Paul Abels

Dit is het resultaat van één uur peuken (op)ruimen

Dit is het resultaat van één uur peuken opruimen in de binnenstad van Gouda. Zo'n dertig Gouwenaars hebben zaterdag de straten peukenvrij gemaakt tijdens de Opschoondag. Gouda peukenvrij. Wil je geen viespeuk zijn, gooi hem dan niet op straat.

Peuk in ’t bakkie, een makkie!

Wie om zich heen kijkt, ziet dat er in de straten van het centrum van Gouda ontelbaar veel sigarettenpeuken op straat liggen. Peuken zijn de meest voorkomende vorm van zwerfafval ter wereld en vergaan nooit, met alle vervuilende gevolgen van dien. Tijd om actie te ondernemen vonden enkele buurtbewoners in de Turfmarkt. Eén sigarettenpeuk vervuilt 1000 liter water, maak Gouda peukenvrij!  

sigaretten in bak.jpg

Grootser

Al enkele maanden gaan bewoners van de Turfmarkt iedere week op pad met prikkers en vuilniszakken, met als doel hun mooie straat schoon te houden. Ze ontdekten echter al vrij snel dat het ‘dweilen met de kraan open’ is. Ook het plaatsen van een asbak en een bord aan het begin van de straat, boden geen uitkomst. En dus is het tijd om het grootser aan te pakken.

Opruimdagen

Samen écht een verschil maken. Daar hopen de initiatiefnemers op. Met als doel een peukvrije binnenstad. Een actie in woorden en daden gesteund door de gemeente Gouda. Op 18 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag, werd het startschot gegeven voor een actie waarbij twee weken lang op verschillende momenten het centrum wordt opgeruimd. Op 18 maart om 10u00 gaf wethouder Michel Klijmij - van der Laan het startschot voor dit initiatief.

schoon peuken emmer sigaretten.jpg

Peuk in ’t bakkie, een makkie!

Om inzichtelijk te maken hoeveel peuken er in korte tijd bij komen, wordt er een transparante box in de binnenstad geplaatst. Alle peuken die tijdens de actieweken gevonden worden, gaan in die box. Dit geeft inzicht, met hopelijk de preventieve uitwerking dat rokers voortaan hun peuken in de asbak gooien in plaats van op straat.

Prik mee

De actie vindt plaats van 18 maart tot en met 1 april. Hoe meer prikkers, hoe groter het verschil. Er wordt geraapt op zaterdag 18 maart, 25 maart en 1 april om 10u00 uur ’s ochtend tot 12u00 en op dinsdagen en donderdag 21, 23, 28, en 30 maart van 19u00 tot 20u00.  Wie zich wil inzetten voor dit initiatief kan meer informatie opvragen en/of zich aanmelden via goudapeukenvrij@gmail.com Of volg de Facebookpagina’s van Goudapeukenvrij en Gouda Bruist.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport en recreatie vandaag 10:42

Biljarter Hans Duits Gouds Libre Kampioen 2024

Biljarter Hans Duits is de nieuwe Goudse Libre Kampioen 2024. Duits versloeg in de finale Jan Wassenaar en mocht daarmee de wisselbeker uit handen van Martin de Bruin in ontvangst nemen.  

Vastgoed gisteren 19:07

Sam's Bakery & lunchroom keert terug in binnenstad

Sam's Bakery & lunchroom keert terug in de Goudse binnenstad. De bakker is bezig met de verbouwing van het pand aan Korte Groenendaal 22 waar voorheen Keurslager Konermann in zat. Sam's Bakery & lunchroom verwacht op zaterdag 20 april de nieuwe zaak te openen. De bakkerij zat tot 2022 aan de Lange Tiendeweg.

Ontmoetingsplaats gisteren 18:51

Lentegesprekken brengen de buurt dichter bij elkaar

Wat zou er gebeuren als je met zes buren bij elkaar komt en echt naar elkaar zou luisteren? Gouda Bruist organiseert in mei en juni Lentegesprekken om Gouwenaars te stimuleren om een gesprek te organiseren in de huiskamer of in het buurthuis. Eerder al voor de Wintergesprekken en nu voor de Lentegesprekken wordt de werkvorm ‘Stroopwafel Gesprekken’ gebruikt.

Advertorial Dieren gisteren 18:46

Ben/help jij bij de bijentelling?

Van 15 tot en met 24 april kan iedereen meedoen aan de bijentelling! Wil je de bijen een extra handje helpen? Doe dan op 22 april ook mee aan de Nationale Zaaidag!