Theo Krins

Burgemeester Verhoeve maakt er een potje van

Tijdens Hemelvaart, op donderdag 18 en vrijdag 19 mei, vinden de Goudse Keramiekdagen plaats in Gouda. Voor de 46ste keer alweer, staat de Markt in Gouda dan vol met kramen van keramisten die hun beste werk tonen. Op de eerste dag was het - mede door het mooie weer - erg druk en velen kwamen genieten van het fraaie keramiek en de binnenstad van Gouda. Burgemeester Pieter Verhoeve verrichtte de opening door er een potje te maken.

Europa

Vanuit heel Europa maar ook vooral Nederland komen keramisten hun werk verkopen. Sommige keramisten komen van ver, helemaal uit Lithouwen of Spanje, maar ook Belgische en Duitse keramisten willen graag naar Gouda komen.

1e Prijs door de Vakjury 

Gemeente Gouda steunt de keramiekmarkt

De Gemeente Gouda steunt de keramiek markt van harte, onder meer door een keramiekprijs ter beschikking te stellen voor de Goudsekeramiekdagen.

In de burgerzaal van het stadhuis is een tentoonstelling met topstukken van de deelnemende keramisten, dit jaar naar het thema: Nieuw leven.

Een vakjury beoordeelt de ingeleverde topstukken van de keramisten wat resulteert in drie prijzen.

Daarnaast mag ook het publiek kiezen welk stuk ze het beste vinden, en ook daarvoor worden drie prijzen uitgereikt op vrijdagmiddag.

Demonstraties en wedstrijden

Er vinden demonstaties plaats van boetseren en plateelschilderen.

In een tent op de markt toont Trudy Ottenspeer het plateel schilderen dat een rijke traditie heeft in Gouda, en Carien van Dongen laat daar zien wat boetseren inhoudt.

Recht voor het historische stadhuis op het podium zijn er twee dagen lang wedstrijden te zien van de hoogste vaas en de breedste schaal. Sommige keramisten hebben speciaal geoefend in de hoop te kunnen winnen, dus dat wordt spannend en sommigen doen voor het eerst mee, wat de wedstrijd het soms hilarisch maakt.

Kinderen kunnen onder deskundige begeleiding kleien op de markt. Er zijn kramen beschikbaar met schorten en water en sponzen en daarmee is er alle ruimte voor eenieder zijn fantasie de vrije loop te geven. De kinderen kunnen zelfs een poging wagen op de draaischijf.

Galerie Honingen - Lange Tiendeweg 40Keramiekroute

Door de binnenstad is een leuke keramiekroute georganiseerd, met verschillende galeries en ateliers, die voor deze gelegenheid keramiek tonen. Zo is meer zien van de mooie binnenstad van Gouda en kunnen we  kennis maken met diverse keramisten wiens werk zich minder leent voor de keramiekmarkt.

Ik heb al vaker geschreven: Gouda is Goud! Dat beleef je tijdens deze dagen zeker!

Zie ook www.goudsekeramiekdagen.nl

Fotoreportage


 
 
   
Keramiekroute
 
Firma van Drie


 
                                                                    Galerie Honingen
 

 
Galerij Montulet
                        
Club Klei - deelatelier

 

 

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk. 

Muziek 14 jun. 2024 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.