Burgemeester Verhoeve: ‘Gouda accepteert geen racisme en antisemitisme’
Burgemeester Pieter Verhoeve (SGP) is ontsteld door de bekladding van een informatiebord over Anne Frank. Het bordje werd eind augustus overschilderd in de kleuren van de Palestijnse vlag, wat in en buiten de Kaasstad commotie teweegbracht. In Gouda is geen plaats voor discriminatie, racisme en antisemitisme, aldus de burgervader in een reactie aan Jonet.nl.
Conflict
Het gebeurde allemaal donderdag 22 augustus toen een voorbijganger op het Anne Frankplantsoen in Oost-Gouda ontdekte dat het informatiebordje over Anne Frank was beklad. Vandalen hebben er een Palestijnse vlag van gemaakt, vermoedelijk om een statement te maken tegen ‘de Joden’ en Israël, ook al heeft Anne Frank niets te maken met het conflict in het Midden-Oosten. Het beschadigde bordje is inmiddels tijdelijk verwijderd door de werkgroep Verzetshelden Oosterwei die het beheert.
Signaal
Burgemeester Pieter Verhoeve geeft op Jonet.nl (Joods Onafhankelijk Nieuws) een signaal af over de daad, die velen deed gruwen. “Gouda accepteert geen enkele vorm van discriminatie of racisme”, zegt hij. “Alle Gouwenaars moeten zich veilig voelen in onze stad. Ongeacht hun religieuze of culturele achtergronden. De toename van antisemitisme vinden we een zeer zorgelijke ontwikkeling.”
Polarisatie
Een mogelijke verklaring hiervoor is de ‘polarisatie’ in de samenleving, het gevoel dat groepen mensen tegenover elkaar staan, zegt Verhoeve. “Wij willen dit op verschillende manieren tegengaan. Hierbij wordt gekeken naar zowel het versterken van de veiligheid in de stad als het inzetten van preventieve maatregelen en het creëren van meer verbinding tussen inwoners van verschillende achtergronden.”
Samenwerken
De gemeente Gouda zet zich in voor dialoog en educatie, juist ook over de Holocaust, aldus Verhoeve. “Verder werken we goed samen met lokale en nationale partners zoals Stichting Het Metaheerhuis, Libertum, Stichting 21 Maart en vele anderen om blijvend aandacht te besteden aan het voorkomen van Jodenhaat, zoals bij de goedbezochte Holocaust-herdenking.”
Ontsteld
Het plakkaat is eigendom van de werkgroep Verzetshelden Oosterwei. Die groep verzorgt ook het onderhoud en beheer van de informatieborden, waarvan er behalve die van Anne Frank meer zijn in Gouda. Donald Pachrag van de Stichting Gouds Metaheerhuis is ontsteld over de bekladding. “Vrijheid van meningsuiting heeft iedereen maar dan ga je niet stiekem een tekstbord bekladden, dan ga je met elkaar in gesprek en laat je de verfkwast thuis.”