Gemeente Gouda, Astrid den Haan

Buitententoonstelling maakt depressiviteit zichtbaar en bespreekbaar

De bijzondere buitententoonstelling 'OPEN over depressiviteit' Achter de Waag is geopend en te zien. Met 30 portretten van jong volwassenen maakt de expositie depressiviteit zichtbaar en bespreekbaar. De tentoonstelling is te zien tot 18 maart.

Mentale gezondheid

“Mentale gezondheid is niet vanzelfsprekend en vraagt voortdurend onze inzet. Als gemeente willen wij onze jongeren een zo goed mogelijke basis bieden. Dus investeren wij in dit onderwerp, bijvoorbeeld met deze bijzondere buitententoonstelling”. Dat zei wethouder Anna van Popering-Kalkman van onder meer Maatschappelijke Ondersteuning maandag ter gelegenheid van de opening van de bijzondere buitententoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’.

De opening was in de Agnietenkapel, de tentoonstelling zelf is buiten Achter de Waag. Met 30 indringende portretten van jonge volwassenen maakt Gouda depressiviteit zichtbaar en bespreekbaar. De bijzondere buitententoonstelling duurt nog tot 18 maart en is voor iedereen gratis toegankelijk. Bij de expositie gaat het om een samenwerking tussen de stichting Open Mind en de gemeente Gouda.

Open Mind brengt maatschappelijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek. Dat doet de stichting met het vertellen van relevante verhalen in de openbare ruimte. De buitententoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’ laat een groep van 30 diverse ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 35 jaar aan het woord, vergezeld van portretfotografie.

Persoonlijke verhalen

Hiervoor reisde fotografe Linelle Deunk samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open Mind) door heel Nederland om een zo divers mogelijke groep jongeren te portretteren en hun persoonlijke verhalen vast te leggen. Het werd een bijzondere reis waarin gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen vertellen over hoe zij hun depressie ervaren en wat hun omgeving hierin kan betekenen.
De mooie portretten en verhalen die daaruit zijn voortgekomen, zijn gebundeld in een reizende multimediale tentoonstelling (vanaf nu in Gouda), een fotokrant en een podcast.

“De mentale gezondheid van jongeren in Nederland staat onder druk. Uit onderzoek blijkt onder meer dat 1 op de 7 jongeren depressieve klachten heeft, 1 op de 3 prestatiedruk ervaart en dat het stigma rondom mentale problemen ook onder jongeren nog groot is”, zegt wethouder Anna van Popering-Kalkman.

Stichting MIND Us – die zich inzet voor mentale gezondheid van jongeren – nodigde Gouda vorig jaar uit om koploper te zijn op het gebied van mentale gezondheid onder jongeren. Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, bracht daartoe vorig jaar een werkbezoek aan Gouda. "Deze buitententoonsteling Achter de Waag sluit dan ook naadloos aan bij de Goudse inzet voor dit thema. Hiermee maken we het zichtbaar en bespreekbaar”, aldus Anna van Popering-Kalkman.

Bij foto: 'Deze buitententoonsteling Achter de Waag sluit naadloos aan bij de Goudse inzet voor mentale gezondheid onder jongeren', aldus wethouder Anna van Popering-Kalkman; foto: Astrid den Haan.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk. 

Muziek 14 jun. 2024 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.