Parole/ZoGouds.nl, Cora Bos

Eindelijk is het zover: start aanleg schoolzones in Plaswijck

Positief nieuws in en voor de Plaswijck. Het gaat over het langstlopende wijkproject: de aanleg van de Schoolzones in de wijk. Met 'vriendelijke vasthoudendheid' en samen met de basisscholen Carrousel, Cirkel, Plaswijckschool, Ridderslag en Vlot en de gemeente Gouda is er door het wijkteam Plaswijck acht jaar geijverd voor een veiliger verkeerssituatie bij de basisscholen. Daar wordt nu echt aan gewerkt.

Start aanleg drie schoolzones in de wijk

Inmiddels is de aanleg daadwerkelijk gestart. Op bijgevoegde foto is te zien dat de geselecteerde aannemer namens de gemeente inmiddels is begonnen met de aanleg van de schoolzone in de bocht van de Plaswijckweg, nabij de Oosthoef en de afslag naar het Vlot / Groene Eiland.

Er komen drie schoolzones in de wijk. Eentje dus op de Plaswijckweg bij de bocht naar het Vlot/ Groene Eiland, eentje op de Plaswijckweg bij de Cirkel en Plaswijckschool en nog een schoolzone op de Ridder van Catsweg bij de Carrrousel en de Ridderslag.

verkeer school onderwijs schoolzone plaswijck kruising.JPG


Wat is zo'n Schoolzone

Hoe zit zo'n Schoolzone er uit? Op bovenstaande foto ziet u een foto impressie. Het doel van zo'n Schoolzone is het verkeersveiliger maken voor voetgangers en fietsers, vooral kinderen, bij een basisschool.

  • Een belangrijke regel is dat fietsers en voetgangers hoofdgebruiker zijn en dat de auto in een schoolzone te gast is.
  • Hiervoor wordt het wegvak voor auto's versmald.
  • Het deel voor fietsers wordt juist breder. Dit fietsersdeel krijgt bovendien een aparte kleur.
  • De middenstreep bestaat uit verhoogd asfalt met een klinkerpatroon (streetprint), zodat van weghelft veranderen moeilijker wordt.
  • Verder komen er verschillende borden en markeringen bij een Schoolzone.
  • Ook geldt een maximum snelheid van 30 km/uur.

Al deze fysieke aanpassingen blijken een positief effect te hebben op de verkeersveiligheid: auto's rijden minder hard en ook wordt er voorzichtiger gereden, zo blijkt bij al aangelegde schoolzones in Nederland.

Naast fysieke wegaanpassingen ook rijgedrag van belang

Deze fysieke aanpassingen van de weg zijn belangrijk. Maar net zo belangrijk voor de verkeersveiligheid van kinderen is natuurlijk het rijgedrag van automobilisten, ook in Gouda. De gemeente wijst daarom op enkele regels voor een auto in een Schoolzone.

  • In ieder geval zeer rustig rijden, maximaal 30 km/uur.
  • Verder achter fietsers blijven, dus in beginsel niet inhalen.
  • Ook beseffen dat je als automobilist te gast bent in een Schoolzone. Dat wil dus zeggen dat je in beginsel alle andere weggebruikers letterlijk en figuurlijk de ruimte geeft.

Gaat het werken?

Of het echt verkeersveiliger wordt in onze wijk zal moeten blijken. "Want bijvoorbeeld de versmalling bij het Boegpad van enkele jaren terug was voor iedereen wennen en nog steeds gaat het daar niet altijd goed. Het is wat wij vaak terughoren van de gemeente -en terecht-, het zijn meestal de eigen wijkbewoners die zorgen voor drukte en onveilige situaties. Laten de nieuwe Schoolzones en het nieuwe jaar dus redenen zijn voor een goed voornemen, namelijk rustig rijden in de nieuwe Schoolzones", aldus een woordvoerder van wijkteam Plaswijck.

Duurde wel erg lang...

"Als bewonersorganisatie zijn wij tevreden met de realisatie van dit belangrijke wijkproject. Al in de jaren negentig waren er veel signalen van wijkbewoners over de onveilige situatie op de Plaswijckweg. In 2013 en 2014 zijn er verschillende onderzoeken, bewonersenquêtes en schoolenquêtes geweest. Op basis hiervan hebben we samen met de basisscholen in 2014 een verkeersplan gemaakt. Een belangrijk moment was dat de gemeenteraad van Gouda in 2017 unaniem de aanleg van de Schoolzones in onze wijk bevestigd. Na verschillende projectleiders en verschillende schetsplannen kon dan dit jaar eindelijk met realisatie worden begonnen. En dank aan die ambtenaren bij de gemeente die ook zijn blijven aandringen op de realisatie...", vertelt de zegsman.

Planning aanleg: tot en met medio 2023, daarna heel Gouda

De verwachting is, aldus de gemeente, dat naar verwachting in juni 2023 alle drie de Schoolzone's in de Plaswijck (postcode 2804) zijn gerealiseerd. Deze Schoolzones zullen uiteindelijk in heel Gouda worden aangelegd. "Onze wijk is de eerste en fungeert als proef. Laten we hopen dat deze Schoolzones bijdragen aan een verkeersveiliger situatie voor vooral de kinderen bij de basisscholen in de wijk", zo besluit de woordvoerder van wijkteam Plaswijck.




 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer gisteren 19:33

Spoorstraat voor laatste keer afgesloten voor werkzaamheden aan viaduct

Let op: dit weekend is de derde en laatste afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege het aanbrengen van een betonlaag op het nieuwe viaduct. De Spoorstraat is daarvoor afgesloten van vrijdag 19 april 21u00 tot uiterlijk zondagochtend 21 april 6u00. 

Voetbal gisteren 19:20

Jodan Boys VR1 verdedigt koppositie tegen Ter Leede VR2

Jodan Boys VR1 speelt zaterdag een belangrijke thuiswedstrijd tegen Ter Leede VR2. Met nog drie wedstrijden voor de boeg heeft Jodan Boys VR1 drie verliespunten minder dan Be Quick VR1, Saestum VR2 en Reiger Boys VR1. De strijd om het kampioenschap ligt nog volledig open en het zullen spannende weken worden.

Advertorial Festival gisteren 19:09

Kom jij ook naar Gouds Bierfestival in Burgerhal Stadhuis?

Gouda Bierstad houdt op zondag 21 april haar tweede bierfestival in de Burgerhal van het Stadhuis. Heb jij al een kaartje? De kaarten kosten € 25,-. Hiervoor krijg je vier muntjes en een Gouda Bierstad proefglas.

Ontmoetingsplaats gisteren 18:51

Lentegesprekken brengen de buurt dichter bij elkaar

Wat zou er gebeuren als je met zes buren bij elkaar komt en echt naar elkaar zou luisteren? Gouda Bruist organiseert in mei en juni Lentegesprekken om Gouwenaars te stimuleren om een gesprek te organiseren in de huiskamer of in het buurthuis. Eerder al voor de Wintergesprekken en nu voor de Lentegesprekken wordt de werkvorm ‘Stroopwafel Gesprekken’ gebruikt.

Advertorial Theater gisteren 18:47

Dit is het programma van De Goudse Schouwburg

Het theaterseizoen in De Goudse Schouwburg is bezig met de tweede helft. Deze voorstellingen kun je de komende weken verwachten, zien en horen. De lijst is lang, er is voldoende keus. 

Advertorial Onderwijs gisteren 18:45

Geschiedenisdocent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

In mei staan de centrale examens voor het voortgezet onderwijs weer voor de deur. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.