Paul Abels

Dit is het resultaat van één uur peuken (op)ruimen

Dit is het resultaat van één uur peuken opruimen in de binnenstad van Gouda. Zo'n dertig Gouwenaars hebben zaterdag de straten peukenvrij gemaakt tijdens de Opschoondag. Gouda peukenvrij. Wil je geen viespeuk zijn, gooi hem dan niet op straat.

Peuk in ’t bakkie, een makkie!

Wie om zich heen kijkt, ziet dat er in de straten van het centrum van Gouda ontelbaar veel sigarettenpeuken op straat liggen. Peuken zijn de meest voorkomende vorm van zwerfafval ter wereld en vergaan nooit, met alle vervuilende gevolgen van dien. Tijd om actie te ondernemen vonden enkele buurtbewoners in de Turfmarkt. Eén sigarettenpeuk vervuilt 1000 liter water, maak Gouda peukenvrij!  

sigaretten in bak.jpg

Grootser

Al enkele maanden gaan bewoners van de Turfmarkt iedere week op pad met prikkers en vuilniszakken, met als doel hun mooie straat schoon te houden. Ze ontdekten echter al vrij snel dat het ‘dweilen met de kraan open’ is. Ook het plaatsen van een asbak en een bord aan het begin van de straat, boden geen uitkomst. En dus is het tijd om het grootser aan te pakken.

Opruimdagen

Samen écht een verschil maken. Daar hopen de initiatiefnemers op. Met als doel een peukvrije binnenstad. Een actie in woorden en daden gesteund door de gemeente Gouda. Op 18 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag, werd het startschot gegeven voor een actie waarbij twee weken lang op verschillende momenten het centrum wordt opgeruimd. Op 18 maart om 10u00 gaf wethouder Michel Klijmij - van der Laan het startschot voor dit initiatief.

schoon peuken emmer sigaretten.jpg

Peuk in ’t bakkie, een makkie!

Om inzichtelijk te maken hoeveel peuken er in korte tijd bij komen, wordt er een transparante box in de binnenstad geplaatst. Alle peuken die tijdens de actieweken gevonden worden, gaan in die box. Dit geeft inzicht, met hopelijk de preventieve uitwerking dat rokers voortaan hun peuken in de asbak gooien in plaats van op straat.

Prik mee

De actie vindt plaats van 18 maart tot en met 1 april. Hoe meer prikkers, hoe groter het verschil. Er wordt geraapt op zaterdag 18 maart, 25 maart en 1 april om 10u00 uur ’s ochtend tot 12u00 en op dinsdagen en donderdag 21, 23, 28, en 30 maart van 19u00 tot 20u00.  Wie zich wil inzetten voor dit initiatief kan meer informatie opvragen en/of zich aanmelden via goudapeukenvrij@gmail.com Of volg de Facebookpagina’s van Goudapeukenvrij en Gouda Bruist.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:05

Verkeershinder bij aanleg schoolzone Plaswijckweg

In de omgeving van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg zijn verschillende basisscholen. Deze drukke straten zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Daarom verandert de gemeente Gouda de inrichting van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg ter hoogte van de scholen. Dat brengt de nodige verkeershinder met zich mee.

Kunst en Cultuur vandaag 11:00

Gelukkig hebben we de plaatjes nog

Gelukkig hebben we de plaatjes nog, zo schrijft Maaike Hoonhout op social media. Het is bijna 9 jaar geleden dat we op feestelijke wijze de #Welkomstmuur verwelkomden in ons Goudse stadsgezicht. 'Negen jaar alweer?' hoor ik jullie denken. Ja, echt waar.

Mijn plek in Gouda vandaag 10:00

Mijn Plek in Gouda

'Mijn plek in Gouda' is een rubriek van ZoGouds naar het idee en in samen- en wisselwerking met de Goudse fotograaf/projectmaker Hermen Buurman. Fotograaf en filmer Buurman is al even bezig met de reeks beelden van inwoners die gefotografeerd zijn op 'Mijn plek in Gouda'. ZoGouds brengt vandaag in tekst en beeld Mijn plek in Gouda van Julie Middelkoop.

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 09:00

Wonen met zorg en gedeelde interesses

Domus Magnus doet er alles aan om haar bewoners in het Sint Jozefpaviljoen de gemoedelijkheid van thuis te laten voelen. "Zorg en Welzijn stemmen we af op de behoeften van bewoners. We verdiepen ons in hun interesses en behoeftes en betrekken ze in de welzijnsactiviteiten die we organiseren", aldus Esther Visser van Domus Magnus.

Advertorial Theater gisteren 20:00

Te zien in schouwburg: Second Life, reality-check op dubbellevens

De voorstelling Second Life van choreograaf Jasper van Luijk staat op donderdag 13 april in De Goudse Schouwburg. Second Life is een indringend liefdesduet, geïnspireerd op de beroemde choreografie Live (1979) van Hans van Manen.