De voetbaltrainer

Bondscoach Aloysius Paulus Maria van Gaal wordt door de halve voetbalwereld, uitzonderingen daargelaten, zo ongeveer heilig verklaard. Aan de kwaliteiten van Van Gaal kan niemand twijfelen, maar stel je voor dat Nederland vorige week tegen Ecuador iets minder geluk had gehad en Senegal iets meer geluk, dan was de kans groot geweest dat Louis van zijn heiligenstatus zou zijn beroofd.

Een doelpunt meer of minder, een schot tegen de paal of een gemiste strafschop kan zomaar het lot van een voetbaltrainer bezegelen. Dan kun je als trainer nog zulke goede resultaten hebben geboekt, in de opportunistische voetbalwereld ben je dan domweg de klos. Ook Van Gaal is eens ontslagen bij Barcelona en Bayern München.

Het regent weer ontslagen in de voetbalwereld. Sommige trainers zoals de Belgische bondscoach Roberto Martinez houden de eer aan zichzelf voordat ze de laan worden uitgestuurd. Giovanni van Bronckhorst werd ondanks zijn grote successen met FC Rangers rucksichtslos bij het grofvuil gezet. In de Pro League in België zijn in dit seizoen al acht trainers gesneuveld. Bijna de helft van het trainersgilde is hier op het ‘trainerskerkhof’ beland.

Met een ontslagen voetbaltrainer hoeven we geen medelijden te hebben. Zij zijn passanten en weten dat trainer een risicovol beroep is. Ontslagen trainers in het profvoetbal krijgen bijna altijd een behoorlijk zak geld mee. Vaak zijn er miljoenen gemoeid met die afkoopsommen. Aad de Mos heeft er zijn bijnaam ‘Aad Afkoopsom’ aan te danken. 

Ook in het amateurvoetbal worden de laatste weken trainers ontslagen. Bert Potuyt, oud trainer van onder meer  RVC ’33 kreeg afgelopen week na een paar maanden al zijn congé bij Dilettant. Wegens het uitblijven van resultaten en onenigheid over zijn werkwijze.

Als het uitblijven van successen een reden voor ontslag is, zou Jodan Boys trainer Erik van Zoest daar ook volgens de ‘voetballogica’ voor in aanmerking komen. Maar het contract met van Zoest werd verlengd. Zo kan het dus ook. Soms ligt het uitblijven van successen ook gewoon aan domme pech zoals langdurige blessures van sterkhouders. Of misschien ook aan de kwaliteit van de selectie.

Gerrit Schinkel


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.

Gemeente gisteren 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie gisteren 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Slavernij gisteren 14:57

Gouda viert Keti Koti op 30 juni en 1 juli

Gouda herdenkt op 30 juni het trans-Atlantisch slavernijverleden. En op 1 juli vieren we met elkaar de afschaffing van de slavernij. Tijdens de herdenking staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. De viering van Keti Koti bestaat uit een cultureel programma. Burgemeester Pieter Verhoeve presenteert dan de vervolgstappen van de gemeente, naar aanleiding van de stadsgesprekken en de verkenning “Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda”.

Geschiedenis gisteren 12:30

NTC-bunker in PWA-Kazerne zaterdag weer open voor publiek

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt nogmaals voor publiek opengesteld. De bunker is zaterdag 15 juni van 10 tot 16u00 open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden. Bij de eerste openstelling op 1 juni zijn er 553 bezoekers rondgeleid