AS Media

Cyclus voorkomt grote incidenten bij inzamelen beschadigde accu's en batterijen

Bij Cyclus zijn het afgelopen jaar meerdere accu’s en batterijen aangetroffen in het huishoudelijk afval bij het inzamelen met inzamelvoertuigen. Door adequaat handelen van de Cyclus-medewerkers zijn grote incidenten voorkomen. Wel had dit voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Zoals afgelopen week bij het inzamelen van afval aan de Opkamer in Westergouwe. 

energie batterij.jpg

De laatste jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van oplaadbare lithiumbatterijen. Denk hierbij aan: accu aangedreven gereedschap, elektrische sigaretten, elektrische fietsen, tandenborstels, smartphones of speelgoed. Ook zitten in steeds meer producten (kleine) batterijen. Denk aan muziekkaarten of warmtekussens. Niet iedereen weet dat (lithium)batterijen apart ingeleverd moeten worden.

"Het apart inzamelen van (lithium)batterijen doen we om de metalen weer te kunnen hergebruiken, maar ook om branden te voorkomen. Een batterij op zich is niet gevaarlijk, tenzij deze beschadigd raakt in bijvoorbeeld een inzamelvoertuig die het afval in elkaar perst. Dan kan de beschadigde batterij spontaan ontbranden", weet Cyclus.

Michel Brand, adviseur arbo en veiligheid: “Bij Cyclus zijn het afgelopen jaar meerdere accu’s en batterijen aangetroffen in het huishoudelijk afval dat we hebben ingezameld met onze inzamelvoertuigen. Door adequaat handelen van onze medewerkers zijn grote incidenten voorkomen. Wel had dit voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Een beschadigde batterij of accu kan ontbranden met allerlei gevolgen voor onze medewerkers en voorbijgangers tijdens de afvalinzameling. Gooi daarom een batterij of apparaat met batterij of accu niet weg bij het restafval, maar lever ze apart in bij de milieustraat of bijvoorbeeld de supermarkt, bouwmarkt of winkel waar u ze koopt. Dan worden ze op een juiste manier verwerkt. Zo voorkomen we onveilige situaties en kunnen de grondstoffen weer worden gerecycled.”

maak gouda duurzaam mobiele mileustraat.jpg

Inleverpunten

Inleverpunten voor batterijen en elektrische apparaten zijn dichterbij dan je denkt. Batterijen en elektrische apparaten met een batterij kun je inleveren bij één van de inleverpunten van Wecycle. Oude losse batterijen lever je in bij één van de inleverpunten van Stibat. Zowel losse (lithium)batterijen als elektrische apparaten met een (lithium)batterij kun je ook inleveren bij de (mobiele) milieustraat.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.

Gemeente gisteren 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie gisteren 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Slavernij gisteren 14:57

Gouda viert Keti Koti op 30 juni en 1 juli

Gouda herdenkt op 30 juni het trans-Atlantisch slavernijverleden. En op 1 juli vieren we met elkaar de afschaffing van de slavernij. Tijdens de herdenking staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. De viering van Keti Koti bestaat uit een cultureel programma. Burgemeester Pieter Verhoeve presenteert dan de vervolgstappen van de gemeente, naar aanleiding van de stadsgesprekken en de verkenning “Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda”.

Geschiedenis gisteren 12:30

NTC-bunker in PWA-Kazerne zaterdag weer open voor publiek

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt nogmaals voor publiek opengesteld. De bunker is zaterdag 15 juni van 10 tot 16u00 open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden. Bij de eerste openstelling op 1 juni zijn er 553 bezoekers rondgeleid