Leo Wolff

Een onverwacht einde

Gouwenaar Leo Wolff maakte de afgelopen maanden een filosofietstocht van Gouda naar Barcelona en weer terug. Leo is fietser, schrijver en columnist. Over zijn fietstocht naar Barcelona (en terug) schrijft hij regelmatig columns en verhalen. Daarnaast maakt hij tijdens zijn reis een dagelijkse podcast. ZoGouds.nl volgt Leo de komende maanden op de voet (nou ja, op de fiets dus eigenlijk) aan de hand van zijn columns. En zo kun je meefietsen zonder te hoeven trappen.

leo wolf filosofietser ik fiets dus ik ben.jpg

Na de tropische hitte brak het noodweer los. Door de hevige regen begaf mijn laptop het. Hierdoor kon ik helaas tijdens de tocht geen column meer schrijven. Dat moest wachten tot ik weer thuis zou zijn.

Het fietsen en de dagelijkse rituelen van tent afbreken en weer opzetten, dagelijkse boodschappen doen, is inmiddels zo gewoon geworden, dat ik geen behoefte heb aan een rustdag.  Het lijf houdt het nog aardig vol ook al begin ik wel te merken dat ik wat kracht aan het verliezen ben. Ik weet dat ik tijdens de reis niet altijd genoeg en goed heb gegeten. Daar begin ik nu de prijs voor te betalen.

Dat wordt me wel duidelijk als ik in de streek van de Calvados ben en vooral als ik door Zwitsers Normandië fiets. Daar krijg ik hele stevige hellingen voor mijn kiezen. Ik had gedacht dat na de echte bergen van de Ardèche, de Pyreneeën en de pittige beklimmingen langs de Spaans-Franse kust, ik wel wat gewend zou zijn. Maar deze streek breekt me behoorlijk op. Gelukkig gingen de laatste veertig kilometer naar Caen weer over een fietspad dat naast een oud spoortraject is aangelegd.

De route gaat daarna een stukje langs de kust om dan de Seine te volgen. Die steek ik wat meer in het binnenland over. Omdat ik dan nog niet weet hoe ik precies wil terugfietsen, besluit ik om via Dieppe weer naar de kust te gaan. dan heb ik wat keuze, via de kust of meer door het binnenland. Ik kies voor het laatste, de kustroute is bekend van eerdere reizen met een kampeerbusje. En dus fiets ik door het departement Pas du Calais. Dat deel van Noord Frankrijk waarvan we vaak denken dat het saai en lelijk is. Maar het verrast me,  het is een streek met een eigen karakter, groener dan ik dacht en regelmatig kom ik leuke plaatsjes tegen. Hier fiets ik ook over de laatste hellingen.

Als ik de grens met België bereik, ben ik ook eindelijk weer op vlak terrein. Heerlijk.
Voor het laatste stuk heb ik bedacht om op zaterdag aan te komen in de buurt van Oss. Daar zit mijn gezin en andere familie. Ons jaarlijkse familieweekend. Het lijkt me wel leuk om daar als verrassing aan te komen. Wel op tijd zodat ik kan aanschuiven bij de barbecue.

Het loopt anders. Op donderdag fiets ik meer dan zes uur in de stromende regen naar Gent. Ik raak onderkoeld en heb geen droge kleding meer. Ook de tent is nog nat van de laatste dagen. Mijn telefoon is zo vochtig geworden dat die ook nauwelijks meer werkt. En in plaats van nog een uur doorfietsen om een camping te vinden, besluit ik om in Gent op de trein te stappen. Nog geen vier uur later stap ik in Gouda uit de trein en fiets ik het allerlaatste stukje naar huis.

Het is een fantastische ervaring geweest om zo lang op de fiets weg te kunnen zijn. Natuurlijk ging het niet zoals ik van tevoren had bedacht. Fietsen is tenslotte net als het leven zelf. Dat maakt het uiteindelijk ook alleen maar leuker. Ook omdat ik daardoor geleerd heb om meer op mijn improvisatievermogen en creativiteit te vertrouwen. Voor elke uitdaging, tegenslag of probleem, bleek er altijd wel een oplossing te zijn.

Naast alle geweldige kilometers, de prachtige omgevingen, de mooie mensen die ik heb ontmoet, is dat zonder twijfel, de grootste beloning van deze reis.

Op naar de volgende!

Over Leo Wolff

Leo is fietser, schrijver en columnist. Over zijn fietstocht naar Sevilla (en terug) schrijft hij regelmatig columns en verhalen. Daarnaast maakt hij tijdens zijn reis een dagelijkse podcast.

De podcast kun je beluisteren op anchor.fm/de-HYPERLINK "https://anchor.fm/de-filosofietser"filosofietser, Spotify en podcast.google.
Zijn verhalen vind je op leowolff.nl/HYPERLINK "https://leowolff.nl/ikfietsdusikben/"ikfietsdusikben en op Facebook

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 19:33

Spoorstraat voor laatste keer afgesloten voor werkzaamheden aan viaduct

Let op: dit weekend is de derde en laatste afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege het aanbrengen van een betonlaag op het nieuwe viaduct. De Spoorstraat is daarvoor afgesloten van vrijdag 19 april 21u00 tot uiterlijk zondagochtend 21 april 6u00. 

Voetbal vandaag 19:20

Jodan Boys VR1 verdedigt koppositie tegen Ter Leede VR2

Jodan Boys VR1 speelt zaterdag een belangrijke thuiswedstrijd tegen Ter Leede VR2. Met nog drie wedstrijden voor de boeg heeft Jodan Boys VR1 drie verliespunten minder dan Be Quick VR1, Saestum VR2 en Reiger Boys VR1. De strijd om het kampioenschap ligt nog volledig open en het zullen spannende weken worden.

Advertorial Festival vandaag 19:09

Kom jij ook naar Gouds Bierfestival in Burgerhal Stadhuis?

Gouda Bierstad houdt op zondag 21 april haar tweede bierfestival in de Burgerhal van het Stadhuis. Heb jij al een kaartje? De kaarten kosten € 25,-. Hiervoor krijg je vier muntjes en een Gouda Bierstad proefglas.

Ontmoetingsplaats vandaag 18:51

Lentegesprekken brengen de buurt dichter bij elkaar

Wat zou er gebeuren als je met zes buren bij elkaar komt en echt naar elkaar zou luisteren? Gouda Bruist organiseert in mei en juni Lentegesprekken om Gouwenaars te stimuleren om een gesprek te organiseren in de huiskamer of in het buurthuis. Eerder al voor de Wintergesprekken en nu voor de Lentegesprekken wordt de werkvorm ‘Stroopwafel Gesprekken’ gebruikt.

Advertorial Theater vandaag 18:47

Dit is het programma van De Goudse Schouwburg

Het theaterseizoen in De Goudse Schouwburg is bezig met de tweede helft. Deze voorstellingen kun je de komende weken verwachten, zien en horen. De lijst is lang, er is voldoende keus. 

Advertorial Onderwijs vandaag 18:45

Geschiedenisdocent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

In mei staan de centrale examens voor het voortgezet onderwijs weer voor de deur. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.