De voetbaltrainer

Bondscoach Aloysius Paulus Maria van Gaal wordt door de halve voetbalwereld, uitzonderingen daargelaten, zo ongeveer heilig verklaard. Aan de kwaliteiten van Van Gaal kan niemand twijfelen, maar stel je voor dat Nederland vorige week tegen Ecuador iets minder geluk had gehad en Senegal iets meer geluk, dan was de kans groot geweest dat Louis van zijn heiligenstatus zou zijn beroofd.

Een doelpunt meer of minder, een schot tegen de paal of een gemiste strafschop kan zomaar het lot van een voetbaltrainer bezegelen. Dan kun je als trainer nog zulke goede resultaten hebben geboekt, in de opportunistische voetbalwereld ben je dan domweg de klos. Ook Van Gaal is eens ontslagen bij Barcelona en Bayern München.

Het regent weer ontslagen in de voetbalwereld. Sommige trainers zoals de Belgische bondscoach Roberto Martinez houden de eer aan zichzelf voordat ze de laan worden uitgestuurd. Giovanni van Bronckhorst werd ondanks zijn grote successen met FC Rangers rucksichtslos bij het grofvuil gezet. In de Pro League in België zijn in dit seizoen al acht trainers gesneuveld. Bijna de helft van het trainersgilde is hier op het ‘trainerskerkhof’ beland.

Met een ontslagen voetbaltrainer hoeven we geen medelijden te hebben. Zij zijn passanten en weten dat trainer een risicovol beroep is. Ontslagen trainers in het profvoetbal krijgen bijna altijd een behoorlijk zak geld mee. Vaak zijn er miljoenen gemoeid met die afkoopsommen. Aad de Mos heeft er zijn bijnaam ‘Aad Afkoopsom’ aan te danken. 

Ook in het amateurvoetbal worden de laatste weken trainers ontslagen. Bert Potuyt, oud trainer van onder meer  RVC ’33 kreeg afgelopen week na een paar maanden al zijn congé bij Dilettant. Wegens het uitblijven van resultaten en onenigheid over zijn werkwijze.

Als het uitblijven van successen een reden voor ontslag is, zou Jodan Boys trainer Erik van Zoest daar ook volgens de ‘voetballogica’ voor in aanmerking komen. Maar het contract met van Zoest werd verlengd. Zo kan het dus ook. Soms ligt het uitblijven van successen ook gewoon aan domme pech zoals langdurige blessures van sterkhouders. Of misschien ook aan de kwaliteit van de selectie.

Gerrit Schinkel


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:05

Verkeershinder bij aanleg schoolzone Plaswijckweg

In de omgeving van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg zijn verschillende basisscholen. Deze drukke straten zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Daarom verandert de gemeente Gouda de inrichting van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg ter hoogte van de scholen. Dat brengt de nodige verkeershinder met zich mee.

Kunst en Cultuur vandaag 11:00

Gelukkig hebben we de plaatjes nog

Gelukkig hebben we de plaatjes nog, zo schrijft Maaike Hoonhout op social media. Het is bijna 9 jaar geleden dat we op feestelijke wijze de #Welkomstmuur verwelkomden in ons Goudse stadsgezicht. 'Negen jaar alweer?' hoor ik jullie denken. Ja, echt waar.

Mijn plek in Gouda vandaag 10:00

Mijn Plek in Gouda

'Mijn plek in Gouda' is een rubriek van ZoGouds naar het idee en in samen- en wisselwerking met de Goudse fotograaf/projectmaker Hermen Buurman. Fotograaf en filmer Buurman is al even bezig met de reeks beelden van inwoners die gefotografeerd zijn op 'Mijn plek in Gouda'. ZoGouds brengt vandaag in tekst en beeld Mijn plek in Gouda van Julie Middelkoop.

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 09:00

Wonen met zorg en gedeelde interesses

Domus Magnus doet er alles aan om haar bewoners in het Sint Jozefpaviljoen de gemoedelijkheid van thuis te laten voelen. "Zorg en Welzijn stemmen we af op de behoeften van bewoners. We verdiepen ons in hun interesses en behoeftes en betrekken ze in de welzijnsactiviteiten die we organiseren", aldus Esther Visser van Domus Magnus.

Advertorial Theater gisteren 20:00

Te zien in schouwburg: Second Life, reality-check op dubbellevens

De voorstelling Second Life van choreograaf Jasper van Luijk staat op donderdag 13 april in De Goudse Schouwburg. Second Life is een indringend liefdesduet, geïnspireerd op de beroemde choreografie Live (1979) van Hans van Manen.