Advertorial Maak Gouda Duurzaam

'Duurzaam hoeft niet dramatisch en moeilijk te zijn...'

Voor de vierde keer op rij werd zaterdag 19 november een Duurzame Markt gehouden voor alle inwoners van Gouda, een initiatief van Maak Gouda Duurzaam. In de grootste kerk van Gouda, de Sint-Janskerk, werden 40  kramen gevuld met interessante, verhelderende en inspirerende informatie over hoe jij duurzamer kan leven. Het was wederom een groot succes: pakweg 1200 belangstellenden kwamen op de Duurzame Markt af.

De beurs was dé plek voor geïnteresseerden om antwoord te krijgen op alle vragen over duurzame keuzes. "Dit is een hele goede beurs geweest, opvallend is dat we een nieuwe groep mensen hebben aangesproken die geïnteresseerd zijn’’, zeggen organisatoren Yvonne Metaal en Susan Groeneveld van Maak Gouda Duurzaam. "Vorige keren waren het de voorlopers, nu zeggen veel mensen dat ze nog niet begonnen zijn en wel heel graag informatie willen.’’ En voor die informatie waren de bezoekers bij de Duurzame Markt op de goede plek.
 

maak gouda duurzaam yvonne metaal susan groeneveld.jpg

Op de foto hierboven Yvonne Metaal (rechts) en Susan Groeneveld.

Informatieve kramen

Achter de kramen stonden verschillende ondernemers en instellingen die de bezoekers informeerden over bepaalde duurzame ideeën of producten. Zo kon je onder meer bij één van de energiecoaches terecht voor advies over een duurzaam huis, informeerden de tuinambassadeurs je over een groene tuin, de afkoppelcoaches hoe het water de grond in kan lopen, kon je zien hoe een zonnepaneel of warmtepomp werkt, werd je geïnformeerd over isolatie-mogelijkheden, kreeg je talloze informatie over het besparen van energie en waren er veel circulaire producten.

Alles was er

"Duurzaam leven kan op veel manieren. Het is echt heel divers. We merken aan de bezoekers, dat het leeft. Mensen willen ontzettend graag informatie", merkt Yvonne op. "Wij konden iedereen met vragen doorsturen naar een bepaalde organisatie voor een antwoord. Alles was er, het was gewoon heel compleet, van nieuwe energie tot de fietstaxi en van regentonnen tot isolatie of zonnepanelen voor je huis. Zelf stonden wij daar met vele collega’s van de gemeente van de afdeling duurzaam, groen, klimaat en energie. Wij hebben expres gevraagd aan deelnemers of ze ook artikelen wilden meenemen voor de feestdagen. Dat ging ontzettend goed. Dit jaar konden bezoekers ook vragen stellen aan twee wethouders: Michel Klijmij – van der Laan en Michiel Bunnik.’’

Duurzame cadeauartikelen  

Je kon terecht voor tweedehands speelgoed en kleding (de kledingindustrie is een van de vervuilendste van de wereld). Ook voor bijzondere duurzame cadeauartikelen en circulaire producten, zoals fietstassen gemaakt van oude vrachtwagenzeilen en banieren, shopper-tassen van Gouda 750-vlaggen, riemen gemaakt van fietsbanden of of sieraden van theelepeltjes. Er waren streekproducten zoals jams en kruidenpotjes en er was interesse in boeken over een voedselbos aanleggen en moestuinen.

Positief verrast

De bezoekers zelf waren ook positief verrast over de dag en vonden de Duurzame Markt een groot succes. Zo liet één van de bezoekers na afloop weten: "De informatie en spulletjes werden heel leuk gepresenteerd, er hing een gezellige sfeer en er was genoeg te doen. Ik kom zeker terug als het nog eens wordt georganiseerd.’’

Ook geven bezoekers aan door de beurs een stuk wijzer te zijn geworden over hoe zij duurzame veranderingen kunnen maken. Zo stond bij deze bezoeker vooral de bewustwording centraal: "Welke kraam er voor mij echt uitsprong was een kraam met een grote weegschaal waar je de balans kon zien in hoe duurzaam je leeft, hierdoor realiseerde ik mij dat ik nog helemaal niet zo goed bezig ben als ik dacht dat ik was, en dat heeft mij wel aan het denken gezet.’’

Duurzaam is niet moeilijk

Het doel van de Duurzame Markt was om geïnteresseerde mensen bewust te maken en hen proberen verder te helpen. Dit werd gedaan door van het geven van kennis of het informeren waar zij die kennis kunnen vinden. Yvonne: "Mensen zien in dat het klimaat verandert, en dat er nu echt iets moet gebeuren, daarnaast zijn de energieprijzen ook nog eens enorm gestegen. En er is onderzocht dat we in Nederland met onze woningen nog 25% energie kunnen besparen.’’

Verder vindt Maak Gouda Duurzaam het belangrijk mensen te laten zien dat duurzame- en alternatieven producten ook heel leuk kunnen zijn. Bijvoorbeeld wasbollen, om 1500 keer de wasmachine te laten draaien zonder zeep, drogerballen, shampoo in blokvorm of zeep van plantenschillen die eigenlijk afval zijn. "Duurzaam heeft ook met vernieuwing en innovatie te maken, dat hoeft niet dramatisch en moeilijk te zijn, maar vraagt iets van je gedrag, sommige producten kan je maar beter vervangen door minder vervuilende bijvoorbeeld. En wat zo mooi is, in vele supermarkten kan je duurzame producten kopen!”, aldus Yvonne.

Energiecoaches en meer…

De gemeente Gouda wil mensen op weg helpen te beginnen met duurzamer te leven. Zo is de gemeente onder meer bezig geweest met het opleiden van energiecoaches. Die komen gratis bij mensen thuis om advies te geven of om een warmtescan te maken van je huis.

Ook toonde de gemeente diverse producten die vallen onder “kleine maatregelen” in je huis. Een folder gaf aan dat wanneer je alle tips die daarin staan toepast je 750,- per jaar kan besparen met: folie achter de verwarming, een borstel achter de brievenbus het aanbrengen van tochtstrips of een aanpassing van je gedrag. Er is subsidie zoals: € 30,- korting op een regenton of verschillende bedragen voor het aanleggen van een groen dak. Kijk voor alle subsidies op www.maakgoudaduurzaam.nl op de pagina “subsidies”.

Aardgasvrij

Dan zijn er enkele energie coöperaties van, voor en door bewoners, die samen op weg gaan naar aardgasvrij wonen, zij organiseren bijvoorbeeld bijeenkomsten waar je al je vragen kan stellen en isolatie- of zonnepanelen-inkoopacties. 

Energienetwerk Gouda

Dan is er ook het energienetwerk Gouda, die knoopt alle kennis en inzichten op het gebied van nieuwe energie aan elkaar: www.energienetwerkgouda.nl. Kortom: Gouda is goed en duurzaam op weg. Kijk voor alle subsidies op www.maakgoudaduurzaam.nl 


Meer nieuws

Opinie vandaag 10:00

Voetbalsupporters

Waar een overwinning van een voetbalteam weer niet toe kan leiden. De overwinning van Marokko op België zorgde deze week voor supportersrellen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Brussel. Het woord supporter is hier niet op zijn plaats want hier was mijns inziens weer sprake van puur vandalisme.

Opinie vandaag 10:00

Beleidsplan

Heb jij je ooit afgevraagd of onze lieve Heer eerst een beleidsplan schreef toen Hij de aarde schiep? Of, als je anders gelovig bent, dat er ergens aan het begin van de evolutie, een dikke map met uitgewerkte ideeën klaar lag? Steeds meer kom ik er achter dat de mooiste dingen ontstaan daar waar een paar mensen een plan hebben, elkaar enthousiasmeren en er voor gaan.  

Kerk vandaag 08:00

Sinterklaasliedjes in de Sint Janskerk

Slagwerker Dick Le Mair en stadsorganist Gerben Budding brengen zaterdagmiddag 3 december in de Sint Janskerk een programma rond Sinterklaas. Aanvang is 16u00. Naast een improvisatie over Sinterklaasliedjes klinken er ‘onbestaanbare meesterwerken’ rond het feest van de heilige Nicolaas en composities van Le Mair.

Gemeente vandaag 08:00

Thuiswerkende ambtenaren kosten Gouda 900.000 euro

Er wordt sinds corona meer thuisgewerkt en dat blijkt flink geld te kunnen kosten. Waar de Goudse ambtenaren eerst op een vaste PC in het Huis van de Stad werkte, zijn nu laptops nodig. Zo moet de gemeente Gouda de komende jaren een bedrag van 900.000 euro investeren. Dit om laptops, dockingstations, beeldschermen, toetsenborden, muizen en andere benodigdheden aan te kunnen schaffen.

Advertorial Winkels vandaag 07:30

Wintershoppen op GoStores Gouda

De feestdagen staan voor de deur. Het is tijd om je huis weer gezellig te maken en de kerst in huis te halen. Kom wintershoppen bij GoStores Gouda en laat je inspireren. 

Sport vandaag 06:00

Voetbalwedstrijden zaterdag vervroegd vanwege Oranje

Evenals voorgaande keren dat het Nederlands Elftal op WK's en EK's in actie kwam op tijdstippen dat normaliter amateurvoetbalwedstrijden op het programma staan, worden komende zaterdag vrijwel alle voetbalduels vervroegd naar het begin van de middag. Zodoende kan iedereen thuis of in de kantine naar Nederland - Verenigde Staten kijken om 16u00 nadat eerst zelf gevoetbald is.