Coalitie Zuid-Holland bereikt akkoord

De onderhandelende partijen in de provincie Zuid-Holland hebben een akkoord bereikt.

Formateur Arie Slob: “De afgelopen maanden is door de Zuid-Hollandse onderhandelaars hard gewerkt om tot een akkoord te komen. Met dit akkoord zetten zij nadrukkelijk het belang van inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers van Zuid-Holland voorop, door samen te werken en tegenstellingen te overbruggen. De komende vier jaar gaan BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA vol vertrouwen met elkaar aan de slag.”

In het akkoord staan de afspraken die de vijf partijen hebben gemaakt voor de komende vier jaar. Het motto voor de komende vier jaar is: ‘Krachtig Zuid-Holland’.

mainImage

De vijf formerende partijen - BBB, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA - hebben samen 29 van de 55 zetels in de Provinciale Staten.

Nieuwkomer BBB en de VVD veroverden bij de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart beide acht zetels. GroenLinks kwam met zes leden in de Staten, maar één van hen (Debora Fernald) werd direct na de Eerste Kamerverkiezingen uit de fractie gezet omdat ze op Volt had gestemd. Fernald behield wel haar zetel en zit nu als Groep Doe STOER in de Zuid-Hollandse Staten. PvdA en CDA hebben beide vier zetels.

BBB heeft twee kandidaat-gedeputeerden van buiten de eigen fractie klaarstaan. Namens de VVD zijn de huidige gedeputeerden Jeannette Baljeu en Frederik Zevenbergen de beoogde leden van het nieuwe college. Van het CDA gaat Meindert Stolk weer het college in, namens GroenLinks blijft Berend Potjer daarin actief. Het lijkt erop dat Anne Koning namens de PvdA gedeputeerde blijft.

Het huidige college van Zuid-Holland bestaat uit VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en SGP.

De fractievoorzitters Hans Veentjer (BBB), Jeannette Baljeu (VVD), Sinan Özkaya (GroenLinks), Anne Koning (PvdA) en Meindert Stolk (CDA) presenteren maandag 19 juni het akkoord.

De verwachting is dat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten begin juli kan worden geïnstalleerd.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk. 

Muziek 14 jun. 2024 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.