Netwerk in filmeducatie
Advertorial Onderwijs

Docent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

Deze weken worden de centrale examens voor het voortgezet onderwijs afgewerkt. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Geschiedenis van Gouda

De vragen moesten bovendien verbonden zijn met de geschiedenis van Gouda. Dit resulteerde in een Gouds Geschiedenis Examen op basis van Goudse bronnen. De inspiratie hiervoor kwam van een collega uit Alkmaar die voor haar leerlingen vorig jaar het Alkmaars Geschiedenis Examen maakte.

Centraal Examen Geschiedenis

Het centraal examen geschiedenis vwo bestaat traditiegetrouw uit meerdere onderdelen: de tien tijdvakken en een aantal historische contexten. De vier contexten zijn ‘Steden en burgers in de Lage Landen (1050-1700)’, ‘de Verlichting (1650-1900)’, ‘’China (1842-2001)’ en ‘Duitsland en Europa (1918-1991)’. Hierin passeren vele grote gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis met oorzaken en gevolgen. Hoe kan je dit nu het best eigen maken? Door een verbinding te maken met je eigen woonplaats, vond Hagenaars: ‘het historische Gouda leent zich uitstekend hiervoor.’ En dus gingen de leerlingen in de schoenen staan van de examinatoren. Ze gingen aan de slag met het zoeken naar bronnen en formuleren van vragen.

Gouds Geschiedenis Examen

Het Goudse Geschiedenis Examen dat de leerlingen van ‘De Goudse Waarden’ hebben gemaakt, bestaat uit 20 vragen waar maximaal 45 punten voor zijn te halen. De insteek, toon en lay-out volgt precies het officiële examen. Naast de examenvragen is een apart katern met bronnen opgenomen, inclusief een correctievoorschrift. Niet alleen de vragen bedachten de leerlingen, maar ook de bronnen zochten ze zelf, onder meer op de website van het Streekarchief Midden-Holland. De vragen beslaan meerdere tijdvakken. Zo zijn er vragen waarin Goudse gebeurtenissen in chronologische volgorde moeten worden gezet; is een vraag over de prehistorie en oudheid gekoppeld aan bodemvondsten bij Westergouwe en moet een kenmerkend aspect uit de 16e eeuw genoemd worden bij het uiterlijk van de Oud-Katholieke Kerk.

Goede voorbereiding

Hagenaars is tevreden over het eerste Goudse Geschiedenis Examen en wil het de komende jaren herhalen met zijn eindexamenklassen. Als leerlingen actief bezig zijn met de examenstof zijn ze beter voorbereid op het centraal examen. Ook gebruikt Hagenaars zijn eigen YouTube-kanaal ‘Geschiedenis in beweging’ (https://www.youtube.com/c/Geschiedenisinbeweging) om leerlingen te laten oefenen met examenvragen en worden op het geschiedeniskanaal historische gebeurtenissen uitgelegd.

Om alle vwo-leerlingen in Gouda te laten oefenen met het Gouds Geschiedenis Examen, is het te examen downloaden via de pagina ‘uitgelicht’ op de website van het Streekarchief via www.sahm.nl én via  www.geschiedenislokaalmiddenholland.nl. Op laatstgenoemde website zijn nog veel meer bronnen te vinden bij diverse historische contexten. Het landelijke examen geschiedenis voor vwo vindt plaats op dinsdagochtend 21 mei.


Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 10:08

Grootste editie ooit van IJssel- en Josephmarkt op tweede Pinksterdag

Bereid je voor op de grootste en meest bruisende editie ooit van de jaarlijkse IJssel- en  Josephmarkt, gehouden op tweede Pinksterdag. De organisatie kondigt aan dat ze dit jaar een recordaantal inschrijvingen heeft ontvangen van  enthousiaste buurtbewoners die hun tweedehands spullen komen verkopen tijdens dit populaire evenement.

Waterpolo vandaag 09:49

Nipte zege waterpoloërs GZC Donk in halve finales play-offs tegen UZSC

De waterpoloërs van GZC Donk hebben vrijdagavond een moeilijke en nipte zege geboekt op USZC. In het Groenhovenbad werd het uiteindelijk 13-12 voor de ploeg van Ingmar Veenhuis, na de periodestanden 2-5, 8-8 en  9-11. Zaterdagavond, aanvang 21u00, speelt GZC Donk de terugwedstrijd in zwembad De Krommerijn in Utrecht.  

Evenementen vandaag 09:02

Openstellingen van voormalige NTC-bunker van PWA-kazerne

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt tweemaal voor publiek opengesteld. Op zaterdag 1 juni en zaterdag 15 juni tussen 10u00 en 16u00 is de NTC-bunker open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden.

Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Arno van Haasterecht wordt directeur Cyclus

De aandeelhouders van Cyclus hebben Arno van Haasterecht benoemd tot directeur van Cyclus. Van Haasterecht (1978) zal per 15 juli 2024 de dagelijkse leiding van het afvalbeheerbedrijf op zich nemen én samen met de medewerkers en andere stakeholders verder bouwen aan de organisatie. 

Advertorial Zorg vandaag 08:00

Bij Domus Valuas staat Hospitality hoog in het vaandel

Gastvrijheid is niet alleen een woord, het is iets wat uit jezelf komt, dat je uitstraalt, in alles wat je doet. Daar kan Kelly van Maldegem zich heel goed in vinden. Vandaar dat zij als programmanager kernwaarden en cultuur actief bezig is met het project Hospitality binnen Domus Valuas, waaronder ook woonzorglocatie Het Sint Jozefpaviljoen valt.