DONK

DONK schrijft weer geen historie

Voor het tweede achtereenvolgende jaar leed DONK schipbreuk (3-4 verlies tegen HVV) in het streven om voor het eerst in de geschiedenis een plek in de eerste klasse te bemachtigen. 

Dwars

En twee keer was het de koninklijke HVV dat de Gouwenaars de voet dwars zette. Was DONK vorig jaar in de finale van de nacompetitie nog volkomen kansloos ( een 3-0 nederlaag), ditmaal waren de Gouwenaars er in de halve finale heel dichtbij om HVV op de knieën te krijgen.

Geen vuurwerk (verboden), maar wel een paar bescheiden rookbommetjes en een opkomst van beide elftallen met jeugdspelers van beide verenigingen aan de hand van de 22 gladiatoren die zich tussen een vlaggenparade door naar het strijdperk begaven. Verzengend hete weersomstandigheden die mogelijk een belangrijke rol zouden kunnen gaan spelen.

Kort na de aftrap was het DONK dat als eerste de aandacht opeiste. Na een rush van Jordy de Jong kwam Jeroen Borsboom in schietpositie. Zijn schot werd echter gekraakt.

Twee minuten later, in de zesde minuut, was het aan de andere kant wel raak. Een verre ingooi van Max Hagemann werd onvoldoende verwerkt door de Goudse verdediging. De bal sprong voor de voeten van linkerspits Joppe Dekker die direct afdrukte. Met een venijnige stuit was Donks keeper Bas van der Eem kansloos, 0-1.

De eerste twintig minuten gaven vervolgens weinig opwindends te zien. HVV had weliswaar een licht overwicht maar slaagde er niet in om kansen te creëren.

Regie

Hierna nam DONK de regie over. Na een half uur spelen kon de doorgebroken Roy van der Graaf alleen maar onreglementair (hands) worden gestuit. Scheidsrechter Olav van Hees floot wel voor de overtreding, maar zag er geen rode kaart in.

DONK bleef nu aandringen. In de 34ste minuut leverde Roy van der Graaf een puike voorzet af. Bas Houdijk kwam weliswaar erg hoog, maar zijn kopbal vloog voorlangs het vijandelijke doel.

Zestig seconden later was het wel raak. Jeroen Borsboom en Roy van der Graaf wisten elkaar uitstekend te vinden waarna Bas Houdijk fraai voor zijn man kwam om de harde lage voorzet van Roy van der Graaf tot doelpunt te promoveren, 1-1.

Domein

Nadat Jeroen Borsboom na een corner over het domein van Guus Dicke had gekopt rinkelden alle alarmbellen plotseling aan de andere kant. HVV’s lepe spits Connor Coward trok vanaf de linkerkant naar het centrum en zocht vervolgens het been van Tim Houdijk op. De daaropvolgende buiteling was voor scheidsrechter Olav van Hees reden om de bal op de stip te leggen en de gele kaart te trekken voor Tim Houdijk. Connor Coward zette zich achter de bal en schoot laag en hard door het midden. De naar de rechterhoek duikende Bas van der Eem bleef echter goed kijken en wist de bal toch nog knap te stoppen. Gerechtigheid, zo vonden ook vele neutrale toeschouwers.

De hoofdrolspelers van dit penaltymoment zorgden vlak voor de rust weer voor opwinding. Connor Coward schoot keihard tussen de palen, maar Bas van der Eem redde fraai.

In de tweede helft bleek HVV de dominante ploeg. De ingevallen Boris Gorlee, Storm de Kam  en Changyi Tjin-Asjoe zorgden met de steeds sterker wordende Quinten Jakobs voor beter voetbal op het middenveld, terwijl bij DONK juist op het middenveld niet iedereen zijn gebruikelijke niveau haalde. Kansen kreeg HVV echter voorlopig niet.

Hielen

Dat lukte DONK, met Jeffrey van Dam voor Levi van Houten, in de 75ste minuut wel. Jeroen Borsboom kopte de bal schitterend door op de goed anticiperende Roy van der Graaf. De rechterspits liet iedereen zijn hielen zien en koerste alleen op keeper Guus Dicke af. Hij koos ervoor om naar de zijkant uit te wijken om van daaruit de bal in het lege doel te plaatsen. In extremis was het echter Ole de Mooij die met een uiterste krachtsinspanning de bal nog net voor de lijn weg wist te glijden ten koste van een corner.

Het bleek uitstel van executie. Na de corner van Werner Overkamp zette Roy van der Graaf de bal goed voor, Zakaria Mellah controleerde de bal fraai en zorgde een tel later voor een 2-1 voorsprong van de thuisclub.

In the pocket

Dat is “in the pocket”, zo dacht de DONK-aanhang, maar de realiteit was anders. De thuisploeg ging achteroverleunen, maar bleek niet meer bij machte om de gelederen gesloten te houden. Daar kon ook Donks uitblinkende linksback Tijmen Harmsen niets aan veranderen. Amper vier minuten nadat DONK op voorsprong was gekomen stond het alweer gelijk. HVV’s spits Connor Coward mocht ongedekt zomaar de gelijkmaker aantekenen, 2-2.

Met “Appie” Kaïssy en Issam Aarab in de ploeg voor Zakaria Mellah en Jordy de Jong probeerde DONK de bakens weer te verzetten. Goed combinatiespel was echter ver te zoeken. De thuisclub moest het steeds meer van opportunistisch voetbal hebben en dat leverde nog een dikke kans op voor Bas Houdijk die op de voet van de goed uitgelopen keeper Guus Dicke schoot en een mogelijkheid voor Jeroen Borsboom. De spits schoot ruim naast nadat hij de bal na een slechte uittrap van Guus Dicke zomaar in de voeten had gekregen.

Slotakkoord

Het slotakkoord was voor HVV. In de 85ste minuut zag de verdediging van DONK na een corner de ongedekte HVV aanvoerder Diederik Janssen over het hoofd. Tegen diens kopbal was geen kruit gewassen, 2-3.

En de gifbeker was nog niet leeg genoeg voor DONK. In de 89ste minuut zag scheidsrechter Olav van Hees als een van de weinigen dat de bal na een inzet tegen de binnenkant van de paal van Connor Coward, die profiteerde van miscommunicatie in de Goudse defensie, over de doellijn was geweest. Overleg met de assistent-scheidsrechter baatte DONK niet. De arbiter bleef bij zijn besluit. Plotseling was het dus 2-4.

Beide ploegen wisselden opnieuw. Bij DONK kwamen Mark van Doeland en Justin Vat binnen de lijnen, terwijl Lodewijk Dekker bij HVV nog de paar laatste minuten mee mocht doen.

Het pleitte voor DONK dat het in de extra tijd weer de rug rechtte. Roy van der Graaf bediende met zijn derde assist Jeroen Borsboom op maat. Donks aanvoerder bracht met een fraaie kopbal nog even de hoop in de Goudse harten terug, 3-4.

Goudse pijp

De Goudse pijp bleek echter volledig leeg. HVV kreeg nog twee dotten van kansen, maar Bas van der Eem redde fraai op inzetten van Boris Gorlee en Lodewijk Dekker. Het bleef bij een 3-4 zege voor HVV dat volgende week nog een kans heeft op prolongatie van het verblijf in de eerste klasse als de ploeg in de finale wint van RKDEO.

Al met al een nipte overwinning voor HVV dat goed wist te profiteren van het wegzakkende DONK. Toch kunnen de Gouwenaars met opgeheven hoofd de arena verlaten. Twee jaar achter elkaar de eerste klasse binnen handbereik hebben is op zich een prestatie van formaat, zeker na een door vele blessures en andersoortige absenties geteisterde eerste seizoenshelft. Jammer dat de ploeg er niet in is geslaagd om zijn na vijf jaar trouwe dienst vertrekkende trainer Pieter van Zoest een passend afscheidscadeau te geven.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk. 

Muziek 14 jun. 2024 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.