Gemeente Gouda

Doe jij mee met de Week zonder Afval?

Maandag 30 mei begint de Week Zonder Afval! Met elke dag een actie om jouw afvalberg kleiner te maken. Koop bijvoorbeeld vaker tweedehands, geef je kleding een tweede leven of kies voor herbruikbare verpakkingen. Doe jij ook mee?

In 2050 wil Nederland een circulaire economie zijn, maar wat houdt dat in voor de consument? In een circulaire economie wordt niets verspild, bestaat afval niet en worden materialen telkens opnieuw gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Hierin zijn consumenten een onmisbare schakel door in plaats van nieuw te kopen, te kiezen voor het repareren, delen en lenen van spullen of door tweedehands te kopen.

De Week Zonder Afval

De Week Zonder Afval is een initiatief van Milieu Centraal, georganiseerd in samenwerking met meer dan 40 partners. De week laat consumenten zien wat zij zelf kunnen doen om hun eigen afvalberg en milieu-impact te verkleinen. Door heel Nederland zijn er verschillende activiteiten op touw gezet. Zo zijn diverse Repair Cafés extra geopend, worden in meer dan 40 steden Zero Waste wandelingen georganiseerd en organiseert the Substitute een online lunchsessie over een duurzaam interieur.

Ika van de Pas, directeur Milieu Centraal: 'De impact van onze spullen is enorm. Voor een mooiere wereld zetten we in op het langer gebruiken en koesteren van je eigen spullen. Veel spullen liggen ongebruikt in de kast. Geef spullen een tweede leven door ze weg te geven of naar de kringloop te brengen. Zo maak je iemand anders blij. De Week Zonder Afval laat zien dat er mogelijkheden te over zijn'.

Partners van de Week

De week wordt mede mogelijk gemaakt door alle partners:

Alle kringloopwinkels, Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland, Circulair Warenhuis, Circular Clockworks, Clothing Loop, Dik&Schil, Ecoliving, Gerrard Street, Het Goed, Greenjump, de Groene Stijl, Jafix, KaNS Centraal, Kartent, Klean Kanteen, de Kledingbibliotheken, Kringloopschat, Kusala, Leger des Heils ReShare, MaatschapWij, Nextdoor, NS, Peerby, Pieter Pot, Race Against Waste, Repair Cafés, Samen tegen Voedselverspilling, Seenons, the Substitute, Sustainable Fashion Giftcard, swap-studio, Swip Swap, Sympany, Too Good To Go, Verdraaid Goed, Verspilling is verrukkelijk, Vintage Vedette, Vintage Verliefd, WAAR, WasbareluierWereld, Zero Waste Nederland, 52 weken duurzaam.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ontmoetingsplaats vandaag 12:05

Laatste Preek van de Leek dit keer door Mireille Pondman

Mireille Pondman houdt op zondag 21 april, vanaf 16u00 haar Preek van de Leek in de Sint-Joostkapel. Als bestuurskundige & museoloog zet zij zich in voor openbare bibliotheken en musea. Sinds 2022 is ze zakelijk directeur van de Anne Frank Stichting en in haar vrije tijd voorzitter van Poetry International. Haar Preek van de Leek is getiteld: ‘Een pleidooi voor meer nieuwsgierigheid’. Deze Preek van de Leek is de laatste van een serie van vier in het voorjaar 2024. 

Advertorial Voor Kinderen vandaag 11:42

Kinderboerderij viert 50-ste verjaardag met heropening opgeknapte varkensstal

Er is de afgelopen weken op Kinderboerderij De Goudse Hofsteden hard gewerkt in de varkensstal. De muren en kozijnen zijn geschilderd en de nieuwe hekken geplaatst. Op zondag 21 april wordt de stal heropend. Tijdens deze feestelijke dag viert de kinderboerderij ook de start van het bijzondere jubileumjaar. Kinderboerderij De Goudse Hofsteden bestaat namelijk 50 jaar!

Advertorial Winkels vandaag 11:20

Feestelijke opening Action Winkelcentrum Bloemendaal

Action Winkelcentrum Bloemendaal is zaterdagmorgen om 8u30 feestelijke open gegaan. Het is de 416de vestiging in Nederland en de tweede in Gouda. De populaire winkelketen heeft in het winkelcentrum zo'n duizend vierkante meter op de eerste verdieping van het Goudse winkelcentrum. Action heeft ook meteen een mooie actie: iedere bezoeker krijgt een big shopper en een kraskaart.

Sport vandaag 10:55

Bekeravontuur Goudse hockeydames voorbij

Er komt niets na Groningen. Het prachtige bekeravontuur van de dames van GMHC kwam vrijdagavond met een 3-0 nederlaag tegen GHBS ten einde. Dat lijkt een kansloze nederlaag, maar dat was het absoluut niet. De ruim honderd met bus en auto’s meegereisde supporters zagen hun favorieten de eerste klasser zeer goed partij geven.