Netwerk in filmeducatie
Advertorial Onderwijs

Docent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

Deze weken worden de centrale examens voor het voortgezet onderwijs afgewerkt. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Geschiedenis van Gouda

De vragen moesten bovendien verbonden zijn met de geschiedenis van Gouda. Dit resulteerde in een Gouds Geschiedenis Examen op basis van Goudse bronnen. De inspiratie hiervoor kwam van een collega uit Alkmaar die voor haar leerlingen vorig jaar het Alkmaars Geschiedenis Examen maakte.

Centraal Examen Geschiedenis

Het centraal examen geschiedenis vwo bestaat traditiegetrouw uit meerdere onderdelen: de tien tijdvakken en een aantal historische contexten. De vier contexten zijn ‘Steden en burgers in de Lage Landen (1050-1700)’, ‘de Verlichting (1650-1900)’, ‘’China (1842-2001)’ en ‘Duitsland en Europa (1918-1991)’. Hierin passeren vele grote gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis met oorzaken en gevolgen. Hoe kan je dit nu het best eigen maken? Door een verbinding te maken met je eigen woonplaats, vond Hagenaars: ‘het historische Gouda leent zich uitstekend hiervoor.’ En dus gingen de leerlingen in de schoenen staan van de examinatoren. Ze gingen aan de slag met het zoeken naar bronnen en formuleren van vragen.

Gouds Geschiedenis Examen

Het Goudse Geschiedenis Examen dat de leerlingen van ‘De Goudse Waarden’ hebben gemaakt, bestaat uit 20 vragen waar maximaal 45 punten voor zijn te halen. De insteek, toon en lay-out volgt precies het officiële examen. Naast de examenvragen is een apart katern met bronnen opgenomen, inclusief een correctievoorschrift. Niet alleen de vragen bedachten de leerlingen, maar ook de bronnen zochten ze zelf, onder meer op de website van het Streekarchief Midden-Holland. De vragen beslaan meerdere tijdvakken. Zo zijn er vragen waarin Goudse gebeurtenissen in chronologische volgorde moeten worden gezet; is een vraag over de prehistorie en oudheid gekoppeld aan bodemvondsten bij Westergouwe en moet een kenmerkend aspect uit de 16e eeuw genoemd worden bij het uiterlijk van de Oud-Katholieke Kerk.

Goede voorbereiding

Hagenaars is tevreden over het eerste Goudse Geschiedenis Examen en wil het de komende jaren herhalen met zijn eindexamenklassen. Als leerlingen actief bezig zijn met de examenstof zijn ze beter voorbereid op het centraal examen. Ook gebruikt Hagenaars zijn eigen YouTube-kanaal ‘Geschiedenis in beweging’ (https://www.youtube.com/c/Geschiedenisinbeweging) om leerlingen te laten oefenen met examenvragen en worden op het geschiedeniskanaal historische gebeurtenissen uitgelegd.

Om alle vwo-leerlingen in Gouda te laten oefenen met het Gouds Geschiedenis Examen, is het te examen downloaden via de pagina ‘uitgelicht’ op de website van het Streekarchief via www.sahm.nl én via  www.geschiedenislokaalmiddenholland.nl. Op laatstgenoemde website zijn nog veel meer bronnen te vinden bij diverse historische contexten. Het landelijke examen geschiedenis voor vwo vindt plaats op dinsdagochtend 21 mei.


Meer nieuws

Brand vandaag 17:38

Pizza te lang in oven, brandweer krijgt melding woningbrand

In een woning aan de Simon van der Stellaan heeft een pizza woensdagmiddag te lang in de oven gestaan. Zo ontstond er rond 14u50 rook en brand in de oven en vervolgens in de woning, waarop de brandweer voor een woningbrand werd gealarmeerd. 

Advertorial Sport en recreatie vandaag 13:14

Wethouder Michiel Bunnik opent People Padel Gouda

Gouda heeft er met People Padel een sportieve trekpleister bij. Komende vrijdag 14 juni is de feestelijke opening van People Padel, de eerste indoor padellocatie in de stad. Rond 16u00 worden de deuren van deze nieuwe sportfaciliteit feestelijk geopend door wethouder Michiel Bunnik. Daarna kun je zelf ook aan de slag. Dus wees welkom...

Advertorial Sport vandaag 12:44

Schrijf snel je club in voor Rabo ClubSupport

Iedereen verdient een club! Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Daarom ondersteunt de coöperatieve Rabobank al 20 jaar verenigingen door heel Nederland. Verenigingen en stichtingen in de regio van de Hollandse IJssel kunnen zich tot en met 14 juni aanmelden via www.rabo-clubsupport.nl. Vanaf 2 tot en met 24 september kunnen Rabobank leden stemmen op hun drie favoriete clubs in deze regio.

Opinie vandaag 12:18

Sportzomer 2024

Als ik naar buiten kijk heb ik toch mijn twijfels, maar het is echt zomer. Voor de weerkundigen is de metrologische zomer op 1 juni begonnen. De astronomische zomer begint pas op donderdag 20 juni. Hoe dan ook, van echt vakantieweer is nog geen sprake.