Kemkes

Carlo van Kleij neemt afscheid van familiebedrijf Kemkes

Carlo van Kleij stopt met ingang van donderdag 1 juli als mede-eigenaar van Kempkes Optiek. Na 35 jaar neemt hij met trots en grote dankbaarheid afscheid van de winkel die hij in 2004 overnam van zijn vader. Hij blikt terug op ‘een bijzondere reis’.

Ik denk dat ik 12 was, toen ik mijn eerste klusje deed in de winkel: houtjes zagen voor in de open haard thuis. Een tegenprestatie voor het feit dat ik op één dag 3 fietsen in de prak had gereden – waaronder die van mijn vader. Dit was zijn didactische momentje. In de jaren die volgden, was ik steeds vaker in de winkel te vinden om hem te helpen.

De optiek was niet per se mijn roeping. Ik wilde de sportacademie gaan doen, maar had niet de juiste toelatingspapieren. En dus koos ik de opticienopleiding aan de Christiaan Huygensschool in Rotterdam. Na schooltijd hielp ik mijn vader in de winkel aan de Hoogstraat in Gouda. Vanaf m’n 15de was ik er eigenlijk elke middag. Stofzuigen, spiegels schoonmaken, brillen poetsen, kaartenbakken sorteren op alfabetische volgorde… Zo rolde ik langzaamaan het vak in.

Lessen van mijn vader

Van mijn vader leerde ik hoe belangrijk het is om kwaliteit te leveren, de waarde van deskundig advies en het nakomen van je afspraken en beloftes. Hij was ook gek op innovaties en liep daarin voorop. Kwam er een nieuw soort brillenglas op de markt? Hij bood het als eerste aan. Ook wees hij me op klantvriendelijkheid en respect voor klanten. Dat heb ik altijd ter harte genomen. Vandaag de dag vormen zijn lessen – en die van mijn moeder – nog altijd de kernwaarden van Kempkes.

Als je na 35 jaar stopt, ga je natuurlijk terugkijken. Zakelijk gezien beschouw ik de verbouwing en overname in 2004 als een van mijn meest memorabele hoogtepunten. Met groot respect voor wat mijn vader heeft opgebouwd, hebben mijn vrouw Francina en ik toen de volgende stap kunnen zetten naar een echt modern optiekbedrijf. We verbouwden en verdubbelden daarmee het winkeloppervlak naar 200m2. Het was behoorlijk gewaagd en on-Gouds, met een oranje loper en knaloranje muren. Later volgden nog de verhuizing naar de Agnietenstraat, de Ondernemersprijs Midden-Holland en vorig jaar de onderscheiding voor mooiste optiekwinkel van Europa.

Groot geluk

Ik prijs me gelukkig. We hebben altijd gestaag mogen groeien. Natuurlijk, er zaten weleens dingen tegen, maar we hebben nooit emotionele verliezen geleden. Als we afscheid namen van mensen ging dat in goede harmonie. Dat is allemaal een groot geluk geweest. Ik heb ook enorm veel te danken aan Francina. Zij heeft altijd achter me gestaan en hielp me met belangrijke financiële en zakelijke beslissingen. En thuis heeft ze vaak veel zaken alleen moeten regelen, omdat ik druk was met de winkel. Daar heb ik ontzettend veel waardering voor.

Ook het team verdient een groot compliment. Veel medewerkers zijn al jarenlang aan boord. Zonder hen en ook de inzet van oud-medewerkers was Kempkes niet geweest, waar het nu is. We vormen een hechte club. Dat merkte ik opnieuw toen ik een tijdje geleden mijn afscheid aankondigde. Sommige collega’s reageerden daar echt emotioneel op. Gek genoeg had ik dat niet zien aankomen. Het raakte me dat het hun raakte. Een ontroerend moment.

En niet in de laatste plaats is ook dankbaarheid richting onze klanten op z’n plaats. Dankzij hun vaak al jarenlange vertrouwen konden we groeien en hebben we de reis mogen maken die we hebben gemaakt.

DNA

Nog heel even en dan zit het erop. Ik laat Kempkes met een gerust hart achter. Marjanne zal als directeur de dagelijkse leiding van het bedrijf op zich nemen en ervoor zorgen dat het DNA van Kempkes behouden blijft. Haar ben ik ook dank verschuldigd. We hebben jaren met veel plezier samengewerkt en ik weet dat de zaak bij haar in goede handen is.

Voor mij breekt een nieuwe fase aan, waarin ik meer tijd zal hebben om leuke dingen te doen met mijn vrouw en kinderen. Ik wil ook meer gaan rugbyen, hardlopen met onze hond Dyno, kitesurfen en skibegeleiding geven bij Stichting Samen Ontspannen. Ik krijg het nog druk!

Op de foto: burgemeester Pieter Verhoeve feliciteert Carlo en Marjanne van Kleij met de onderscheiding voor mooiste optiekwinkel van Europa.

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Geschiedenis gisteren 11:52

Werk mee aan het kunstwerk voor Keti Koti

Keti Koti, de afschaffing van de slavernij, wordt op 1 juli gevierd. Ook in Gouda. Speciaal voor de viering van Keti Koti richt museum Gouda een expositie in. Het museum heeft Miriam Piña gevraagd om voor deze gelegenheid een kunstwerk te maken.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 11:31

Gratis festival Gouda Maakt Toekomst is terug!

Op zondag 4 juni 2023 van 12u00 tot 19u00 is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!  

Evenementen gisteren 11:18

Goudse Hofstedendagen: feest aan 2 kilometer Bloemendaalseweg

De Goudse Hofstedendagen worden op zaterdag 3 en zondag 4 juni voor de 44-ste keer gehouden. Dit feestelijke weekend is te bezoeken van 11u00-17u00 en vindt plaats langs de Bloemendaalseweg. Veel bewoners en organisaties houden open huis en bieden een kijkje in hun pand en erf en in hun bezigheden.

Ondernemen gisteren 10:38

Goudse Haringparty tijdens Goudse Bedrijvendag

Gouda Onderneemt en de Gemeente Gouda houden op 20 juni, vanaf 16u30, een Goudse Haringparty. Dit in het kader van de Goudse Bedrijvendag. De bijeenkomst van en voor Goudse ondernemers is bij het nieuwe Strandpaviljoen Gouwestrand op Goudasfalt. 

Advertorial Exposities gisteren 10:16

Expositie Daniël Tavenier in Kunstuitleen

Kunstuitleen Gouda toont tot en met 24 juni de tentoonstelling ‘De reizende kunstenaar. Daniël Tavenier op reis met schetsboek en schilderslinnen’. In deze expo laat de Kunstuitleen de spontane reisimpressies van Daniël Tavenier zien, die hij schilderde en optekende in onder meer Bretagne, Ierland en Venetië. Inspiratie opdoen voor de zomervakantie? Kom dan kijken!