrug Korte Vest afgerond. Vrijdagmiddag 1 juli, vanaf 16u00, is de feestelijke afsluiting van het project en pakt wethouder Thierry van Vugt het cadeautje aan de stad uit.

Een klein monument

Wie op de fiets over de Kleiwegbrug en de Korte Vest de stad inrijdt, kijkt meestal voorbij aan een gebouwtje dat 
de moeite waard is. Helaas staat het tussen twee lelijke elektriciteitshuisjes, zodat pas als je ervoor staat opvalt hoe bijzonder het is. Het gebouwtje is vierkant en vanaf de Korte Vest zie je drie kanten met alleen een raam. De deur zit aan de kant van het water. Het is een brugwachtershuisje. Het staat er sinds 1871 toen over de singel een 
draaibrug werd aangelegd.

Op oude foto’s is te zien dat het brugwachtershuisje oorspronkelijk was versierd met een opvallende dakbekroning. Deze is in de loop van de tijd verdwenen. Later werd onderkend dat het een bijzonder gebouw betreft. Het brugwachtershuisje werd in 1998 aangewezen als gemeentelijk monument. Het is misschien wel het kleinste monumentale gebouw van Gouda. Bij het aanwijzingsbesluit wordt vermeld dat er in het 
midden van het dak een vierkant element is gemetseld. Dat is kennelijk de voet van de verdwenen dakbekroning. Nadat in 1963 de draaibrug was vastgelopen en in 1964 vervangen door de huidige brug, bleef het brugwachtershuisje in gebruik. In de jaren zeventig werd een verbouwing doorgevoerd. De deur werd verplaatst van de straatzijde naar de kant aan het water. Dat gebeurde met het oog op het drukke autoverkeer langs 
het huisje dat onmiddellijk aan de rijbaan staat. Sindsdien is er weinig aan het huisje veranderd. In een interview vertelt Frans IJsselstijn die in de jaren zeventig brugwachter was, dat er tegenwoordig een toilet in is. 
In zijn tijd moest hij nog gebruik maken van de voorzieningen van de Veemarkt, verderop langs de singel. De brugwachters hadden behalve met de brug ook met het publiek van doen. In de tijd van de draaibrug moesten zij schoolkinderen tegenhouden die tijdens het openen nog over de brug probeerden te rennen. Ook probeerden kinderen hun voet te zetten op de draaiende brug.

In de Goudsche Courant van 1931 lezen we dat een jongen daarbij geblesseerd is doordat zijn voet bekneld raakte. Soms hadden brugwachters het te stellen met ongeduldige volwassenen. Zo klaagde de handelsreiziger Brehm in een brief van 1939 aan de directeur Gemeentewerken dat de brug ’s ochtends weer te laat open 
was gegaan zodat hij opnieuw niet zijn trein kon halen. De brugwachter had op zijn verzoek om haast te maken 
geantwoord: “dan moet je maar eerder uit je nest komen”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weer in Gouda gisteren 09:35

Dag begint zonnig en wordt al snel tropisch warm

De zondag begint zonnig en het wordt al snel weer tropisch warm. Het wordt maximaal 30 graden aan zee tot 34 graden in het zuiden. De luchtvochtigheid stijgt, waardoor het 's middags broeierig warm kan aanvoelen. Maandag koelt het af en wordt het 26 tot 29 graden. Ook dan is een enkele onweersbui mogelijk.

Kunst gisteren 09:00

In expo INGEZETENEN delen kunstenaars hun visie op ⁦‪Gouda750jaar‬⁩

I N G E Z E T E N E N  is een project speciaal voor de viering van 750 jaar Gouda en vindt plaats van 20 juli t/m 11 september 2022. In dit project zijn het dan ook de Goudse bewoners die zelf onderdeel zijn van meerdere bijzondere kunstwerken. Aan de tentoonstelling nemen ruim 20 Gouds ingezeten kunstenaars deel met elk een eigen visie op 750 jaar Gouda. Resultaat is een bijzonder boeiende kunstroute over het fraaie GOUDasfalt-terrein met een mooie diversiteit aan kunstwerken en stof tot nadenken.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 08:00

Gratis energie advies aan huis en bespaar op je rekening

Tot wel € 500,- of meer per jaar besparen op je energierekening, met de huidige prijzen? Dat kan vrij eenvoudig als je weet waar je op moet letten. Daarom biedt de gemeente Gouda haar inwoners een gratis energieadvies aan. Dat is zeer nuttig, zeker nu het stookseizoen loopt en de energieprijzen flink zijn gestegen en hoogstwaarschijnlijk nog gaan stijgen.    

Advertorial Bankzaken 13 aug. 2022 13:00

Benieuwd of Rabobank iets voor jouw vereniging of stichting kan betekenen?

Het hoort bij de coöperatieve Rabobank. Een deel van de winst teruggeven aan de gemeenschap. Met het Rabo Coöperatiefonds ondersteunt Rabobank Hollandse IJssel verenigingen en stichtingen die bij Rabobank bankieren met donaties voor lokale maatschappelijke initiatieven. Ook zetten zij kennis en verbindingskracht in om deze initiatieven te versterken.