Hanny Schoonderwoerd

Carnaval: zuipen en vreemdgaan

Afgelopen zaterdagochtend. Ik fiets in mijn carnavalskloffie van Gouda naar Oudewater. Op de Karnemelksloot verrekken twee fietsers hun nek, als ze zich omkeren om mij eens goed te bekijken. Zich vast afvragend wat ik in hemelsnaam aan heb en waarom ik die felle make up draag.

Op de dijk bij Haastrecht kan er bij de tegemoetkomende fietsers en wandelaars al een glimlachje af. En hoe dichter ik Oudewater nader, hoe groter de lach op de gezichten van de voorbijgangers. Zij snappen waarnaar ik op weg ben. Naar mijn geboorteplaats Uivergein. Nog geen twaalf kilometer verwijderd van mijn woonplaats bevind ik me in een totaal andere wereld. Daar val je dit weekend eerder op als je niet verkleed bent.

‘Ga jij carnaval vieren?’ Elk jaar rond deze tijd krijg ik deze vraag als ik aankondig even van de radar te zijn. ‘Wat is daar nu aan?’ Wat volgt is een waslijst aan negatieve associaties bij een feest dat volgens Wikipedia door 1,5 miljoen mensen in Nederland gevierd wordt.
‘Vreselijk, al die dronken mensen.’
‘Iedereen gaat dan toch vreemd?’
‘Ik vind dat zo onecht, al die gemaakte vrolijkheid.‘
‘Zo stom, die polonaise.’
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Mensen die zich nog nooit aan carnaval gewaagd hebben, weten schijnbaar precies wat het feest inhoudt.

Carnaval is afgeleid van ‘carne’ en ’vale’ = ‘vlees’ en ‘vaarwel’, de verwijzing naar de vastenperiode, die op het carnaval volgt. Om het vasten beter aan te kunnen, wordt er eerst flink gefeest. Vervolgens veertig dagen gevast.

Dat feesten is fantastisch. Ik laaf me deze dagen aan alle leut om me heen. Niets onechts aan. Juist het tegenovergestelde. De rest van het jaar worden mensen gek aangekeken als ze spontaan uit hun dak gaan. Nu hoef je je niet in te houden en mag het zomaar! Niets heerlijkers dan je te bevinden tussen allemaal mensen die er, net als ik, iets moois van willen maken. Was het elke dag maar zo’n feest. Er heerst een hele andere energie – natuurlijk – dan wanneer je je bevindt tussen mensen die lopen te mopperen, te oordelen, te polariseren.  

Zoals bij elk feest wordt er ook nu flink ingenomen. Maar nergens loopt het uit de hand. Mijn vriendinnen en ik zijn half vijftig, tegen de zestig en kunnen niet eens meer zoveel drank aan. We doen steeds meer water bij de wijn. Invloed op de feestvreugde heeft het niet.

We zijn ook veel te braaf om vreemd te gaan. En ik geloof niet dat een van ons daar behoefte aan heeft. Ook om ons heen zien we het niet gebeuren. Wel veel gesprekken. Mooie en soms ook vol slap geouwehoer, maar connecties zijn er volop.

Na zo’n carnavalsweekend kan ik er weer tegen. Het geeft zoveel positieve energie. En het vasten? Ik ken het nog wel uit mijn (katholieke) jeugd. Wij aten in de periode wel vlees, maar minder. Ons vasten bestond uit ‘niet snoepen’. De snoepjes die we in die periode kregen, verzamelden we in een blik. En aten we na de vastenperiode weer op. We leerden onszelf wat te ontzeggen.

Dit jaar ga ik weer eens voor de ouderwetse variant: geen vlees. Misschien net het duwtje dat nodig is om van flexitarier vegetariër te worden!

Ik wens iedereen die verder ‘carnavalt’ nog mooie dagen! Laad jezelf op en geniet!

Alaaf!!

Zie ook: www.mijnverhaalinklaretaal.nl/blog/

Over Hanny Schoonderwoerd
Hanny Schoonderwoerd is schrijf- en loopbaancoach in Gouda. Daarnaast is zij uitgever (www.uitgeverijklaretaal.nl) en geeft zij schrijftrainingen.

Iedereen heeft een verhaal. Het ontdekken van dat verhaal, van dát wat iedereen uniek maakt en hen onderscheidt van de ander, is altijd een rode draad geweest in haar werk.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 13:58

Primeur voor Gouda: Melbourne Coffee in stationshal gaat 4 maart open

In de stationshal van Station Gouda, aan de centrumzijde, komt de Australische koffiezaak Melbourne Coffee. Hiervoor is circa 177 m² verhuurd aan Melbourne Coffee. Gouda heeft hiermee een primeur. De Australische koffieketen opent in Gouda haar eerste vestiging in Nederland. En wel op maandag 4 maart. Basis Bedrijfshuisvestiging deed hiervoor de bemiddeling.  

Voetbal vandaag 13:23

DONK loopt tegen eerste seizoensnederlaag op

Een bij vlagen goed spelend DONK is tegen een verdedigend ingesteld Alphia door persoonlijke fouten tegen de eerste thuisnederlaag aangelopen: 1-2. Door dit resultaat zakken de Gouwenaars nu naar plek twee, drie punten achter VUC en gelijk met HVV.

Advertorial Feest vandaag 12:49

Organisatie Koningsnacht en Koningsdag in handen van De Theaterbakkerij

De Theaterbakkerij neemt dit jaar de organisatie van Koningsnacht en Koningsdag op de Markt van Gouda op zich. Zo maakte Ruud Bakker zaterdagmiddag bekend in de spelershome van Jodan Boys waar De Theaterbakkerij het buffet bij de wedstrijd Jodan Boys-Woudenberg sponsorde en waar De Theaterbakkerij de plannen voor 2024 presenteerde.

Advertorial Oekraïne vandaag 12:41

Zelensky Hier: voorstelling over leven van Zelensky in De Goudse Schouwburg

Op dinsdag 5 maart komt Zelensky Hier naar De Goudse Schouwburg. Een vaudeville voorstelling met serieuze ondertoon van De Theatertroep i.s.m. De Spelersfederatie, Patrick Nederkoorn en Arjen Arnoldussen over het leven van de Oekraïense president Volodomyr Zelensky.

Algemeen vandaag 12:32

Bloemen voor Alexei Navalny bij oorlogsmonument bij Stadhuis op Markt

De Russische oppositieleider Alexei Navalny wordt ook herdacht in Gouda. De afgelopen dagen zijn er bloemen voor Navalny neergelegd bij het oorlogsmonument bij het Stadhuis op de Markt. Ook staan er een foto van Navalny en bordjes met de teksten: Ik ben niet bang. Wees ook niet bang. En Alexei, bedankt voor alles!

Sport en recreatie vandaag 12:07

Deze sporters staan nu op Wall of Fame

In Sportcentrum De Mammoet was zaterdagavond de feestelijke onthulling van de nieuwe naambordjes op de Wall of Fame. Op de Wall of Fame werden de namen van sporters toegevoegd, die de afgelopen twee jaar een Goudse Sportpenning hebben ontvangen voor een bijzondere sportprestatie.