De eindexamens zijn begonnen voor scholieren

Ruim 191.000 middelbare scholieren beginnen vandaag aan hun centraal schriftelijk eindexamen. Voor velen is het een kans om vorig jaar te overtreffen, toen opvallend lage slagingspercentages werden genoteerd. Meer dan 1 op de 10 kandidaten slaagde toen niet.

Slim

Met gymzalen gevuld met tafels en stoelen in lange rijen, heerst er een sfeer van concentratie en vastberadenheid. Smartphones en slimme horloges zijn verboden, terwijl leerlingen zich richten op de taken die voor hen liggen: hun laatste en belangrijkste weken op de middelbare school.

Start examens

De eerste ochtend begint met geschiedenis en staatsinrichting voor vmbo gl en tl, terwijl havo-leerlingen zich buigen over muziek en vwo-studenten zich verdiepen in de Griekse taal en cultuur. Elke dag zijn er twee starttijden: examens beginnen 's morgens om 09u00 of 's middags om 13u30.

De laatste examens zijn gepland op woensdag 29 mei. Voor havo en vwo staan dan de talen Fries, Russisch, Arabisch, Spaans en Turks op het programma. Maar de spannendste dag is ongetwijfeld 12 juni, wanneer de n-termen bekend worden gemaakt. Op basis daarvan worden de eindcijfers bepaald en zullen leerlingen weten of ze de vlag kunnen uithangen.

Maandag was al de aftrap schriftelijk examens voor leerlingen die Staatsexamens doen. Dit zijn leerlingen uit het speciaal onderwijs en thuiszitters.

De meeste leerlingen die examen doen, ruim 96.000, zitten op het vmbo. Daarnaast doen bijna 56.000 havisten en ruim 39.000 vwo'ers eindexamen. Voor vmbo bb en vmbo kb zijn de eindexamens al begonnen, aangezien scholen zelf mogen bepalen wanneer de examens worden afgenomen. Deze periode loopt tot 19 juli.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.

Gemeente gisteren 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie gisteren 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Slavernij gisteren 14:57

Gouda viert Keti Koti op 30 juni en 1 juli

Gouda herdenkt op 30 juni het trans-Atlantisch slavernijverleden. En op 1 juli vieren we met elkaar de afschaffing van de slavernij. Tijdens de herdenking staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. De viering van Keti Koti bestaat uit een cultureel programma. Burgemeester Pieter Verhoeve presenteert dan de vervolgstappen van de gemeente, naar aanleiding van de stadsgesprekken en de verkenning “Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda”.

Geschiedenis gisteren 12:30

NTC-bunker in PWA-Kazerne zaterdag weer open voor publiek

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt nogmaals voor publiek opengesteld. De bunker is zaterdag 15 juni van 10 tot 16u00 open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden. Bij de eerste openstelling op 1 juni zijn er 553 bezoekers rondgeleid