Gemeente Gouda, Astrid den Haan

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Gouda

Op donderdag 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. Vanaf 14u30 zijn er op verschillende plekken in de stad herdenkingsactiviteiten. Het bestuur van stichting 4 en 5 mei Gouda houdt op 5 mei een Vrijheidsontbijt en feestelijk onthaal van de lopers van AV Gouda met het Vrijheidsvuur.

herdenking 4 en 5 mei vlag halfstok stadhuis jpg.jpg

Nationale Dodenherdenking

Op donderdag 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. Ook in Gouda herdenken wij de Nederlandse slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen of vermoord. Omdat vrede en vrijheid ook nu helaas niet vanzelfsprekend zijn, staan we dit jaar ook stil bij de situatie van vluchtelingen uit Oekraïne en andere onveilige gebieden die in Gouda een tijdelijk thuis hebben gevonden. Vanaf 14u30 zijn er op verschillende plekken in de stad herdenkingsactiviteiten. Bij alle activiteiten op 4 mei is iedereen welkom en aanmelden niet nodig.

Burgemeester Pieter Verhoeve: ‘Herdenken is belangrijk. Zeker in een tijd als deze, waarin we van heel dichtbij kunnen zien hoe kwetsbaar vrijheid en vrede is en waarin polarisatie toe blijft nemen. Daarom zijn er op diverse plekken in de stad momenten om te herdenken. Ook hangt van 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok uit respect voor alle slachtoffers. Ik nodig alle inwoners van Gouda uit om, waar dat kan, hun vlag halfstok te hangen en een bijeenkomst bij te wonen.’

Programma
4 mei

 • 14.30 – 17.00 uur          Bezoeken oorlogsgraven
 • 18.45-19.35 uur            Herdenkingsbijeenkomst in de Sint-Janskerk
 • 19.00-19.40 uur            Stille Tocht vanaf de Chocoladefabriek naar de Markt
 • 19.00 uur                      Herdenkingsbijeenkomst Metaheerhuis
 • 19.30-20.45 uur            Herdenkingsplechtigheid op de Markt
 • 20.00 uur                      Twee minuten stilte
 • 20.45 uur                      Koffie in de Burgerhal van het Stadhuis

  5 mei
 • 9.00 uur                        Vrijheidsontbijt (hiervoor is aanmelden nodig)

Herdenkingsplechtigheid Markt | 19u30
Om 19u30 start de herdenkingsplechtigheid op de Markt. Bij deze plechtigheid is er muziek van o.a. het Kamerorkest Midden Holland. Om 20u00 zijn er twee minuten stilte. Daarna volgt er onder andere een aantal sprekers, onder wie burgemeester Pieter Verhoeve, een kranslegging en een defilé waarbij iedereen die dat wil een bloem kan neerleggen.

Stille Tocht | 19u00
Rond 19u00 vertrekt er een stille tocht vanaf het Leo Vromanbeeld bij de Chocoladefabriek aan Klein Amerika. De tocht voert langs een aantal aansprekende plekken, zoals het Witte Anjerperk, en eindigt op de Markt. Wij waarderen het als veteranen die meedoen aan de stille tocht hun militair uniform (DT) of veteranenuniform dragen.

Herdenkingsbijeenkomst Sint Janskerk | 18u45
Om 18u45 start in de Sint Janskerk een herdenkingsbijeenkomst. Hierbij hoort u muziek van o.a. De Pionier en Gouda’s Liedertafel, en zijn er sprekers, onder wie Lodewijk Asscher en stadsdichter Jeffrey van Geenen.

Bijeenkomst Metaheerhuis, Oosthaven 31 | 19u00
Om 19u00 is in het Metaheerhuis een korte herdenkingsbijeenkomst voor in de tweede wereldoorlog vermoorde Joodse Gouwenaars met o.a. het noemen van de namen van slachtoffers en het zeggen van het kaddisj, het dodengebed.

Na afloop van de bijeenkomst kunnen deelnemers aansluiten bij de Stille Tocht, die langs de Oosthaven 31 loopt. Het bestuur van stichting Metaheerhuis legt een bloemstuk bij het Joodse poortje, de voormalige toegang tot de begraafplaats aan de Boelekade.

Bezoek oorlogsgraven | vanaf 14u30
Op 4 mei zijn er tussen 14u30 - 17u00 bezoeken aan de oorlogsgraven. Iedereen is welkom om daarbij aan te sluiten. Bij ieder oorlogsgraf leggen scholieren een krans. Zij worden hierbij begeleid door oorlogsgravenconsul Dave Heemskerk en nabestaande Ton de Korte.

 • 14.30 uur Rooms-Katholieke Begraafplaats, bijeenkomst in de kapel met  wethouder Rogier Tetteroo
 • 15.30 uur Begraafplaats IJsselhof, met burgemeester Verhoeve
 • 16.00 uur Oude Begraafplaats aan de Vorstmanstraat, met burgemeester Verhoeve
 • 16.30 uur Monument Toon Pille, Huis van de Stad
  Let op: Het kan dat bijeenkomsten iets eerder of later starten

Vrijheidsontbijt op 5 mei
Het bestuur van stichting 4 en 5 mei Gouda organiseert op 5 mei een Vrijheidsontbijt en feestelijk onthaal van de lopers van AV Gouda met het Vrijheidsvuur. Tijdens het ontbijt gaan betrokken Gouwenaars in gesprek over hoe we in de toekomst op 5 mei de vrijheid willen vieren en doorgeven en daarbij nieuwe initiatieven de ruimte kunnen geven. Aanmelden voor dit ontbijt kan op gouda.nl/goudaherdenkt

Nieuw bestuur comité 4 en 5 mei Gouda
Op beide dagen organiseert Stichting 4 & 5 mei Gouda, samen met de gemeente, activiteiten. Dit jaar doet zij dat voor het eerst onder een nieuw bestuur met als leden: Henk Korvinus (voorzitter), Mohammed Mohandis, Lotte Groenendijk, Lex van der Helm en Arthur van Vliet.

herdenking 4 en 5 mei bestuur.jpg

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.