Advertorial Maak Gouda Duurzaam

Echt of nep? Kijk liever naar de pakjes ònder de kerstboom

Kun je beter een echte of een kunstkerstboom kopen? Dat is de populairste vraag aan Maak Gouda Duurzaam in aanloop naar Kerstmis. Het antwoord is ingewikkelder dan het lijkt. Voor mensen die de kerst milieuvriendelijk willen vieren beantwoordt de Goudse voorlichtingsorganisatie ook 3 andere duurzame kerstvragen. Andere keuzes, zoals voor de pakjes onder de boom, hebben namelijk vaak meer impact dan de afweging voor de boom zelf.

Wat is beter, een echte of kunstkerstboom?

Zowel bij echte kerstbomen als bij kunstkerstbomen spelen milieuproblemen. Maar ze belasten het milieu allebei op een andere manier. Daarom is het lastig om hun milieubelasting te vergelijken. Voor beide soorten kerstbomen geldt dat het beter is als ze meerdere jaren meegaan en je ze in de buurt koopt. Wil je een kunstboom kijk dan eens of je hem tweedehands op de kop kunt tikken. En wil je een echte boom, kies dan voor een adoptieboom, die na kerst weer de grond in gaat. Wil je een keer iets anders proberen? Kies voor een mooie kersttak in plaats van een hele boom.

Wat is energiezuinige kerstverlichting?

Op zolder ligt nog de ouderwetse kerstverlichting met gloeilampjes. Heeft het zin om deze te vervangen voor een snoer met ledlampjes? Zeker! Een snoer met ledlampjes is 8 keer zo zuinig als eentje met gloeilampjes. De investering verdien je terug op je energierekening. Doe dan wel weer zo lang mogelijk met het ledsnoer. En koop er gelijk een timer bij, zodat de lampjes niet onnodig branden, ’s nachts bijvoorbeeld. Anders dan bij gewone verlichting, liggen er nog onzuinige gloeilampjes in de schappen. Zoek in de winkel dus specifiek naar ledlampjes.

Wist je dat… je 95 procent minder stroom kunt gebruiken met hetzelfde sfeerlicht?

Stel dat je tijdens de kerstperiode de volgende onzuinige lichtjes continu laat branden:

  • een kerstboom met een snoer van 20 gloeilampjes (vermogen 25 W);
  • een kerstster met een gloeilamp (25 W);
  • een 10 meter lange lichtslang (160 W) aan de gevel;
  • 100 buitenlampjes (25 W) in een boom.

Met de hierboven beschreven kerstverlichting verbruik je gedurende de kerstperiode (30 dagen) 170 kWh. Dit is ongeveer €120 (bij een stroomprijs van 70 cent per kilowattuur (kWh). Dit is de gemiddelde prijs van nieuwe contracten in aug 2022 (CBS). Gebruik je ledlampen en een timer dan is je verbruik nog maar 6 kWh (€ 4). Dat scheelt dus meer dan 95 procent ten opzichte van 170 kWh.

Hoe geef je groene cadeaus?

Geef je een cadeautje, vraag dan naar een verlanglijstje. 20% van de Nederlanders gooit wel eens een gekregen cadeau weg. Bij jongeren tussen de achttien en vijfentwintig jaar is dat zelfs 42%. Bij 7 op de 10 kinderen gebeurt het weleens dat een cadeau ongebruikt de kast ingaat omdat ze te veel hebben gekregen of iets hebben gekregen dat ze niet leuk vinden of al hebben. 

Op online platforms is een breed aanbod van prima tweedehands speelgoed te vinden. Lego en speelgoedautootjes worden weer fris en zo goed als nieuw met een sopje. En je kunt hier de mooiste vintage schatten vinden, zo geef je een uniek cadeau. Ook een stapel tweedehandsboeken of jaargangen van een favoriet tijdschrift zijn online of in kringloopwinkels te vinden.  

Hoe verduurzaam je het kerstdiner?

Vlees heeft de grootste impact op het kerstmenu. Gemiddeld zorgt vlees voor 40% van de klimaatimpact van ons eten. Wil je vlees serveren, dan is minder net zo lekker. Voor velen zijn de kerstdagen een aaneenschakeling van bijzondere maaltijden en lekkere tussendoortjes. Soms eten mensen meer dan ze eigenlijk van plan waren. Wat kleinere porties zijn dan wel zo prettig. Maak een vegetarisch voorgerecht, en een aantal lekkere bijgerechten van groenten. Zo maak je een mooi kleurrijk diner. En wil je een feestelijk vegetarisch kerstmenu bereiden, dan vind je inmiddels in ieder kooktijdschrift heerlijke voorbeelden. Kies voor groente en fruit uit het seizoen. Maak niet te veel klaar. Als er toch eten overblijft, bewaar dat tot ‘derde kerstdag’ en ga er creatief mee aan de slag. In soep, omelet, salade of een roerbakschotel kun je veel restjes verwerken.

Namens Maak Gouda Duurzaam: Fijne en feestelijke Kerstdagen en een Gelukkig en Duurzaam Nieuwjaar.


Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 13:58

Primeur voor Gouda: Melbourne Coffee in stationshal gaat 4 maart open

In de stationshal van Station Gouda, aan de centrumzijde, komt de Australische koffiezaak Melbourne Coffee. Hiervoor is circa 177 m² verhuurd aan Melbourne Coffee. Gouda heeft hiermee een primeur. De Australische koffieketen opent in Gouda haar eerste vestiging in Nederland. En wel op maandag 4 maart. Basis Bedrijfshuisvestiging deed hiervoor de bemiddeling.  

Voetbal vandaag 13:23

DONK loopt tegen eerste seizoensnederlaag op

Een bij vlagen goed spelend DONK is tegen een verdedigend ingesteld Alphia door persoonlijke fouten tegen de eerste thuisnederlaag aangelopen: 1-2. Door dit resultaat zakken de Gouwenaars nu naar plek twee, drie punten achter VUC en gelijk met HVV.

Advertorial Feest vandaag 12:49

Organisatie Koningsnacht en Koningsdag in handen van De Theaterbakkerij

De Theaterbakkerij neemt dit jaar de organisatie van Koningsnacht en Koningsdag op de Markt van Gouda op zich. Zo maakte Ruud Bakker zaterdagmiddag bekend in de spelershome van Jodan Boys waar De Theaterbakkerij het buffet bij de wedstrijd Jodan Boys-Woudenberg sponsorde en waar De Theaterbakkerij de plannen voor 2024 presenteerde.

Advertorial Oekraïne vandaag 12:41

Zelensky Hier: voorstelling over leven van Zelensky in De Goudse Schouwburg

Op dinsdag 5 maart komt Zelensky Hier naar De Goudse Schouwburg. Een vaudeville voorstelling met serieuze ondertoon van De Theatertroep i.s.m. De Spelersfederatie, Patrick Nederkoorn en Arjen Arnoldussen over het leven van de Oekraïense president Volodomyr Zelensky.

Algemeen vandaag 12:32

Bloemen voor Alexei Navalny bij oorlogsmonument bij Stadhuis op Markt

De Russische oppositieleider Alexei Navalny wordt ook herdacht in Gouda. De afgelopen dagen zijn er bloemen voor Navalny neergelegd bij het oorlogsmonument bij het Stadhuis op de Markt. Ook staan er een foto van Navalny en bordjes met de teksten: Ik ben niet bang. Wees ook niet bang. En Alexei, bedankt voor alles!

Sport en recreatie vandaag 12:07

Deze sporters staan nu op Wall of Fame

In Sportcentrum De Mammoet was zaterdagavond de feestelijke onthulling van de nieuwe naambordjes op de Wall of Fame. Op de Wall of Fame werden de namen van sporters toegevoegd, die de afgelopen twee jaar een Goudse Sportpenning hebben ontvangen voor een bijzondere sportprestatie.