Advertorial Onderwijs

De Goudse Waarden geeft tekst en uitleg over NXT onderwijs op Havo Congres

Een delegatie van De Goudse Waarden gaf deze week een presentatie over haar zogeheten NXT onderwijs tijdens het Havo Congres in Breukelen. Suzan Liebeek-Lengkeek, Rick Boele en Koen Groenleer en leerlingen Jasmijn en Kasper namen deze presentatie voor hun rekening. 

"Leuke reacties op ons onderwijsconcept in de onderbouw wat inspeelt op het vergroten van eigenaarschap bij leerlingen", aldus afdelingsleider Koen Groenleer.

NXT Programma

Wanneer je bij De Goudse Waarden kiest voor mavo, havo of vwo sluit je de week in de brugklas op een bijzondere manier af met het NXT programma. Bij NXT geen reguliere lessen, maar een dag dat jij werkt aan jouw eigen uitdagende projecten en activiteiten.

Zo ontdek je wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Dit noemen wij ook wel je vaardigheden. Deze vaardigheden ga je ook weer toepassen tijdens de reguliere lessen en in jouw dagelijkse leven.

NXT is op vrijdag en dan ga je aan projecten werken. Je leert om te overleggen, samen te werken en te presenteren. Je mag uit een aanbod van diverse projecten kiezen aan welk project je wilt werken. De projecten kunnen bijvoorbeeld over techniek, kunst of sport gaan. Maar ook over voeding, gezondheid en duurzaamheid.

Wat ga je leren?

Aan de hand van de opdracht die bij het project hoort zul je vaardigheden moeten toepassen of ontwikkelen. Denk aan de vaardigheid om jouw werk af te kunnen maken en het omgaan met tegenslagen als het niet lukt. Je gaat werken aan planningsvaardigheden, leren organiseren, of om te gaan met deadlines. Je formuleert doelen, werkt samen en lost problemen op. Ten slotte ga je evalueren: is het gelukt wat ik wilde bereiken? En ga je reflecteren: hoe heb ik het gedaan?

Het programma

In de ochtend werk je aan jouw projecten. Binnen een thema werk je aan leuke en inspirerende projecten die onderdeel zijn van onze maatschappij. Je kiest zelf waaraan jij wilt werken.

Er zijn vier thema’s die centraal staan:

De ander en ik
Jezelf ontdekken
Mijn plek in de samenleving
Werken aan een duurzame aarde

Chinees

Tijdens het keuzeprogramma in de middag kun je een keuze maken uit allerlei activiteiten. Het aanbod is heel divers. Leer bijvoorbeeld Chinees, werk aan jouw kunstproject Make Do of kies voor extra sport. En in de praktijklokalen kun je aan de slag met techniek, koken en hout bewerken.

Zie ook https://www.degoudsewaarden.nl/nxt/


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:00

Like Me geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda houdt in samenwerking met theatergroep PlayBack op 18 april de theatervoorstelling en informatiemarkt Like Me bij KC De Ontdekkingsreizigers in Westergouwe. De voorstelling geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber en hun strijd om erbij te horen.

Museum vandaag 08:00

Lievelingspop van 9-jarige Edith, vermoord in WOII, komt in Museum Gouda

De pop van de joodse Edith Roseij Beek (1934-1943) wordt onderdeel van de collectie van Museum Gouda. Het Goudse meisje zat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken, maar tevergeefs: als 9-jarige werd ze in Auschwitz vermoord. Haar lievelingspop liet ze achter op haar onderduikadres.

Advertorial Exposities gisteren 09:17

Expositie Anton Martineau nu te zien in Kunstuitleen Gouda

Een aantal kunstwerken van beeldend kunstenaar Anton Martineau (1926-2017) is in de maand april te bezichtigen in Kunstuitleen Gouda. Het thema ‘Dans’ loopt als een rode draad door zijn oeuvre; met name de gepassioneerde tango had zijn voorkeur.

Advertorial Muziek gisteren 08:43

Heel weekeinde vol ART & MUSIC op GOUDasfalt

Een heel weekend vol ART & MUSIC op GOUDasfalt. Elf kunstenaars en tien muzikale acts vertonen als onderdeel van Open Atelier Gouda op zaterdag 13 en zondag 14 april hun kunsten op de creatieve broedplaats aan de Gouderaksedijk.