Eeuwige roem voor (Vergeten Levens)Redders van Holland

In Amerika geloven ze tot op de dag van vandaag in het niet bestaande verhaal van Hansje Brinker, een jongentje  die met zijn vinger in een dijk heel Nederland redde. De Krimpenerwaard had haar eigen helden die hun schepen tegen een gat in de dijk aanstuurden. Arie Evegroen verdiende daarmee zijn geuzennaam en eeuwige roem als Redder van Holland, een titel die hij later moest delen.

watersnood hannes monument.jpg

Op de foto: (Jo)hannes van Vliet en Cor Heuvelman (rechts).

Evegroen (43) deed dit namelijk niet alleen, gezamenlijk met Cor Heuvelman (Krimpen aan de Lek) en de broers  (Jo)hannes, Aart en Henk van Vliet (Ouderkerk aan den IJssel) redden zij miljoenen levens in de Randstad door het schip Twee Gebroeders tegen de dijk te zetten en met behulp van een ander binnenvaartschip De Onderneming het gat te vullen met zandzakken.

Tot 2008 verzwegen de Van Vlietjes en Heuvelman, allen zeer bescheiden, hun heldenrol. Ze werden uiteindelijk bekend als de ‘Vergeten Levensredders’ en werden later alsnog gewaardeerd en geëerd voor hun heldendaad. Met onder meer een Zilveren Medaille van het Carnegie Heldenfonds.

Volgens de Carnegie-organisatie hebben de mannen een belangrijke bijdrage geleverd aan het redden van de Hollandsche IJsseldijk, in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953, 70 jaar geleden. Daarmee hielpen ze mee miljoenen mensenlevens te redden in het achterland, waaronder Gouda.

Dat deden ze door het roer en de regie van schipper Evegroen over te nemen en het schip van Evegroen in het gat van de dijk te sturen. Binnenvaartschippers Van Vliet brachten  vervolgens met hun schip zandzakken naar de dijk om deze verder te dichten. Met gevaar voor eigen leven. De Onderneming kon namelijk met de krachtige noordwesterwind zo tegen Twee Gebroeders aan klappen en zo samen door de dijk heen gaan. Om dat te voorkomen was er stuurmankunst, behendigheid en beheersing van het schip en toebehoren (waaronder anker)  nodig.

Evegroen en Heuvelman

Het spande erom bij Moordrecht, Capelle- en Nieuwerkerk aan den IJssel, de situatie was op drie plaatsen zéér kritiek. Ineens, om half zes, schoof er een stuk dijk weg. Burgemeester Vogelaar  van Nieuwerkerk aan den IJssel  zag nog maar een oplossing: een schip tegen de dijk zou een enorme overstroming kunnen voorkomen. ‘In naam der koningin’ vorderde hij het schip van Arie Evegroen.

Evegroen weigerde maar raapte uiteindelijk zijn moed bij elkaar en met Heuvelman (22), die nog zo kien was een roeibootje mee te nemen, gingen zij het gevecht met wind en water aan. Heuvelman dacht als het schip over de dijk de polder induikt, moeten wij niet aan boord zijn. Hij had namelijk al gezien hoe het de zandzakken verging die in het gat werden gestort, die spoelden met de stroom zo de polder in.

Onder regie van Heuvelman voer Evegroen met de wind mee tegen de dijk aan. Het schip zoog zich (door de enorme stroming) in het gat. De dreun was aan de overkant van het water te horen. Vervolgens maakten zij dat ze wegkwamen. Kort daarop moest Evegroen nog terug om de motor af te zetten. Zonder Heuvelman had Evegroen het niet gered, geen enkele schipper had deze klus in zijn eentje kunnen klaren. Daar waren minimaal twee man voor nodig. Heuvelman was iemand met kennis van zaken, lef en doorzettingsvermogen.

Van Vliet

Daarna werd het schip ‘De Onderneming’ van de Ouderkerker Hannes van Vliet (29) gevorderd om zandzakken aan te voeren. “Ze hadden zandzakken nodig en over de weggekolfde dijk konden de vrachtauto’s niet meer rijden.” Samen met zijn broers Henk en Aart is hij tot ’s avonds laat in touw geweest om het gat verder met zandzakken te dichten.

Foto: Historische Vereniging Oudekerck op d’ IJssel

Redders van Holland

De Zuid-Hollandse polders en daarmee vele mensenlevens werden gered. Achter de Schielandse Hoge Zeedijk liggen namelijk de diepste polders van Nederland. De hele dichtbevolkte streek van Rotterdam, Den Haag, Leiden en Gouda (waar toen 3 miljoen mensen woonden) had meters onder water kunnen komen te staan. Met recht kunnen we deze mannen Redders van Holland noemen. In de zomer van 1953 besloot Schieland om de Hoge Dijk te verhogen en te asfalteren.

Er werd op de Groenedijk in Nieuwekerk aan de IJssel een monument onthuld in 1983 ter herinnering aan de watersnood van februari 1953 met de toepasselijke naam: ‘Een dubbeltje op zijn kant.’

Expositie Watersnoodramp

Tot en met augustus 2023 is er in de Oudheidskamer van Ouderkerk aan den IJssel een te zien over de Watersnood van 1953 en de barre winter van 1963. Adres Oudheidskamer: Dorpsstraat 19 (vlakbij de Dorpskerk). Voor meer informatie en bezoektijden 

Met dank aan de Historische Vereniging Oudekerck op d’IJssel en het Gemaal de Hooge Boezem achter Haastrecht.

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:05

Verkeershinder bij aanleg schoolzone Plaswijckweg

In de omgeving van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg zijn verschillende basisscholen. Deze drukke straten zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Daarom verandert de gemeente Gouda de inrichting van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg ter hoogte van de scholen. Dat brengt de nodige verkeershinder met zich mee.

Kunst en Cultuur vandaag 11:00

Gelukkig hebben we de plaatjes nog

Gelukkig hebben we de plaatjes nog, zo schrijft Maaike Hoonhout op social media. Het is bijna 9 jaar geleden dat we op feestelijke wijze de #Welkomstmuur verwelkomden in ons Goudse stadsgezicht. 'Negen jaar alweer?' hoor ik jullie denken. Ja, echt waar.

Mijn plek in Gouda vandaag 10:00

Mijn Plek in Gouda

'Mijn plek in Gouda' is een rubriek van ZoGouds naar het idee en in samen- en wisselwerking met de Goudse fotograaf/projectmaker Hermen Buurman. Fotograaf en filmer Buurman is al even bezig met de reeks beelden van inwoners die gefotografeerd zijn op 'Mijn plek in Gouda'. ZoGouds brengt vandaag in tekst en beeld Mijn plek in Gouda van Julie Middelkoop.

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 09:00

Wonen met zorg en gedeelde interesses

Domus Magnus doet er alles aan om haar bewoners in het Sint Jozefpaviljoen de gemoedelijkheid van thuis te laten voelen. "Zorg en Welzijn stemmen we af op de behoeften van bewoners. We verdiepen ons in hun interesses en behoeftes en betrekken ze in de welzijnsactiviteiten die we organiseren", aldus Esther Visser van Domus Magnus.

Advertorial Theater gisteren 20:00

Te zien in schouwburg: Second Life, reality-check op dubbellevens

De voorstelling Second Life van choreograaf Jasper van Luijk staat op donderdag 13 april in De Goudse Schouwburg. Second Life is een indringend liefdesduet, geïnspireerd op de beroemde choreografie Live (1979) van Hans van Manen.