Kemkes

Carlo van Kleij neemt afscheid van familiebedrijf Kemkes

Carlo van Kleij stopt met ingang van donderdag 1 juli als mede-eigenaar van Kempkes Optiek. Na 35 jaar neemt hij met trots en grote dankbaarheid afscheid van de winkel die hij in 2004 overnam van zijn vader. Hij blikt terug op ‘een bijzondere reis’.

Ik denk dat ik 12 was, toen ik mijn eerste klusje deed in de winkel: houtjes zagen voor in de open haard thuis. Een tegenprestatie voor het feit dat ik op één dag 3 fietsen in de prak had gereden – waaronder die van mijn vader. Dit was zijn didactische momentje. In de jaren die volgden, was ik steeds vaker in de winkel te vinden om hem te helpen.

De optiek was niet per se mijn roeping. Ik wilde de sportacademie gaan doen, maar had niet de juiste toelatingspapieren. En dus koos ik de opticienopleiding aan de Christiaan Huygensschool in Rotterdam. Na schooltijd hielp ik mijn vader in de winkel aan de Hoogstraat in Gouda. Vanaf m’n 15de was ik er eigenlijk elke middag. Stofzuigen, spiegels schoonmaken, brillen poetsen, kaartenbakken sorteren op alfabetische volgorde… Zo rolde ik langzaamaan het vak in.

Lessen van mijn vader

Van mijn vader leerde ik hoe belangrijk het is om kwaliteit te leveren, de waarde van deskundig advies en het nakomen van je afspraken en beloftes. Hij was ook gek op innovaties en liep daarin voorop. Kwam er een nieuw soort brillenglas op de markt? Hij bood het als eerste aan. Ook wees hij me op klantvriendelijkheid en respect voor klanten. Dat heb ik altijd ter harte genomen. Vandaag de dag vormen zijn lessen – en die van mijn moeder – nog altijd de kernwaarden van Kempkes.

Als je na 35 jaar stopt, ga je natuurlijk terugkijken. Zakelijk gezien beschouw ik de verbouwing en overname in 2004 als een van mijn meest memorabele hoogtepunten. Met groot respect voor wat mijn vader heeft opgebouwd, hebben mijn vrouw Francina en ik toen de volgende stap kunnen zetten naar een echt modern optiekbedrijf. We verbouwden en verdubbelden daarmee het winkeloppervlak naar 200m2. Het was behoorlijk gewaagd en on-Gouds, met een oranje loper en knaloranje muren. Later volgden nog de verhuizing naar de Agnietenstraat, de Ondernemersprijs Midden-Holland en vorig jaar de onderscheiding voor mooiste optiekwinkel van Europa.

Groot geluk

Ik prijs me gelukkig. We hebben altijd gestaag mogen groeien. Natuurlijk, er zaten weleens dingen tegen, maar we hebben nooit emotionele verliezen geleden. Als we afscheid namen van mensen ging dat in goede harmonie. Dat is allemaal een groot geluk geweest. Ik heb ook enorm veel te danken aan Francina. Zij heeft altijd achter me gestaan en hielp me met belangrijke financiële en zakelijke beslissingen. En thuis heeft ze vaak veel zaken alleen moeten regelen, omdat ik druk was met de winkel. Daar heb ik ontzettend veel waardering voor.

Ook het team verdient een groot compliment. Veel medewerkers zijn al jarenlang aan boord. Zonder hen en ook de inzet van oud-medewerkers was Kempkes niet geweest, waar het nu is. We vormen een hechte club. Dat merkte ik opnieuw toen ik een tijdje geleden mijn afscheid aankondigde. Sommige collega’s reageerden daar echt emotioneel op. Gek genoeg had ik dat niet zien aankomen. Het raakte me dat het hun raakte. Een ontroerend moment.

En niet in de laatste plaats is ook dankbaarheid richting onze klanten op z’n plaats. Dankzij hun vaak al jarenlange vertrouwen konden we groeien en hebben we de reis mogen maken die we hebben gemaakt.

DNA

Nog heel even en dan zit het erop. Ik laat Kempkes met een gerust hart achter. Marjanne zal als directeur de dagelijkse leiding van het bedrijf op zich nemen en ervoor zorgen dat het DNA van Kempkes behouden blijft. Haar ben ik ook dank verschuldigd. We hebben jaren met veel plezier samengewerkt en ik weet dat de zaak bij haar in goede handen is.

Voor mij breekt een nieuwe fase aan, waarin ik meer tijd zal hebben om leuke dingen te doen met mijn vrouw en kinderen. Ik wil ook meer gaan rugbyen, hardlopen met onze hond Dyno, kitesurfen en skibegeleiding geven bij Stichting Samen Ontspannen. Ik krijg het nog druk!

Op de foto: burgemeester Pieter Verhoeve feliciteert Carlo en Marjanne van Kleij met de onderscheiding voor mooiste optiekwinkel van Europa.

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Film vandaag 13:05

Stichting Culturele Verrassingen komt weer met een verrassing

Stichting Culturele Verrassingen van Marcel Kamphuis komt vandaag weer met een verrassing. Samen met Museumhaven Gouda gaat Kamphuis een Drijf-In Bioscoop organiseren met heel veel live-muziek. En wel op 7, 8 en 9 juni rond het IJsselhuis. 

Advertorial Filmhuis Gouda vandaag 12:01

Film ‘Anton de Kom, wij slaven van Suriname’ in Filmhuis Gouda

De film ‘Anton de Kom, wij slaven van Suriname’ is de eerste van drie dit jaar, in de langer lopende reeks films over het slavernijverleden in Filmhuis Gouda. Regisseur Frank Zichem (1945) is woensdag 24 april om 20u00, op de sterfdag van Anton de Kom, in het Filmhuis te gast om zijn documentaire over Anton de Kom toe te lichten.

Advertorial Theater vandaag 11:50

Het Wim Sonneveld-Complex in De Goudse Schouwburg

Het Wim Sonneveld-Complex is een voorstelling over het leven en werk van Wim Sonneveld. In een muzikale theatervoorstelling over het leven en werk van Wim Sonneveld strijden twee jonge mannen om de beste vertolking van de legende.

ICT en technologie vandaag 11:13

We hebben een nieuwe Explore Gouda-webapp

De nieuwe Explore Gouda-webapp is gelanceerd. De webapp, ontwikkeld door Centric, is een laagdrempelige hulp voor inwoners én bezoekers om Gouda (nog) beter te leren kennen.

Advertorial Exposities vandaag 10:30

De Goudse Waarden en Coornhert gymnasium halen expo De Democratiefabriek naar Gouda

De Goudse Waarden en het Coornhert gymnasium hebben het initiatief genomen om samen de interactieve tentoonstelling ‘Democratiefabriek’ in mei naar Gouda te halen. De tentoonstelling raakt thema’s als democratie, vrijheid en dictatuur, oorlog, maar ook antisemitisme, vooroordelen en nog veel meer.