Kemkes

Carlo van Kleij neemt afscheid van familiebedrijf Kemkes

Carlo van Kleij stopt met ingang van donderdag 1 juli als mede-eigenaar van Kempkes Optiek. Na 35 jaar neemt hij met trots en grote dankbaarheid afscheid van de winkel die hij in 2004 overnam van zijn vader. Hij blikt terug op ‘een bijzondere reis’.

Ik denk dat ik 12 was, toen ik mijn eerste klusje deed in de winkel: houtjes zagen voor in de open haard thuis. Een tegenprestatie voor het feit dat ik op één dag 3 fietsen in de prak had gereden – waaronder die van mijn vader. Dit was zijn didactische momentje. In de jaren die volgden, was ik steeds vaker in de winkel te vinden om hem te helpen.

De optiek was niet per se mijn roeping. Ik wilde de sportacademie gaan doen, maar had niet de juiste toelatingspapieren. En dus koos ik de opticienopleiding aan de Christiaan Huygensschool in Rotterdam. Na schooltijd hielp ik mijn vader in de winkel aan de Hoogstraat in Gouda. Vanaf m’n 15de was ik er eigenlijk elke middag. Stofzuigen, spiegels schoonmaken, brillen poetsen, kaartenbakken sorteren op alfabetische volgorde… Zo rolde ik langzaamaan het vak in.

Lessen van mijn vader

Van mijn vader leerde ik hoe belangrijk het is om kwaliteit te leveren, de waarde van deskundig advies en het nakomen van je afspraken en beloftes. Hij was ook gek op innovaties en liep daarin voorop. Kwam er een nieuw soort brillenglas op de markt? Hij bood het als eerste aan. Ook wees hij me op klantvriendelijkheid en respect voor klanten. Dat heb ik altijd ter harte genomen. Vandaag de dag vormen zijn lessen – en die van mijn moeder – nog altijd de kernwaarden van Kempkes.

Als je na 35 jaar stopt, ga je natuurlijk terugkijken. Zakelijk gezien beschouw ik de verbouwing en overname in 2004 als een van mijn meest memorabele hoogtepunten. Met groot respect voor wat mijn vader heeft opgebouwd, hebben mijn vrouw Francina en ik toen de volgende stap kunnen zetten naar een echt modern optiekbedrijf. We verbouwden en verdubbelden daarmee het winkeloppervlak naar 200m2. Het was behoorlijk gewaagd en on-Gouds, met een oranje loper en knaloranje muren. Later volgden nog de verhuizing naar de Agnietenstraat, de Ondernemersprijs Midden-Holland en vorig jaar de onderscheiding voor mooiste optiekwinkel van Europa.

Groot geluk

Ik prijs me gelukkig. We hebben altijd gestaag mogen groeien. Natuurlijk, er zaten weleens dingen tegen, maar we hebben nooit emotionele verliezen geleden. Als we afscheid namen van mensen ging dat in goede harmonie. Dat is allemaal een groot geluk geweest. Ik heb ook enorm veel te danken aan Francina. Zij heeft altijd achter me gestaan en hielp me met belangrijke financiële en zakelijke beslissingen. En thuis heeft ze vaak veel zaken alleen moeten regelen, omdat ik druk was met de winkel. Daar heb ik ontzettend veel waardering voor.

Ook het team verdient een groot compliment. Veel medewerkers zijn al jarenlang aan boord. Zonder hen en ook de inzet van oud-medewerkers was Kempkes niet geweest, waar het nu is. We vormen een hechte club. Dat merkte ik opnieuw toen ik een tijdje geleden mijn afscheid aankondigde. Sommige collega’s reageerden daar echt emotioneel op. Gek genoeg had ik dat niet zien aankomen. Het raakte me dat het hun raakte. Een ontroerend moment.

En niet in de laatste plaats is ook dankbaarheid richting onze klanten op z’n plaats. Dankzij hun vaak al jarenlange vertrouwen konden we groeien en hebben we de reis mogen maken die we hebben gemaakt.

DNA

Nog heel even en dan zit het erop. Ik laat Kempkes met een gerust hart achter. Marjanne zal als directeur de dagelijkse leiding van het bedrijf op zich nemen en ervoor zorgen dat het DNA van Kempkes behouden blijft. Haar ben ik ook dank verschuldigd. We hebben jaren met veel plezier samengewerkt en ik weet dat de zaak bij haar in goede handen is.

Voor mij breekt een nieuwe fase aan, waarin ik meer tijd zal hebben om leuke dingen te doen met mijn vrouw en kinderen. Ik wil ook meer gaan rugbyen, hardlopen met onze hond Dyno, kitesurfen en skibegeleiding geven bij Stichting Samen Ontspannen. Ik krijg het nog druk!

Op de foto: burgemeester Pieter Verhoeve feliciteert Carlo en Marjanne van Kleij met de onderscheiding voor mooiste optiekwinkel van Europa.

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 12:22

Geniet van Goudse zomer bomvol sportieve activiteiten

Een sportzomer voor iedereen! Dat is waar SPORT•GOUDA voor gaat tijdens de zomervakantie van 9 juli tot en met 21 augustus. Na twee jaar waarin de zomer in het teken stond van Corona, mag nu alles weer. En dat biedt kansen! Met een uiteenlopend programma voor jong en oud helpen zij heel Gouda sportief de zomer door.

Sport vandaag 12:13

Bekende gezichten in Goudse Sportraad

Gouda heeft vanaf nu een Sportraad: een onafhankelijk adviesorgaan dat gevraagd en ongevraagd advies geeft aan het college en de gemeenteraad over grote vraagstukken op het gebied van sport en bewegen. Ze kijkt daarbij vanuit verschillende invalshoeken: verenigingen, individuele sporters en commerciële sportorganisaties. Maar ook vanuit andere sectoren zoals onderwijs, welzijn, het bedrijfsleven en de gezondheidszorg. 

Weer in Gouda gisteren 09:35

Dag begint zonnig en wordt al snel tropisch warm

De zondag begint zonnig en het wordt al snel weer tropisch warm. Het wordt maximaal 30 graden aan zee tot 34 graden in het zuiden. De luchtvochtigheid stijgt, waardoor het 's middags broeierig warm kan aanvoelen. Maandag koelt het af en wordt het 26 tot 29 graden. Ook dan is een enkele onweersbui mogelijk.

Kunst gisteren 09:00

In expo INGEZETENEN delen kunstenaars hun visie op ⁦‪Gouda750jaar‬⁩

I N G E Z E T E N E N  is een project speciaal voor de viering van 750 jaar Gouda en vindt plaats van 20 juli t/m 11 september 2022. In dit project zijn het dan ook de Goudse bewoners die zelf onderdeel zijn van meerdere bijzondere kunstwerken. Aan de tentoonstelling nemen ruim 20 Gouds ingezeten kunstenaars deel met elk een eigen visie op 750 jaar Gouda. Resultaat is een bijzonder boeiende kunstroute over het fraaie GOUDasfalt-terrein met een mooie diversiteit aan kunstwerken en stof tot nadenken.