Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet

Eerstegeneratie-gastarbeiders kijken in Mocronado's terug op hun leven

Vijf eerstegeneratie-gastarbeiders blikken in het nieuwe WNL-programma Mocronado's terug op hun leven. De Marokkanen bezoeken het bedrijf dat Abdellah Laâguili (75) (zie frontfoto) naar Nederland haalde en bakken stroopwafels op de markt in Gouda.

In het nieuwe WNL-programma Mocronado's blikken vijf Marokkaanse gastarbeiders van het eerste uur terug op hun komst naar Nederland. Ze werden in de jaren 60 en 70 naar Nederland gehaald om als goedkope arbeidskrachten het ‘vuile werk’ te doen. Na een paar jaar zouden ze terugkeren naar Marokko, maar dat liep anders: inmiddels zijn het pensionado’s in Nederland.

Mocronado's

In de eerste aflevering op 28 juli, van 20u25 op NPO3, ontmoeten de heren elkaar in een buurtcentrum in Gouda. De jongsten zijn 75, de oudste is al negentig. Nadat ze herinneringen hebben opgehaald aan hun eerste kennismaking met Nederland, gaan ze naar het bedrijf waar ‘mocronado’ Abdellah Laâguili jarenlang werkte. Er is ook tijd voor plezier: ze maken een boottocht door de Goudse grachten en bakken stroopwafels op de markt.

Abdellah Laâguili

Gouwenaar Abdellah Laâguili (75) staat centraal. In 1969 kwam hij op 21-jarige leeftijd naar Nederland en ging werken bij vleeswarenbedrijf Compaxo in Gouda. Het leven van Abdellah kenmerkt zich door inzet voor de samenleving, onder andere als buurtvader. Daarom werd hij vorig jaar bij het 750-jarig bestaan van Gouda verkozen tot Goudse Gigant. Met Abdellah kijken we terug op zijn leven op die eerste zware jaren in Nederland. In het buurthuis waar hij altijd komt, ontmoet hij zijn vier lotgenoten, gastarbeiders van het eerst uur. Samen halen de Mocronado's herinneringen op, varen ze door de grachten en bakken ze Goudse stroopwafels.

Pensionado

In de nieuwe televisieserie Mocronado’s van Omroep WNL blikt een groep van vijf Marokkaanse mannen terug op hun werkzame leven en beschouwen ze het leven van nu; als pensionado in een land waar ze eigenlijk alleen ‘te gast’ zouden zijn.

Hoe kijken ze naar ons land? Voelen ze zich hier nog steeds te gast, of voelen ze zich hier thuis? Hoe denken ze over hun geloof, de opvoeding van hun kinderen, liefde en integratie

Gouwenaars Abdellah Laâguili (75), Mohamed Amdaouech (77) en Edenaren Hassan El Mourabit (75), Mohamed Aoussar (75) en Hagenaar Mohamed Ibn Amar (90) maken deel uit van die eerste groep Marokkaanse mannen die ruim een halve eeuw geleden naar Nederland kwamen. Allemaal op zoek naar een betere toekomst in een land dat schreeuwde om goedkope arbeidskrachten.

De heren hebben stuk voor stuk unieke levensverhalen en delen één gemeenschappelijk kenmerk: ze zijn gastarbeiders van het eerste uur die hier maar kort zouden blijven, maar nooit meer teruggingen. Ze trouwden hier en kregen kinderen. Hoofdredacteur Bert Huisjes: “Het is voor WNL belangrijk om hun verhalen te vertellen. Deze generatie heeft een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van ons land en heeft bijgedragen aan de bloei van onze economie. Door het werk te doen wat Nederlanders zelf niet graag deden.”

Moederland

Hun verhalen, anekdotes en ervaringen zijn een belangrijk onderdeel van onze nationale geschiedenis en cultureel erfgoed. ‘Marokko is mijn vaderland, Nederland is mijn moederland’, het is een gevleugelde uitdrukking in de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Ook de mannen van Mocronado’s konden hun vaderland nooit helemaal loslaten, maar Nederland heeft een speciale plek in hun hart veroverd.

Regisseur en programmamaker Jalal Bouzamour, zoon van een gastarbeider die helaas eerder dit jaar overleed, heeft met een diepgaande persoonlijke betrokkenheid deze serie. Bouzamour: “Mijn vader was een inspirerend voorbeeld van doorzettingsvermogen en de motivatiebron achter deze serie. Terwijl ik me volledig wijdde aan het filmproces werd mijn grote voorbeeld ongeneeslijk ziek.”

“Deze confrontatie was een pijnlijk besef dat de verhalen van deze eerste generatie snel verloren zouden gaan. Zij kwamen naar ons land en hebben jarenlang gezwegen over hun angsten en onzekerheden. Ik ben er trots op dat ze nu ook hun emotionele kant van het verhaal delen”, zegt de programmamaker.

“Marokkaanse mannen zoals je ze niet eerder hebt gezien. Mijn vaders afwezigheid heeft de noodzaak versterkt om hun visie en ervaringen te delen voordat het te laat is. Helaas zal mijn vader dit resultaat nooit zien, deze serie is daarom een eerbetoon en oprechte ode aan zijn nalatenschap.”

Mocronado’s telt zes afleveringen met elk een thema dat gelinkt is aan één hoofdpersoon wiens verhaal centraal staat. De serie gaat in op onderwerpen als Nederland, integratie, liefde, opvoeding, ouderdom en pensioen. In de zesde en laatste aflevering gaan de mannen terug naar Marokko om te laten zien waar ze vandaan kwamen. Mocronaco’s is vanaf 28 juli om 20.25 uur te zien op NPO 2. Het is een coproductie van Omroep WNL en TV Affairs.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.