Gemeente Gouda, Astrid den Haan

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Gouda

Op donderdag 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. Vanaf 14u30 zijn er op verschillende plekken in de stad herdenkingsactiviteiten. Het bestuur van stichting 4 en 5 mei Gouda houdt op 5 mei een Vrijheidsontbijt en feestelijk onthaal van de lopers van AV Gouda met het Vrijheidsvuur.

herdenking 4 en 5 mei vlag halfstok stadhuis jpg.jpg

Nationale Dodenherdenking

Op donderdag 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. Ook in Gouda herdenken wij de Nederlandse slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen of vermoord. Omdat vrede en vrijheid ook nu helaas niet vanzelfsprekend zijn, staan we dit jaar ook stil bij de situatie van vluchtelingen uit Oekraïne en andere onveilige gebieden die in Gouda een tijdelijk thuis hebben gevonden. Vanaf 14u30 zijn er op verschillende plekken in de stad herdenkingsactiviteiten. Bij alle activiteiten op 4 mei is iedereen welkom en aanmelden niet nodig.

Burgemeester Pieter Verhoeve: ‘Herdenken is belangrijk. Zeker in een tijd als deze, waarin we van heel dichtbij kunnen zien hoe kwetsbaar vrijheid en vrede is en waarin polarisatie toe blijft nemen. Daarom zijn er op diverse plekken in de stad momenten om te herdenken. Ook hangt van 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok uit respect voor alle slachtoffers. Ik nodig alle inwoners van Gouda uit om, waar dat kan, hun vlag halfstok te hangen en een bijeenkomst bij te wonen.’

Programma
4 mei

 • 14.30 – 17.00 uur          Bezoeken oorlogsgraven
 • 18.45-19.35 uur            Herdenkingsbijeenkomst in de Sint-Janskerk
 • 19.00-19.40 uur            Stille Tocht vanaf de Chocoladefabriek naar de Markt
 • 19.00 uur                      Herdenkingsbijeenkomst Metaheerhuis
 • 19.30-20.45 uur            Herdenkingsplechtigheid op de Markt
 • 20.00 uur                      Twee minuten stilte
 • 20.45 uur                      Koffie in de Burgerhal van het Stadhuis

  5 mei
 • 9.00 uur                        Vrijheidsontbijt (hiervoor is aanmelden nodig)

Herdenkingsplechtigheid Markt | 19u30
Om 19u30 start de herdenkingsplechtigheid op de Markt. Bij deze plechtigheid is er muziek van o.a. het Kamerorkest Midden Holland. Om 20u00 zijn er twee minuten stilte. Daarna volgt er onder andere een aantal sprekers, onder wie burgemeester Pieter Verhoeve, een kranslegging en een defilé waarbij iedereen die dat wil een bloem kan neerleggen.

Stille Tocht | 19u00
Rond 19u00 vertrekt er een stille tocht vanaf het Leo Vromanbeeld bij de Chocoladefabriek aan Klein Amerika. De tocht voert langs een aantal aansprekende plekken, zoals het Witte Anjerperk, en eindigt op de Markt. Wij waarderen het als veteranen die meedoen aan de stille tocht hun militair uniform (DT) of veteranenuniform dragen.

Herdenkingsbijeenkomst Sint Janskerk | 18u45
Om 18u45 start in de Sint Janskerk een herdenkingsbijeenkomst. Hierbij hoort u muziek van o.a. De Pionier en Gouda’s Liedertafel, en zijn er sprekers, onder wie Lodewijk Asscher en stadsdichter Jeffrey van Geenen.

Bijeenkomst Metaheerhuis, Oosthaven 31 | 19u00
Om 19u00 is in het Metaheerhuis een korte herdenkingsbijeenkomst voor in de tweede wereldoorlog vermoorde Joodse Gouwenaars met o.a. het noemen van de namen van slachtoffers en het zeggen van het kaddisj, het dodengebed.

Na afloop van de bijeenkomst kunnen deelnemers aansluiten bij de Stille Tocht, die langs de Oosthaven 31 loopt. Het bestuur van stichting Metaheerhuis legt een bloemstuk bij het Joodse poortje, de voormalige toegang tot de begraafplaats aan de Boelekade.

Bezoek oorlogsgraven | vanaf 14u30
Op 4 mei zijn er tussen 14u30 - 17u00 bezoeken aan de oorlogsgraven. Iedereen is welkom om daarbij aan te sluiten. Bij ieder oorlogsgraf leggen scholieren een krans. Zij worden hierbij begeleid door oorlogsgravenconsul Dave Heemskerk en nabestaande Ton de Korte.

 • 14.30 uur Rooms-Katholieke Begraafplaats, bijeenkomst in de kapel met  wethouder Rogier Tetteroo
 • 15.30 uur Begraafplaats IJsselhof, met burgemeester Verhoeve
 • 16.00 uur Oude Begraafplaats aan de Vorstmanstraat, met burgemeester Verhoeve
 • 16.30 uur Monument Toon Pille, Huis van de Stad
  Let op: Het kan dat bijeenkomsten iets eerder of later starten

Vrijheidsontbijt op 5 mei
Het bestuur van stichting 4 en 5 mei Gouda organiseert op 5 mei een Vrijheidsontbijt en feestelijk onthaal van de lopers van AV Gouda met het Vrijheidsvuur. Tijdens het ontbijt gaan betrokken Gouwenaars in gesprek over hoe we in de toekomst op 5 mei de vrijheid willen vieren en doorgeven en daarbij nieuwe initiatieven de ruimte kunnen geven. Aanmelden voor dit ontbijt kan op gouda.nl/goudaherdenkt

Nieuw bestuur comité 4 en 5 mei Gouda
Op beide dagen organiseert Stichting 4 & 5 mei Gouda, samen met de gemeente, activiteiten. Dit jaar doet zij dat voor het eerst onder een nieuw bestuur met als leden: Henk Korvinus (voorzitter), Mohammed Mohandis, Lotte Groenendijk, Lex van der Helm en Arthur van Vliet.

herdenking 4 en 5 mei bestuur.jpg

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Energie gisteren 19:00

Wellicht veld met zonnepanelen naast voetbalcomplex DONK

Vorig jaar zijn Goudse inwoners gevraagd op welke locaties zonnevelden gewenst zijn en waar niet. Daaruit is naar voren gekomen dat in Gouda voorlopig maar één zoeklocatie mogelijk is: naast het voetbalveld van Donk.

Archeologie gisteren 18:46

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.