Advertorial Maak Gouda Duurzaam

'Duurzaam hoeft niet dramatisch en moeilijk te zijn...'

Voor de vierde keer op rij werd zaterdag 19 november een Duurzame Markt gehouden voor alle inwoners van Gouda, een initiatief van Maak Gouda Duurzaam. In de grootste kerk van Gouda, de Sint-Janskerk, werden 40  kramen gevuld met interessante, verhelderende en inspirerende informatie over hoe jij duurzamer kan leven. Het was wederom een groot succes: pakweg 1200 belangstellenden kwamen op de Duurzame Markt af.

De beurs was dé plek voor geïnteresseerden om antwoord te krijgen op alle vragen over duurzame keuzes. "Dit is een hele goede beurs geweest, opvallend is dat we een nieuwe groep mensen hebben aangesproken die geïnteresseerd zijn’’, zeggen organisatoren Yvonne Metaal en Susan Groeneveld van Maak Gouda Duurzaam. "Vorige keren waren het de voorlopers, nu zeggen veel mensen dat ze nog niet begonnen zijn en wel heel graag informatie willen.’’ En voor die informatie waren de bezoekers bij de Duurzame Markt op de goede plek.
 

maak gouda duurzaam yvonne metaal susan groeneveld.jpg

Op de foto hierboven Yvonne Metaal (rechts) en Susan Groeneveld.

Informatieve kramen

Achter de kramen stonden verschillende ondernemers en instellingen die de bezoekers informeerden over bepaalde duurzame ideeën of producten. Zo kon je onder meer bij één van de energiecoaches terecht voor advies over een duurzaam huis, informeerden de tuinambassadeurs je over een groene tuin, de afkoppelcoaches hoe het water de grond in kan lopen, kon je zien hoe een zonnepaneel of warmtepomp werkt, werd je geïnformeerd over isolatie-mogelijkheden, kreeg je talloze informatie over het besparen van energie en waren er veel circulaire producten.

Alles was er

"Duurzaam leven kan op veel manieren. Het is echt heel divers. We merken aan de bezoekers, dat het leeft. Mensen willen ontzettend graag informatie", merkt Yvonne op. "Wij konden iedereen met vragen doorsturen naar een bepaalde organisatie voor een antwoord. Alles was er, het was gewoon heel compleet, van nieuwe energie tot de fietstaxi en van regentonnen tot isolatie of zonnepanelen voor je huis. Zelf stonden wij daar met vele collega’s van de gemeente van de afdeling duurzaam, groen, klimaat en energie. Wij hebben expres gevraagd aan deelnemers of ze ook artikelen wilden meenemen voor de feestdagen. Dat ging ontzettend goed. Dit jaar konden bezoekers ook vragen stellen aan twee wethouders: Michel Klijmij – van der Laan en Michiel Bunnik.’’

Duurzame cadeauartikelen  

Je kon terecht voor tweedehands speelgoed en kleding (de kledingindustrie is een van de vervuilendste van de wereld). Ook voor bijzondere duurzame cadeauartikelen en circulaire producten, zoals fietstassen gemaakt van oude vrachtwagenzeilen en banieren, shopper-tassen van Gouda 750-vlaggen, riemen gemaakt van fietsbanden of of sieraden van theelepeltjes. Er waren streekproducten zoals jams en kruidenpotjes en er was interesse in boeken over een voedselbos aanleggen en moestuinen.

Positief verrast

De bezoekers zelf waren ook positief verrast over de dag en vonden de Duurzame Markt een groot succes. Zo liet één van de bezoekers na afloop weten: "De informatie en spulletjes werden heel leuk gepresenteerd, er hing een gezellige sfeer en er was genoeg te doen. Ik kom zeker terug als het nog eens wordt georganiseerd.’’

Ook geven bezoekers aan door de beurs een stuk wijzer te zijn geworden over hoe zij duurzame veranderingen kunnen maken. Zo stond bij deze bezoeker vooral de bewustwording centraal: "Welke kraam er voor mij echt uitsprong was een kraam met een grote weegschaal waar je de balans kon zien in hoe duurzaam je leeft, hierdoor realiseerde ik mij dat ik nog helemaal niet zo goed bezig ben als ik dacht dat ik was, en dat heeft mij wel aan het denken gezet.’’

Duurzaam is niet moeilijk

Het doel van de Duurzame Markt was om geïnteresseerde mensen bewust te maken en hen proberen verder te helpen. Dit werd gedaan door van het geven van kennis of het informeren waar zij die kennis kunnen vinden. Yvonne: "Mensen zien in dat het klimaat verandert, en dat er nu echt iets moet gebeuren, daarnaast zijn de energieprijzen ook nog eens enorm gestegen. En er is onderzocht dat we in Nederland met onze woningen nog 25% energie kunnen besparen.’’

Verder vindt Maak Gouda Duurzaam het belangrijk mensen te laten zien dat duurzame- en alternatieven producten ook heel leuk kunnen zijn. Bijvoorbeeld wasbollen, om 1500 keer de wasmachine te laten draaien zonder zeep, drogerballen, shampoo in blokvorm of zeep van plantenschillen die eigenlijk afval zijn. "Duurzaam heeft ook met vernieuwing en innovatie te maken, dat hoeft niet dramatisch en moeilijk te zijn, maar vraagt iets van je gedrag, sommige producten kan je maar beter vervangen door minder vervuilende bijvoorbeeld. En wat zo mooi is, in vele supermarkten kan je duurzame producten kopen!”, aldus Yvonne.

Energiecoaches en meer…

De gemeente Gouda wil mensen op weg helpen te beginnen met duurzamer te leven. Zo is de gemeente onder meer bezig geweest met het opleiden van energiecoaches. Die komen gratis bij mensen thuis om advies te geven of om een warmtescan te maken van je huis.

Ook toonde de gemeente diverse producten die vallen onder “kleine maatregelen” in je huis. Een folder gaf aan dat wanneer je alle tips die daarin staan toepast je 750,- per jaar kan besparen met: folie achter de verwarming, een borstel achter de brievenbus het aanbrengen van tochtstrips of een aanpassing van je gedrag. Er is subsidie zoals: € 30,- korting op een regenton of verschillende bedragen voor het aanleggen van een groen dak. Kijk voor alle subsidies op www.maakgoudaduurzaam.nl op de pagina “subsidies”.

Aardgasvrij

Dan zijn er enkele energie coöperaties van, voor en door bewoners, die samen op weg gaan naar aardgasvrij wonen, zij organiseren bijvoorbeeld bijeenkomsten waar je al je vragen kan stellen en isolatie- of zonnepanelen-inkoopacties. 

Energienetwerk Gouda

Dan is er ook het energienetwerk Gouda, die knoopt alle kennis en inzichten op het gebied van nieuwe energie aan elkaar: www.energienetwerkgouda.nl. Kortom: Gouda is goed en duurzaam op weg. Kijk voor alle subsidies op www.maakgoudaduurzaam.nl 


Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.